logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do instalacji dysków ATA bez restartu systemu Windows

utylizator 02 Sie 2006 15:27 1299 10
REKLAMA
  • #1 2873328
    utylizator
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    witam czy istnieje jakiś program aby mógł "zainstalowac" dyski pod ata bez resetowania kompa tzn tak aby podczas pracy mozna było podłączyc dysk? szukałem na internecie jednak bez skutku:(
  • REKLAMA
  • #2 2873389
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Tylko dyski SATA można odłączać i podłączać podczas pracy komputera.

Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 2873490
    utylizator
    Poziom 16  
    ja słyszałem ze jak np ma sie dysk w kieszeni i ze przy włączonym kompie jak sie włozy kieszen z dyskiem( w windowsie) to jakis program potrafi go wykryć i mozna normalnie z niego korzystać
  • REKLAMA
  • #4 2873503
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2881859
    utylizator
    Poziom 16  
    haaaaa jednak jest taka możliwość ale sie tego naszukałem że ho ho :(
    czy mówi wam coś nazwa programu Swapmanager? :>:>:> sprawdziłem u siebie na kompie i działa poprawnie :] czyli jednak nie tylko dyski sata mozna podłączać podczas pracy komputera:)
  • #7 2881878
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego utylizator, program bez odpowiedniego urządzenia nie rozwiązuje problemu.
  • REKLAMA
  • #8 2881898
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    utylizator - Bedziesz sobie tak odłączał, aż ci sie dysk odłączy - ale na zawsze.
  • #10 2884783
    utylizator
    Poziom 16  
    hmm mi nie sprawiał zadnych takich problemów....
    mozna było włozyc wyciagnac i znowu wlozyc i było ok.
    a z tym odłaczeniem sie dysku na zawsze to chyba po to programisci zrobili taki program zeby działał dobrze i nie powodowało takie odłaczanie uszkodzen dysku wiec w jakims celu napisali ten program....
  • #11 2884809
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    utylizator napisał:
    w jakims celu napisali ten program....

http://www.computergate.com/products/item.cfm?prodcd=XMRBCD
    Jak widać, do współpracy z określonymi typami kieszeni.
    Temat ten był wielokrotnie wałkowany na Forum. Niektórzy chwalili się, że nawet karty graficzne zmieniają "na gorąco". Kolega oczywiście ma prawo zrobić tak, jak zechce. Proszę tylko mieć w łaskawej pamięci następujące motto, autorstwa jednego z użytkowników Elektrody:
    w komputerach PC wszystkie urządzenia są hot-swap. Z tym, że niektóre tylko raz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyski ATA nie są standardowo przystosowane do podłączania i odłączania podczas pracy systemu Windows bez restartu, w przeciwieństwie do dysków SATA, które obsługują hot-swap. Rozwiązaniem może być użycie specjalnych kieszeni na dyski z funkcją hot-swap, np. Promise SuperSwap 1000 ATA133 Hot-Swap, lub przejściówki IDE-USB umożliwiającej podłączanie dysków ATA jako urządzeń USB. Istnieje również oprogramowanie Swapmanager, które pozwala na wykrywanie i korzystanie z dysków ATA podłączanych "na gorąco", jednak jego skuteczność zależy od odpowiedniego sprzętu. Użytkownicy ostrzegają, że bez właściwego urządzenia ryzyko uszkodzenia dysku jest wysokie. Dyskusja podkreśla, że choć technicznie możliwe, podłączanie i odłączanie dysków ATA podczas pracy wymaga specjalistycznego sprzętu i oprogramowania, a standardowe komputery PC nie są do tego przystosowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA