logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych: Stukanie i błędy sterowników w dysku ATA 15 lat

canvas 17 Gru 2018 22:51 945 8
  • #1 17634591
    canvas
    Poziom 6  
    Witam serdecznie,

Już jakiś czas temu obiecałem sobie, że spróbuję skopiować dane ze starego dysku, który liczy już około 15 lat, jednak dopiero kilka dni temu postanowiłem w końcu się za to zabrać.
    Zamówiłem na Allegro adapter IDE/ATA - USB, wyciągnąłem dysk ze staruszka i spróbowałem podłączyć go pod ten adapter - dysk oczywiście odmówił posłuszeństwa.
    Zaczynając od początku, po podłączeniu dysku do adaptera słychać jego pracę. Bardziej martwi mnie to, że dysk wydaje podejrzane dźwięki stukania. Nagranie z pracy dysku zostało przeze mnie zarejestrowane i jest dostępne pod tym linkiem:
    streamable.com/peq2i

Po około 2-3 minutach pracy dysku wyskakuje próba zainstalowania sterowników, która oczywiście kończy się niepowodzeniem, bo uwaga - dysk przestaje pracować. Jest to o tyle dziwne, że za chwile dysk znowu zaczyna działać. Tak jakby chciał zrobić mi na złość i na momencie instalowania sterowników kończy swoją pracę.
    Efekt jest tego taki:

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mogę dalej z tym zrobić. Jest według Państwa jakaś szansa na odzyskanie danych z tego staruszka? Nie ukrywam, że są one dla mnie bardzo ważne. Znajdują się tam m.in zdjęcia rodzinne.
    Proszę o jakąkolwiek poradę. Będę naprawdę wdzięczny.

Pozdrawiam
  • #2 17634602
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15468
    Ten adapter jest z osobnym zasilaczem?
    Wpierw podłączasz zasilanie a dopiero później do USB?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17634609
    canvas
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Ten adapter jest z osobnym zasilaczem?
    Wpierw podłączasz zasilanie a dopiero później do USB?

Tak, do adaptera był dorzucony zasilacz.

Dokładnie tak.
  • #4 17634613
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Ogólnie zatrzymanie pracy silnika przy jednoczesnym stukaniu głowic wskazuje na ich (głowic) degradację lub uszkodzenie.
    Dysk jest wykrywany przez system, więc manipulacje zworami można odpuścić.
    Możesz spróbować wykonać kopię tego dysku pod linuxem, ale nie wróżę sukcesów i obawiam się, że jedynym ratunkiem jest wymiana głowic.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 17634614
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    canvas napisał:
    dysk wydaje podejrzane dźwięki stukania

Wpierw trzeba sprawdzić S.M.A.R.T. np w programi Crystal Disk Info, ogólnie te dodatkowe zasilacze nie są najlepszej jakości można podłączyć zasilanie do molexa w zasilaczu komputerowym.
    Jeśli z dyskiem wystąpią problemy najlepiej zrezygnować z przejściówki.
  • #6 17634615
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15468
    W starym komputerze dysk pracuje prawidłowo?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17634974
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    Jeżeli w starym komputerze (posiadający kontroler IDE ATA) dysk działa prawidłowo, to zrób kopię posektorową. Jeżeli z jakiś powodów nie możesz na nim zrobić kopii lub nie masz dostępu do komputera z ATA, to zamiast przejściówki USB/ATA zamów przejściówkę ATA-SATA lub kontroler ATA na PCI. Miałem przypadki, że przy bezpośrednim podłączeniu dysku (chodzi o dysk SATA) nie było żadnych problemów, a przy podłączeniu przez SATA/USB były problemy raz z "zobaczeniem" przez system, czasem system lubił się zawieszać, nie wspominając o tym, że żaden program nie chciał odczytać SMART. Po tym wnioskuję, że praca przez USB jest mniej pewna niż przez ATA/SATA. Nie twierdzę, że te przejściówki to szmelc, ale zrezygnowałem z nich w obawie o utratę danych na podłączanym dysku. Dwa razy stwierdziłem przekłamanie danych przy kopiowaniu (system w ogól niczego nie zgłosił), dopiero przy późniejszym korzystaniu stwierdziłem problem, przejściówkę wyrzuciłem do kosza. Strach pomyśleć, co ona mogłaby narobić na dysku, gdybym używał jej do dzisiaj.
  • #8 17636427
    canvas
    Poziom 6  
    Na wstępie dziękuję za każdą odpowiedź i zainteresowanie się tematem.

Łukasz_W napisał:
    Ogólnie zatrzymanie pracy silnika przy jednoczesnym stukaniu głowic wskazuje na ich (głowic) degradację lub uszkodzenie.
    Dysk jest wykrywany przez system, więc manipulacje zworami można odpuścić.
    Możesz spróbować wykonać kopię tego dysku pod linuxem, ale nie wróżę sukcesów i obawiam się, że jedynym ratunkiem jest wymiana głowic.

Wezmę to pod uwagę, dziękuję. Co do samego wykrywania dysku to nie jestem tego pewien. Owszem, system próbuję zainstalować stację dysków, jednak kończy się ona niepowodzeniem, bo dysk kończy pracę.

Dra98 napisał:
    canvas napisał:
    dysk wydaje podejrzane dźwięki stukania

Wpierw trzeba sprawdzić S.M.A.R.T. np w programi Crystal Disk Info, ogólnie te dodatkowe zasilacze nie są najlepszej jakości można podłączyć zasilanie do molexa w zasilaczu komputerowym.
    Jeśli z dyskiem wystąpią problemy najlepiej zrezygnować z przejściówki.

No właśnie tutaj pojawia się ten problem, że dysk nie jest wykrywany przez program Crystal Disk Info :-/
    Co do zasilacza, również tak uważam, jednak nie mam dostępnych złącz przy komputerze. Chyba, że mogę spróbować wyciągnąć ten, który zasila mój dysk główny? Jak Pan uważa?

sosarek napisał:
    W starym komputerze dysk pracuje prawidłowo?

andrzejlisek napisał:
    Jeżeli w starym komputerze (posiadający kontroler IDE ATA) dysk działa prawidłowo, to zrób kopię posektorową. Jeżeli z jakiś powodów nie możesz na nim zrobić kopii lub nie masz dostępu do komputera z ATA, to zamiast przejściówki USB/ATA zamów przejściówkę ATA-SATA lub kontroler ATA na PCI. Miałem przypadki, że przy bezpośrednim podłączeniu dysku (chodzi o dysk SATA) nie było żadnych problemów, a przy podłączeniu przez SATA/USB były problemy raz z "zobaczeniem" przez system, czasem system lubił się zawieszać, nie wspominając o tym, że żaden program nie chciał odczytać SMART. Po tym wnioskuję, że praca przez USB jest mniej pewna niż przez ATA/SATA. Nie twierdzę, że te przejściówki to szmelc, ale zrezygnowałem z nich w obawie o utratę danych na podłączanym dysku. Dwa razy stwierdziłem przekłamanie danych przy kopiowaniu (system w ogól niczego nie zgłosił), dopiero przy późniejszym korzystaniu stwierdziłem problem, przejściówkę wyrzuciłem do kosza. Strach pomyśleć, co ona mogłaby narobić na dysku, gdybym używał jej do dzisiaj.

Sytuacja wygląda tak. Ja ostatni raz z tego PCta korzystałem z 7 lat temu jak nie więcej. Ten dysk był wyjęty i stał sobie tak kilka lat, aż kilka dni temu postanowiłem go uruchomić. Co prawda, nie mam możliwości uruchomienia go na komputerze, na którym działał, jednak tak się składa, że posiadam PCta, który posiada gniazdo IDE.

Udało mi się również znaleźć taki kabel:

Może powinienem spróbować jakoś tym podłączyć dysk do tego gniazda? Zasilenie musi iść z tego kupionego zasilacza, bo innego na razie nie posiadam, a nie mam wolnych złącz w PC, o czym napisałem wyżej.

Zauważyłem również pewną rzecz. Gdy próbuję uruchomić komputer z włączonym adapterem oraz podpiętym usb, to komputer się zacina w momencie wczytywania danych (tzn. nie pokazuje się ekran z użytkownikami, tylko staje np. na wczytywaniu się komponentów). Raz zrobiłem tak, że w trakcie uruchamiania podłączyłem usb z dyskiem, wszedłem do biosu i już potem nie mogłem z niego wyjść. Normalnie komputer się zaciął i gdy wyciągnąłem USB to normalnie ruszył dalej. Podejrzana sprawa.
  • #9 17637161
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Przy takim zachowaniu dysku zawieszanie komputera jest do przewidzenia. Zasilacz jest podejrzany, są one w takich przejściówkach bardzo kiepskiej jakości. Jeśli zasilacz jest ok to prawdopodobnie tylko serwis odzyskiwania danych pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował odzyskać dane z 15-letniego dysku ATA, podłączając go do adaptera IDE/ATA-USB. Po podłączeniu dysk wydaje niepokojące dźwięki stukania i przestaje działać podczas instalacji sterowników. Użytkownicy sugerują, że problemy mogą wynikać z degradacji głowic dysku, niskiej jakości zasilacza adaptera oraz możliwości uszkodzenia dysku. Rekomendowane są alternatywne metody podłączenia, takie jak użycie kontrolera ATA na PCI lub bezpośrednie podłączenie do komputera z gniazdem IDE. Wskazano również na konieczność sprawdzenia stanu dysku za pomocą narzędzi S.M.A.R.T. oraz na ryzyko utraty danych przy użyciu adapterów USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA