logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Philips - czy to normalne, że obraz jest takiej jakości?

radosuaf 31 Lip 2006 10:19 2615 13
REKLAMA
  • #1 2866078
    radosuaf
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Dzisiaj wrócił do mnie telewizor. Historię chyba znacie, oto interesujący wynik:

Telewizor Philips - czy to normalne, że obraz jest takiej jakości?

Czy jest, jeszcze jakaś inna firma, która uważa taki obraz za NORMĘ??!!
  • REKLAMA
  • #2 2866117
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    "Zaleca się, by kontrast nie był ustawiony na maksymalny poziom." W instrukcji obsługi też tak pisze? Albo choć podobnie? Jeśli nie, to towar niezgodny z umową.
  • #3 2866158
    radosuaf
    Poziom 19  
    Kontrast mam ustawiony na 85 (0 - 100), czyli dokładnie tyle, ile w fabrycznym ustawieniu Smart Picture "Normalny".
  • REKLAMA
  • #4 2866389
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam.
    Nie przejmuj się.
    Jeżeli to ESF, to niedługo dostanie zwarcie i wtedy Ci wymienią.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2866412
    JUREK127
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Znam przypadek ,że dwa razy wymieniali na gwarancji tak że nie jest tak żle.
  • #6 2866521
    maryann
    Poziom 37  
    Nie mów, że jescze instrukcji nie przeczytałeś...
  • #7 2866600
    PeterMan
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Podobne zjawisko zaobserwowałem w kineskopach typu trinitron w tv sony. Ustawiając np. geometrię obrazu w tych modelach posługiwałem się generatorem obrazu do ustawienia zbieżności i czystości kolorów i to właśnie wtedy zaobserwowałem po kilku minutach, ze kineskop przestaje kompletnie trzymać parametry. Po odłączeniu generatora PAL, zjawisko to powoli ustępowało. No cóż moim zdaniem nie jest to normalne, aby podczas zwykłej projekcji obrazu maska nagrzewała się aż do tego stopnia i powodowała odbarwienie kolorów. Te kineskopy to po prostu buble. Jak widać philips również produkuje buble, a serwis powołuje się na deklarowaną jakość producenta. Jest to idiotyczne i sądzę, że nawet sam serwis osobiście nie widział nigdy na oczy dokumentów stwierdzających jakie tak naprawdę powinien spełniać normy sprawny kineskop, więc na jakiej podstawie to stwierdzenie?. Philips produkując złe kineskopy powinien natychmiast wycofać wadliwe kineskopy z rynku, aby zachować dobry wizerunek firmy, a nie walczyć z klientem broniąc się za wszelką cenę przed stratami kosztem klienta. To, że wszystkie modele mają taką sama wadę nie upoważnia do tego, że musimy to zaakceptować ponieważ w innych markach raczej takiej wady się nie zaobserwuje. To jest tylko unik przed przyznaniem się, że wada niestety istnieje, chociaż z drugiej strony w ekspertyzie o tym nie zaprzeczają lecz tylko starają się wmówić, że jest to normalne zjawisko. Powołałbym niezależnego eksperta jeśli zajdzie taka potrzeba i wnioskowałbym o wymianę całego telewizora na inny model bez takich wad lub zwrot gotówki. Prośbę również skierowałbym do federacji konsumentów. Nie chciałbym mieć telewizora z latająca maską, bo im będzie starszy kineskop tym bardziej ta maska będzie odkształcona bez możliwości uzyskania prawidłowych barw czyli czystości kolorów.
  • #8 2866606
    radosuaf
    Poziom 19  
    Nie wiem, czy przeglądałeś tę instrukcję... Ma jakieś 20 stron, z czego 4 to jakieś ostrzeżenia, specyfikacje itp. a reszta to coś w stylu. Problem: "Brak obrazu". Rozwiązanie: "Podłącz antenę". Na temat ustawień kontrastu (a konkretniej sugerowanych ustawień) ani słowa.
  • #9 2866629
    maryann
    Poziom 37  
    Nic o regulacji obrazu ( wtym o ograniczeniach)? No to sugestia serwisu jest bzdurą i walczyłbym dalej- chyba pora teraz ze sprzedawcą; ponoć mówił o wymianie na inny.
  • #10 2866659
    radosuaf
    Poziom 19  
    Właśnie czekam na info, kiedy dojedzie do niego dostawa. Nawet, jeśli akcja odbędzie się bezproblemowo, muszę go wysłać na własny koszt DHL-em, no i kłopot, który sobie zafundowałem za niemałe pieniądze...
    Niech to będzie dla wszystkich ostrzeżenie, aby nie kupować TV tej marki. Oczywiście, jeśli uda mi się go wymienić, zaraz piszę do Philipsa w tej sprawie, bo skoro sprzedawca go wymieni, to raczej nie dlatego, że jest miły i kochany, tylko dlatego, że będzie mógł go zwrócić - co znaczyłoby, że Philips uznaje to za wadę...[/b]
  • #11 2866672
    maryann
    Poziom 37  
    Nie sądzę. Sprzeda go dalej, znowu. Mniej będzie bolało, jeżeli zamówisz inny model a nawet firmę.
    Raz, że za inne koszty masz co innego,
    dwa- ze sprzedawcą dogadasz się odnowa nawet co do transportu,
    trzy- nie będziesz czekał na wystąpienie tej samej usterki jak na ścięcie.
  • #12 2866702
    radosuaf
    Poziom 19  
    A co mam z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #13 2866956
    maryann
    Poziom 37  
    No, nie zrozumiałeś- oczywiście żądać zwrotu gotówki(ale się pewnie nie zgodzi) więc ten zamienić na inny. j.w.
  • #14 2914063
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6575
    Daj do przeczytania serwisowi moją wypowiedź:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic544110-30.html#2914028
    Nie odpuszczaj dziadom (czyt.Philipsowi)
    Przecież nie wszystkie kineskopy są takie. Czyli da sie dobrze zrobić. Niech odrzucą niepełnsprawne kineskopy a montują tylko te pełnosprawne. Dlaczego teraz nie ma kineskopów NW w sprzedaży? Ot ciekawe pytanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jakości obrazu w telewizorze Philips, który po powrocie z serwisu nadal wykazuje nieprawidłowości. Użytkownik wskazuje, że kontrast jest ustawiony na poziomie fabrycznym (85/100), a instrukcja obsługi nie zawiera zaleceń dotyczących ograniczenia kontrastu. Serwis sugeruje, że ustawienie kontrastu na maksymalny poziom jest niezalecane, jednak brak jest tego informacji w dokumentacji. Wśród odpowiedzi pojawiają się opinie, że problem może wynikać z wadliwego kineskopu (ESF), co jest znane i może skutkować wymianą na gwarancji. Porównano też sytuację do kineskopów Sony Trinitron, które również mogą tracić parametry po dłuższym użytkowaniu. Krytykowana jest jakość kineskopów Philipsa oraz postawa serwisu, który nie dysponuje jasnymi normami dotyczącymi sprawności kineskopów. Użytkownik planuje wymianę telewizora, jednak zwraca uwagę na koszty i niedogodności związane z wysyłką. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być zakup innego modelu lub marki. W dyskusji pojawia się apel o wycofanie wadliwych kineskopów z rynku i o większą odpowiedzialność producenta za jakość wyświetlaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA