logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić tuner UNITRA AS 206 S Faust - instrukcja dla początkujących

esio 24 Cze 2003 19:19 8828 47
Najlepsze odpowiedzi

Jak przestroić tuner UNITRA AS 206 S Faust na zakres FM 88–108 MHz, najlepiej w prosty sposób dla początkującego?

Tę głowicę da się przestroić bez wymiany całego modułu: w tunerach TOSCA/FAUST jest to zwykle głowica GFE 105, czyli metalowe „pudełko” przy agregacie strojenia [#267379] Najprostsza metoda z forum to wylutować trzy kondensatory, wlutować w miejsce C125 kondensator 3,3 pF i na czas strojenia zewrzeć końcówki rezystora R17 [#267357][#270497] Po zmianach trzeba zestrajać rdzeniami cewek i trymerami tak, aby odbierać całe pasmo 88–108 MHz, a najlepiej robić to ostrożnie, bo łatwo uszkodzić delikatne cewki [#267379][#271165] Jeden z użytkowników radził też, że można zdjąć górny ekran głowicy i wycinać kondensatory precyzyjnymi szczypcami, zamiast wyjmować całą głowicę [#267388]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 262266
    esio
    Poziom 11  
    czy ktoś mi może pomuc w przestroieniu tego modelu tuner chciałbym aby znowu mi zagrało lecz posiadam małe doświadczenie z elektroniką i lepiej jak sposub tekiego przestroienia będzie mi przedstawiony na rysunku lub
    Załączniki:
    • Jak przestroić tuner UNITRA AS 206 S Faust - instrukcja dla początkujących HI-FI FAUST 205S UNITRA.jpg (46.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 262284
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 361
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic54209.html
    nastepnym razem uzyj przycisku "szukaj", a moze znajdziesz?
  • #3 262293
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Heh, może nie wiesz o co chodzi ?
    U góry pod portalem jest przycisk (zakładka) szukaj tam znajdziesz konkretną instrukcję.
    PS. pięknie działa na górnym pasmie.
    Polecam.
  • #4 263755
    esio
    Poziom 11  
    W każdym tunerze jest inaczej niewiem jak przestroić tuner wyczytałem co nieco o przestrajaniu ale niewiele mi to da jak i tak niewiem co mam wylutować może ktoś mi napisze jaki dokładnie układ czeba wylutować a jaki przylutować(chodzi o dokłaną nazwe danego układu jaka jest napisana w samym tunerze) najlepiej jak ktoś już przestrajał takowy model z doświadczeniem,
  • #5 263861
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    A co nie jest napisane co trzeba zrobić?? Jak można to dokładniej wytłumaczyć niż jak jest?
  • #7 267190
    esio
    Poziom 11  
    ZA "FATYGE" dziękuje widzę żę niema tu osób które mogłby pomuc albo poprostu nikt niepotrafi opisać w jaki najprostrzy sposub przestroić tuner choć niewiem jaki to problem napisać że należy wymienić głowice ukf która wygląda """tak i siak?? i można ją zidentykikować ??? miejscu"'' a następnie w "jej miejsce" należ zamontować nową,i jaka w tym filozofia????????????????????????????????
  • #8 267199
    olcha0098
    Poziom 28  
    Następnym razem przeszukaj sobie forum to znajdziesz!!!! Bo nikt nie ma ochoty odpowiadać 100 razy na te same tematy jak się radio przestraja.
  • #9 267201
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Esio - Skoro masz problemy z lokalizacją głowicy ,to przestajanie zostaw dla kogo innego.Widać ,że nie masz zielonego pojęcia o budowie sprzętu RTV.
    Skoro jesteś początkujący to nie bierz się za takie rzeczy , bo zamiast przestroić tą głowicę tylko ją zepsujesz.
    Na elektrodzie nikt nie będzie ciebie uczył podstaw ,kazdy musi tego nauczyć się sam.
  • #10 267276
    esio
    Poziom 11  
    więć w jakim celu powstał ten portal bo raczej nietylko dla wibitnych elektroników ale dla zwyczajnych amatorów,aby się mogli czegoś nauczyć więc łukaszu nie bądz takim egoistom i podziel się swoją wiedzą i choć może ci być głupio możesz napisać jak wygląda i gdzie znaleść tą głowice ukf.
  • #11 267321
    olcha0098
    Poziom 28  
    Najczęściej ta głowca jest w "zaaekranowanym pudełku". Teraz do dzieła. Przestrajaj! Daj znać o rezultatach :)
  • #12 267357
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Jak masz zamiar wymienić głowicę to lepiej żebyś nie wiedział gdzie ona jest :)
    Głowicę w tym tunerze się przestraja i to z całkiem dobrym wynikiem !
    Polega to na wylutowaniu trzech kondensatorów i pokręceniu rdzeniami w cewkach... Zresztą masz świetny opis. Sam go przestrajałem i działa. A to był pierwszy tuner jaki w życiu przestrajałem i wyszło na tyle dobrze że już nic się nie da poprawić. Więc moim zdaniem nic łatwiejszego.
  • #13 267379
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Fabrycznie tunery TOSCA i FAUST były wyposażone w głowicę o symbolu GFE 105. Jest to takie metalowe pudełko, znajdujące się w pobliżu kondensatora przestrajanego linką ( to się nazywa agregatem). W celu przestrojenia głowicę najlepiej wymontować z płyty bazowej tunera, zdemontować ekran dolny i górny, a następnie zgodnie z opisem ( i oczywiście schematem głowicy) zmienić wartości kondensatorów. Następnym krokiem jest wlutowanie głowicy i strojenie za pomocą rdzeni cewek i trymerów na krańcach pasma 88 - 108.

Pzdr.
  • #14 267388
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    esio, rzeczywiście w linku wskazanym przez olafa masz wszystko...przypuśćmy, żeten artykuł z EP jest zrozumiały tylko dla elektroników, zatem...zrób zdjęcie wnętrza tunera, a uczynni koledzy zaznaczą na nim najpierw głowicę, a potem elementy do usunięcia... 8)

p/s prościej jest po prostu kondensatory wyciąć precyzyjnymi szczypcami, nie trzeba wyciągać głowicy, tylko zdejmujesz górny ekran
  • #15 267395
    Ptolek
    Poziom 36  
    Gdybyś stosował się do porady Zenka, to przed zrobieniem zdjęcia musisz zdjąć ekran z głowicy. Jeżeli zolokalizujesz już tą metalową puszkę, to żeby ją otworzyć, musisz odlutować taki drucik (tak było w moim przypadku), popuścić jedną śrubkę i zdjąć ekran (tą pokrywkę z góry).
    Czekamy na odpowiedź esio.
  • #16 267428
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Chyba dyskusja przestała mieć sens, skoro osoba chcąca przestroić radio nie wie gdzie jest i jak wygląda głowica UKF.
    Fakt - elektroda.pl jest również dla początkujących, ale możnaby zacząć od pytania w innym dziale - "co to jest i jak wygląda głowica UKF ?" - później stopniowo pytanie za pytaniem aż do celu.
  • #17 267625
    esio
    Poziom 11  
    no nareszcie jakieś konkrety więc zrobie zdjęcie hhmhm ale niewiem czy w się opłaca robić foto zrobie inaczej,naresuje na kompie wnętrze łytki wraz z układami
    ps.stopniowo załapuje,a że jestem raczej kumaty więc domyślam sie co nieco gdzie co i jak.
  • #18 267633
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam
    Aknuch ma rację.Taką dyskusję można prowadzić w nieskończoność.Nie chcę nikogo poniżać ,ale jeśli ktoś nie potrafi użyć jasnej instrukcji nie powinien się bawić w takie rzeczy jak przestarajnie głowicy.
    Esio - Jeśli zlokalizowałeś głowicę wylutuj ją i według instrukcji zrób to co trzeba.
    Prościej się nie na wytłumaczyć.Jak już będziesz się do tego zabierał uważaj na delikatne cewki(nie trudno jest o uszkodzenie którejś z nich).
  • #19 267740
    esio
    Poziom 11  
    po dokładniejszym przestiudiowanych all informacji jakie zebrałem dokonałem demontarzu kondesatora c104 i c124 niestety nie zidentyfikowałem kondesatora c 10 "chyba go mój model tunera nie posiada"w miejsce kondesatora c125 mam przylutować kondesator 3.3p.f gdzie mogę znależć takowy kondesator "posiadam radiobudzik czy w nim mogę znaleść takowy kondesator???"no i po tym wykonaniu "na czas strojenia należy zewrzeć???? końcówki rezystorar17"czy ktoś mi to wyjaśni bo nieznam słowa zewrzeć?????
  • #20 270497
    Ptolek
    Poziom 36  
    Zewrzeć to znaczy połączyć dwa przewody, punkty, wyprowadzenia. Należy przylutować jeden koniec przewodu z jednej strony rezystora, a drugi koniec przewodu z drugiej strony rezystora. W ten sposób go zewrzesz.
    Kup ten kondensator 3,3 pF (pikofarada) w sklepie elektronicznym.
    Nie śpiesz się z tym przestrajaniem, jak nie jesteś czegoś pewien, lepiej się pytać niż zepsuć.
  • #21 270573
    esio
    Poziom 11  
    Z przestrajaniem to mi się tak nie śpieszy,ale skoro już rozebrałem tuner to coś w nim możne by było zrobić na początek więc (pare dni temu) jak rozebrałem tuner to wdgług instrukcji usunołem 2 kondesatory teraz tuner zaś leży poskręcany,następnym krokiem jest wymiana kondesatora który niebawem kupię no i pozostało właśnie zewrzenie tych przedwodów i co do tego zadania to mam jeszcze jedno pytanie mam zewrzeć końcówki rezystora r17 więc mam oba jej końce zlutować drucikiem nie uszkadzając samego rezystora ???
    zobacz załącznik ( w opisie sie pomyliłem napisałem kondesator a oczywiśćie to chodzi o rezystor)
    Załączniki:
    • Jak przestroić tuner UNITRA AS 206 S Faust - instrukcja dla początkujących konn.jpg (13.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 270586
    olcha0098
    Poziom 28  
    Obojętnie czy go uszkodzisz czy nie, ale masz tak go zewrzeć jak dałeś na rysunku.
  • #23 270773
    Ptolek
    Poziom 36  
    Lepiej by było żeby go nie uszkodzić, ale jak ostrożnie przylutujesz to nic się nie stanie. A lutownicę masz ? Jeśli masz lutownicę to napisz jaką.
  • #24 270793
    olcha0098
    Poziom 28  
    A co to za różnica jaką ma lutownice hehe przecież chyba nie ma 400W do rynien.
  • #25 270805
    Ptolek
    Poziom 36  
    No może nie :) ale ciekaw jestem, zresztą bardziej mnie interesuje czy w ogóle ma.
  • #26 270841
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    esio napisał:
    więć w jakim celu powstał ten portal bo raczej nietylko dla wibitnych elektroników ale dla zwyczajnych amatorów,aby się mogli czegoś nauczyć więc łukaszu nie bądz takim egoistom i podziel się swoją wiedzą i choć może ci być głupio możesz napisać jak wygląda i gdzie znaleść tą głowice ukf.

nauczyc sie czegos, ale czegos WIECEJ bo nie bedzie ci nikt tlumaczyl co to znaczy lutowanie. jesli nie wiesz co to jest glowica to poszukaj w tym odbiorniku takiej rakiety (najlepiej ruskiej) i w niej bedzie glowica- uwazaj zanim ja zdemontujesz wyjmij ostroznie zapalnik...
    zeby cokolwiek robic to trzeba posiadac minimalna widze o elementach elektroniczych itp, polecam kurs "osla laczka", byl w edw a z elektrody mozna sciagnac go. jak masz jakis watpliwosci to tez mozesz zajzec do slownika. i nie polecam uzywania lutownicy (ze scietym grotem) do odkrecania srobek, choc moze byc dobra.
    :arrow: olcha0098 lutownica 300W mozna lutowac nawet SMD byle miala odpowiednia temperature, no i trzeba cwiczyc bicepsy zeby sie za takie cos zabrac. wazna jest temperatura, a moc to sprawa drugozedna
  • #28 271143
    esio
    Poziom 11  
    No i tego brakowało znalazł się taki wymądrzały.żeby nikogo nie obrażić niema lat 16 tylko "troszke" więcej i żę elektroniką się już kiedyś bawiłem to załapuje "co gdzie jak"więc nienależy się popisywać swą umiejętnośćią władania lutownicą za swoich czasów pamiętam moije pierwsze własne radyjko jakie zrobiłem własnoręcznie
  • #29 271165
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    to dobrze ze cos umiesz, bo z twoich poprzednich postow wynika ze naprawde niewiesz o co "biega" w tym.
    jesli juz dokonales przerobek to musisz to zestroic, nie jest konieczne posiadanie miernika czestotliwosci i innych drogich sprzetow, ale troche cierpliwosci no i podstawowe umiejetnosci. masz juz opis jak to zrobic, ale w skrocie to wyglada tak ze musisz ustawic cewki, trymery tak zebys odbieral cale pasmo, warto miec wtedy blisko jakis odbiornik zeby zlokalizowac jakas stacje i wiedziec gdzie ona jest, jesli radio odbiera wszystkie stacje (te z konca i z poczatku zakresu, moze pozostac wolne miejsce) to nalezy uznac ze radio jest poprawnie przestrojone.
    pozdrawiam
  • #30 271267
    esio
    Poziom 11  
    a może ktoś zna stronke www gdzie można się przyjżeć sprzętwi potrzebnemu do zestrojenia miernika częstotliwośći itp,albo i lepiej stronke gdzie można nabyć takowy sprzęt
    hmmh do 1 z pewnośćią nie ale do ok 20 to już bardziej :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia tunera UNITRA AS 206 S Faust, skierowana do początkującego użytkownika z ograniczonym doświadczeniem w elektronice. Podstawowym problemem jest lokalizacja i identyfikacja głowicy UKF, która w tym modelu to metalowe pudełko o symbolu GFE 105, znajdujące się w pobliżu kondensatora przestrajanego linką (agregatu). Przestrojenie polega na demontażu głowicy, zdjęciu ekranów, wymianie kondensatorów (m.in. C104, C124, C125) oraz zewraniu końcówek rezystora R17 na czas strojenia. Następnie głowicę montuje się z powrotem i stroi za pomocą rdzeni cewek i trymerów, aby uzyskać pełne pasmo FM 88-108 MHz. Zalecane jest posiadanie podstawowej wiedzy elektronicznej, lutownicy oraz cierpliwości. Do strojenia przydaje się odbiornik radiowy do lokalizacji stacji, a miernik częstotliwości nie jest konieczny, choć pomocny. Wymiana kondensatora 3,3 pF powinna odbyć się po zakupie w sklepie elektronicznym, nie zaleca się szukania go w innych urządzeniach. Wskazano również, że przestrojenie bez odpowiedniej wiedzy może uszkodzić głowicę lub inne elementy. Po wykonaniu czynności tuner powinien odbierać stacje FM, choć liczba dostępnych stacji zależy od regionu. Dyskusja podkreśla znaczenie samodzielnej nauki i praktyki w elektronice oraz cierpliwości podczas przestrojenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA