logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak określić moc DIY wzmacniacza z tranzystorami Toshiba 2N3773?

m2c 29 Lip 2006 12:22 2898 6
REKLAMA
  • #1 2861173
    m2c
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam
    Znalazlem w szafie koncowke mocy, niestety jest to chyba DIY i nie znam zadnych parametrow. Moze uda sie wam okreslic przyblizona moc tego wynalazku? Nie wiem tez jak sprawdzic ilu ohmowe glosniki mozna do niego podlaczyc.
    Układ jest zasilany z transformatora 2x36V, 180VA.
    Tranzystory to Toshiba 2N3773. Wyglad jak na zdjeciach.
    Z gory dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2861201
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Witam

Na "oko" moc byłaby ok. 100 max 150W (są dząc po napieciu i ilości tranzystorów), kolumny 8 omów mozna podłączyć napewno, choć myśle ze przy 4 też by dał rade.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2861298
    m2c
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    100-150 na kanal czy lacznie? Chcialbym takze wymienic 2 potencjometry glosnosci na pojedynczy. Czy da sie to zrobic? Chociaz lepiej bylo by chyba zastosowac przedwzmacniacz z regulacja glosnosci, niskich i wysokich tonow. Czy mozna by wtedy usunac te 2 potencjometry?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2861359
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Z takiego transformatora, to 2x50÷60W powinien wyciągnąć. Potencjometr jak najbardziej możesz zastosować podwójny, ale o takiej samej wartości jak te dwa, jednak należałoby dodać jeszcze potencjometr balansu, dla zrównoważenia głośności obydwóch kanałów. Jak chcesz zastować przedwzmacniacz z regulacją głośności, basów i sopranów, wówczas możesz pominąć te dwa potencjometry.
  • #5 2862442
    Artur k.
    Witam

Bartek

Nie dokońca, to jest wzmacniacz estradowy często sie zdaża ze trafo ma moc zbliżoną lub troche mniejszą niż końcówka oddaje.

Dla przykładu mam w domu wzmacniacz PAM 1360 firmy Ecler według danych producenta ma on moc 2x625W , trafo we wzmacniaczu ma moc 1KW. Mimo to wzmaczniacz oddaje swoją moc.
    Oczywiście wzmacniacz był "sprawdzany" przy sygnale muzycznym, a nie przy sin 1khz, taka sytuacja jest możliwa pewnie dlatego ze sygnał muzyczny nie ma stałego poziomu i "braki" energi sa uzupełniane z kondensatorów (u mnie 15mF).

Pozdrawiam[/url]
  • #6 2862627
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Artur k.
    Co do mocy muzycznej, to mogę się zgodzić, jednak przy mocy ciągłej, pozostaję przy swoich wielkościach.
  • REKLAMA
  • #7 2862742
    Artur k.
    Witam

Nie jestem pewny czy można nazwać to mocą muzyczną, wzmacniacz (mój) odda te 625W (sprawdzone) pod warunkiem ze będzie pracował tylko jeden z dwóch kanałów, jak będą pracowały oba jednocześnie to odda ok. 450W. Mowa oczywiście o wysterowaniu sygnałem ciągłym 1khz.

W praktyce przecież nikt nie słucha jednej częstotliwości, wiec są realne szanse na osiągnięcie takich mocy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy określenia mocy wzmacniacza DIY z tranzystorami Toshiba 2N3773 zasilanego z transformatora 2x36V, 180VA. Szacunkowa moc wyjściowa wynosi około 100-150W na kanał, choć z transformatora można realistycznie uzyskać 2x50-60W. Do wzmacniacza można podłączyć kolumny 8Ω, a także 4Ω, choć z większym obciążeniem wzmacniacz może pracować z większym wysiłkiem. Wymiana dwóch potencjometrów głośności na pojedynczy jest możliwa, ale zaleca się zastosowanie potencjometru podwójnego o tej samej wartości oraz dodatkowego potencjometru balansu dla wyrównania głośności kanałów. Alternatywnie można zastosować przedwzmacniacz z regulacją głośności, basów i sopranów, co pozwoli zrezygnować z oryginalnych potencjometrów. W dyskusji poruszono także temat mocy muzycznej i ciągłej, wskazując, że moc transformatora nie musi być równa mocy wzmacniacza, gdyż kondensatory mogą uzupełniać chwilowe zapotrzebowanie na energię. Przykładem jest wzmacniacz estradowy Ecler PAM 1360 o mocy 2x625W z transformatorem 1kW, który przy sygnale muzycznym osiąga deklarowaną moc mimo mniejszej mocy transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA