logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić lampę ogrodową LED z fotoogniwami i akumulatorem?

Frankie102 21 Cze 2003 16:53 2627 21
REKLAMA
  • #1 258128
    Frankie102
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    własnie widziałem w TV reklame lampy ogrodowej na LED'ach która pracuje bez zasilania zewnetrznego. Posiada fotoogniwa i ładuje własny akumulator i ma pracowac tak chyba z 10 lat. Tatus moj wspaniały bardzo sie napalił na te lampy, dla mnie jest to poroniony pomysł. I mam pare pytan

czy ktos sie z nimi miał kontakt?

jak sie sprawują?

i po co ludzie cos takiego wymyslają?

i ostatnie warto to kupic ??
  • REKLAMA
  • #2 258162
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    wg mnie to dobre na lato do ogrodka
    nie na nasz klimat
    przyjdzie zima
    ciemno jak w d.
    aku "szlak trafi" bankowo
    (*sorry fszystkich za szlak trafi*)
  • #3 258173
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    To jest lipa i tyle.
    Jakie akku pochodzi 30 lat na mrozie i td bez prawdziwego ladowania - tylko na takim "udawanym" doladowywaniu przez solar.
    Brac od ludzi 100 zl za jednego leda, 2 akku, ogniwo słoneczne ...
  • #5 258195
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Na allegro mają je w sprzedaży znacznie taniej. Coś ok 40zeta.
  • #6 258202
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Niemcy budują takie lampy od lat.Z tym że źródłem światła była mała świetlóweczka 4W+przetworniczka.
    Całość jest w pleksi na ostrym sztylu do wbicia w grunt.
    Tylko kto widział wysoko słońce w zimie (warunek efektywnego ładowania).
    I co jest do oświetlania w zimie w ogrodzie czy działce,śnieg???
    Proste koniec lata lampa do domu!!!
    A wtedy pożyje może 10 lat.
    Hej.
  • REKLAMA
  • #7 258236
    CKsrv
    Poziom 32  
    Tak ale te niemieckie maja 6V akku zelowy chyba 1,3Ah i gniazdo do ładowania konserwacyjnego :).
    Jesli chodzi o solar to jest ponad 4x wiekszy - tak na oko.
  • #8 258453
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Zajmuję się od jakiegoś czasu tematem ogniw fotowoltaiczych i mogę wam powiedzieć że nawet chwilowe zachmurzenia powodują spadek wydajności do poziomu około 20-30% nominalnej mocy. A już o działaniu w zimie można prawie całkowicie zapomnieć (średnia to około 10% mocy).
    Zdarza się w zimie może z 10 dni takich, kiedy poziom mocy osiąga 70-80% i to na krótko. Według mnie to lipa.
  • #9 258494
    Frankie102
    Poziom 12  
    czyli TV kłamie
    dzieki za wszystkie wiadomosci
  • REKLAMA
  • #10 258500
    john_doe
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    moze nie dokonca, po prostu w znanym wszystkim sklepie wysylkowym szukaja leszczy, pozatym te lampki sa male, tylko na reklamie wygladaja jak olbrzymy ;)
  • #11 258516
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    No to może załozymy sobie post konstruktorów a co do tego nielepiej mały wiatraczek wiatrowy i generator +ogniwo słoneczne +turbina wodna energia będzie ze wszystkich źródeł przyrody
  • #12 258540
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    DJ.LALASKA napisał:
    No to może załozymy sobie post konstruktorów a co do tego nielepiej mały wiatraczek wiatrowy i generator +ogniwo słoneczne +turbina wodna energia będzie ze wszystkich źródeł przyrody

mozna tylko poco ? juz lepej w taim wypadku dac baterie zwykle lub poprostu zaislic przewodowo
  • #13 258671
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    do tego można by było zrobić elektrownie wiatrowa do tej lampy, turboina do rynny + na dodatek elektrody do wbijania w ziemie wykorzystujące glebe jako elektrolit.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 258676
    Frankie102
    Poziom 12  
    heheh i jeszcze energia geotermalna
  • #15 258682
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: Tremolo: Z tymi elektrodami w ziemi to wcale nie jest zły pomysł. Jeden z patentów na Free Energy w podobny sposób potrafi wyciągać z gleby prądy błądzące. Nie znam jednak szczegółów, ale jeśli obrze pamiętam, trzeba je rozstawić (elektrody) około 500 m jedna od drugiej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 258696
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Nemo napisał:
    :arrow: Tremolo: Z tymi elektrodami w ziemi to wcale nie jest zły pomysł. Jeden z patentów na Free Energy w podobny sposób potrafi wyciągać z gleby prądy błądzące. .
    Nie prądy błądzące tylko elektroliza.
  • #17 258759
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    moze on mówi o czymś innym niż elektroliza . w moim przypadku chodziło mi o rozstawienie elektrod w nieduzej odległosci z metr a one mają miec około 1,5 glębokosci może to nawet prety były - znalzłem tyle w jakiejś starej ciekawej ksiązce, w której nawet schemat jak zrobic z TV oscyloskop był. Są jeszcze jakies patenty wykorzystujące różnice ciepła wód morskich, czy akwenów ale to jest wykorzystywane na większa skale nie do rozwiązań 'domowych'
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 258782
    Akane
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Zgadza się, ta książka to 'Nowoczesne zabawki" chyba z 75 roku. Tylko że te elektrody powinny być jak największymi arkuszami blachy, żeby całe ogniwo było 'bardzo' sprawne. Im większa powierzchnia elektrod tym większa mniejsza rezystancja wewnętrzna (znane). Miałem tą książkę, ale mi ją wcięło. (generator ptasich odgłosów...hihi, lasery, rc, u.s.w.)
  • #19 258897
    Nemo
    Poziom 31  
    Wiem co napisałem i wcale nie mam na myśli elektrolizy i rozpuszczających się elektrod. Chodzi o Free Energy. Poszukam po swoich materiałach, bo gdzieś coś takiego widziałem. Jak znajdę, wstawię na forum, albo dam linka.
    Przy okazji. Nie napalałbym się na te rozwiązania. Wszelkie konstrukcje Free Energy o ile działają, wymagają niesamowitego zestrojenia. Dla porównania powiem, że zestrojenie transformatora Tesli jest niczym w porównaniu z niektórymi wynalazkami Free Energy.

Zainteresowanym bardziej, polecam.

www.keelynet.com

Pozdrawiam.
  • #20 265680
    mAver1
    Poziom 1  
    Nemo napisał:
    ...
    Zainteresowanym bardziej, polecam.
    www.keelynet.com
    ...

:idea: Fajna stronka, masz moze wiecej takich linkow??

pozdr.
  • #21 265709
    emx
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jeżeli chodzi ote lampki to w naszym kraju trzeba byłoby je zalać betonem
    żeby ich nie ukradł.za te pieniądz można
    o wiele lepiej przyozdobić ogródek.
  • #22 265828
    CKsrv
    Poziom 32  
    Racja 99,- jedna sztuka = przesyłka co najmniej 10,- Za ten pieniądz 110,- to dało by sie 2 lampki nabyc na normalne napiecie sieciowe, które włącza sie kiedy ma sie na to ochote a koszty pradu sa do pominiecia - nie swieci to 24h/dobe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności i funkcjonalności lamp ogrodowych LED z fotoogniwami i akumulatorem, które mają działać bez zewnętrznego zasilania przez około 10 lat. Użytkownicy wskazują, że takie lampy są przystosowane głównie do cieplejszego klimatu i w polskich warunkach, zwłaszcza zimą, ich wydajność znacząco spada z powodu niskiego nasłonecznienia i niskich temperatur, co prowadzi do szybkiego zużycia akumulatorów i uszkodzeń ogniw słonecznych. Wskazano, że ogniwa fotowoltaiczne tracą moc nawet do 70-90% w zimie, a ładowanie akumulatorów jest niewystarczające. Niemieckie lampy tego typu mają akumulatory żelowe 6V 1,3Ah z możliwością ładowania konserwacyjnego, ale i tak ich efektywność jest ograniczona sezonowo. Cena takich lamp na rynku jest stosunkowo wysoka w stosunku do jakości i funkcjonalności, a alternatywą jest zasilanie przewodowe lub tradycyjne baterie. W dyskusji pojawiły się także propozycje hybrydowych źródeł energii (wiatrak, turbina wodna) oraz odniesienia do koncepcji Free Energy i elektrod w ziemi, jednak są one traktowane jako eksperymentalne i niepraktyczne dla domowego użytku. Podsumowując, lampy LED z fotoogniwami i akumulatorem są mało efektywne w polskim klimacie i nie są rekomendowane jako trwałe i ekonomiczne rozwiązanie oświetlenia ogrodowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA