logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wykorzystać ogniwo Peltiera do chłodzenia? Moje doświadczenia

Egzi 04 Sie 2006 02:09 5826 7
REKLAMA
  • #1 2878566
    Egzi
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Najpierw prośba do adminów proszę nie usuwać tego tematu, o ogniwach było dużo ale nigdzie nikt nie opisywał swoich wlanych doświadczeń.

Czy jest ktoś komu udało sie zrobić cokolwiek pożytecznego z tego elementu?
    Ja czytając gdzie nie gdzie tak sie napaliłem żeby cos sobie wymodzić ze najpierw kupiłem sobie 89W, ale za dużo prądu ciągnęło i za mocno sie grzało wiec kupiłem takie 27W i ani z jednego ani z drugiego nic mi sie nie udało zrobić.

Chciałem lodóweczkę sobie złożyć mam taki Cooler gdzieś kolo 30L chyba, zrobiłem pokrywę ze styropianu wyciąłem w niej otwór i wsadziłem zimy radiator do środka a ciepły wystawał sobie na zewnątrz. Oba radiatory miały wiatraczki. Co prawda radiator od ciepła nie jest za duży (taki od Celerona 400MHz 50mm na 50mm) ale nie nagrzewał sie mocno, tak do 50C przy ogniwie 27W. kombinowałem z tymi dwoma ogniwami, z różnymi prądami i maksymalnie co mi sie udało schłodzić to do 20C. Gdzie te 68C deklarowane?

Najbardziej wkurzające jest to ze jak odczepię zimny radiator to na płytce można krople wody zamrażać, a Coolera nie może ochłodzić. Kupiłem tez taki radiator 80mm na 80mm tylko jeszcze mi nie przyszedł jak przyjdzie to coś jeszcze pomodzę ale nie widze tego zbyt dobrze.

Śmiać mi sie chce jak ludzie usiłowali zrobić klimatyzacje do auta 2-4 ogniw :) powodzenia.
  • REKLAMA
  • #2 2879159
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Nikt nie mówił że ogniwa Peltiera to wynalazek potrzebny w każdym gospodarstwie domowym ;)

Moim zdaniem za słabo chłodzisz gorącą stronę, ale przy obecnych cenach gotowych lodówek samochodowych, nie widze specjalnego sensu całej zabawy, poza zabawą oczywiście ;)
  • REKLAMA
  • #3 2879189
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    Myślę że efekt będzie dostrzegalny jak na gorącą stronę dasz jak największy radiator, musisz jak najwięcej temperatury odprowadzić z gorącej części wtedy na zimnej będzie duży spadek temperatury.
  • REKLAMA
  • #4 2879282
    Egzi
    Poziom 14  
    Jest sens zabawy z lodowka o ile wiemy jakie elementy mamy kupic dla przykladu ja kupilem 27W za 26zl radiator z wiatrakiem (dzisiaj przyszedl) za 8zl do tego bedzie mi potrzebny uklad sterujacy (zasilacz impulsowy) ktory wyniesie mnie nie wiecej niz 10zl czyli za 40zl mozna miec lodoweczke o ile cos takiego bedzie wogole dzialalo (mysle ze nie gozej niz kupcza).

Do tego kosztowal mnie 36zl modol 89W ale to przez niewiedze. Myslalem ze ewentualnie dam mniejszy prad (znamionowy 10A). Tyle tylko ze przy mniejszym pradzie roznica temperatur pomiedzy stronami jest znacznie mniejsza.

Lodowka gotowa kosztuje jakies 200zl wiec roznica jest. Mozna co prawda kupic od ruskich taniej tylko to raczej nie bedzie chlodzic.

Zabawa wbrew pozorom tez jest pozyteczna przynajmniej mam pojecie o ogniwach peltiera. Zechce do tego zrobic uklad impulsowy wiec kolejne doswiadczenie dochodzi.

Teraz mam ze 3 razy wiekszy radiator wiec moze cos ruszy. Jak zloze to sie jeszcze odezwe.

------------------------------------------------------------------------------

W radiatorach nawiercilem po 2 otwory nagwintowalem i przykrecilem jeden do drugego srubami dajac przy tym plastikowe podkladki zeby bylo mniejsze sprzezenie cieplne pomiedzy nimi. Teraz jest o niebo lepiej nowy radiator juz sie tylko nieznacznie grzeje, niestety przy okazji wyszlo ze cooler wcale nie trzyma zimna, chyba bede musial sam wykombinowac jakas skrzynke. Zrobilem tez eksperment, zimna strone zanurzylem w wodzie w kubku 0,5L nie izolujac cieplnie ukladu w zaden sposob i po pol godziny woda byla tak zimna ze trudno ja bylo wypic jednym haustem.

A tu pare zdjec radiatorow jak kogos interesuje
    Załączniki:
    • Jak skutecznie wykorzystać ogniwo Peltiera do chłodzenia? Moje doświadczenia S3010011.JPG (40.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skutecznie wykorzystać ogniwo Peltiera do chłodzenia? Moje doświadczenia S3010010.JPG (62.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skutecznie wykorzystać ogniwo Peltiera do chłodzenia? Moje doświadczenia S3010009.JPG (58.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2954333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2954934
    Egzi
    Poziom 14  
    2 litry wody bedzie sie dlugo nagrzewac zwlaszcza przy mniejszym ogniwie ale w koncu sie nagrzeje wiec to raczej nie moglaby byc plastikowa butelka. Chlodzenie wodne jest bardzo dobrym rozwiazaniem jezeli chodzi o chlodzenie ale jest duzo bardziej klopotliwe bo trzeba zastosowac jakis wymiennik ciepla tak czy inaczej (np nagrzewnice z samochodu). Wskazane jest rowniez zastosowanie pompki wody a calosc jest raczej nie poreczna.
  • #7 2955290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14781140
    alikatek
    Poziom 29  
    Ocena: 380
    ------Przepraszam za odkop-------

Te radiatory są troche źle skręcone, bo strona gorąca łączy się z zimną i masz starty. Między radiatorami należy dać piankę izolującą, nawet taką jaką daje się za kaloryfery. Radiatorów pod żadnym pozorem nie łączyć mechanicznie bo radiatro gorący przez śrubki będzie nagrzewał radiator zimny. Jak już musisz je łączyć to klamrą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy praktycznych doświadczeń z wykorzystaniem ogniw Peltiera do chłodzenia, zwłaszcza w kontekście budowy małej lodówki. Użytkownik próbował zastosować ogniwa o mocy 89W i 27W, jednak napotkał problemy z nadmiernym nagrzewaniem się i niewystarczającym chłodzeniem, osiągając maksymalnie temperaturę około 20°C, znacznie poniżej deklarowanych 68°C różnicy temperatur. Wskazano, że kluczowe jest efektywne chłodzenie gorącej strony ogniwa, najlepiej przez zastosowanie dużych radiatorów z wentylatorami lub chłodzenia wodnego z wymiennikiem ciepła i pompą, choć to rozwiązanie jest bardziej skomplikowane. Zwrócono uwagę na konieczność izolacji termicznej między radiatorami, aby uniknąć strat ciepła przez przewodzenie mechanicznym łączeniem. Koszty komponentów, takich jak ogniwo 27W, radiator z wentylatorem oraz układ sterujący (zasilacz impulsowy), mogą być znacznie niższe niż gotowa lodówka, co czyni projekt atrakcyjnym jako eksperyment edukacyjny. Podkreślono, że ogniwa Peltiera nie są efektywnym rozwiązaniem do codziennego użytku chłodniczego, ale mogą służyć do nauki i prostych zastosowań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA