logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepięcie w sieci - uszkodzenie wież AIWA NSX-S212 i DAEWOO AMI-30R, naprawa?

LKSbratek 08 Sie 2006 12:34 1092 5
REKLAMA
  • #1 2893049
    LKSbratek
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    moja siostra robiła tosty i przymknęła kabel w tostownicy :O , kabel się przypalił i wysadziło korki, odpiąłem szybko toster, potem żarówki mocno świeciły, sprawdziłem napięcie w sieci: ponad 350V!!!! potem zrobiłem korki i wróciło wszystko do normy.

I tu się zaczyna problem:
    Pod tą fazę miałem podpięte dwie mini wieże: aiwa NSX-S212 i DAEWOO AMI-30R. Po całej tej awarii nie chodzą. Czy mają one jakieś zabezpieczenie przeciw przepięciowe?? Czy można je naprawić we własnym zakresie??
  • REKLAMA
  • #2 2893100
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1596
    Jeżeli takie napięcie doszło do tych wierz, to trudno. Rozkręć je i zobacz w sumie to są one zasilane przez trafa siciowe, więc może to one padły. Ponadto mógł się spalić bezpiecznik w wieży. Ciekawe skąd te 350V ? By powstało takie napięcie należałoby sięwłączyć między dwie fazy, a to i tak dałoby napięcia międzyfazowego 400V (380V dla napięcia fazowego 220V). Pochodz lepiej po domu z miernikiem i zobacz jakie masz napięcia w sieci. Może zwyczajnie te wieże nie mają zasilania i tyle.
  • REKLAMA
  • #3 2893116
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    na dzień dobry sprawdź bespieczniki w wieżach:D
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2893124
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    LKSbratek napisał:
    potem żarówki mocno świeciły, sprawdziłem napięcie w sieci: ponad 350V!!!! potem zrobiłem korki i wróciło wszystko do normy.
    - sugeruje szybką wizytę elektryka w twoim domu, bo "coś jest nie tak". Napięcie miedzyfazowe w sieci domowej do "normy" nie należy.
  • REKLAMA
  • #5 2893127
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj to mi wygląda że masz ćoś nie tak z instalacją dokładnie chodzi o ZERO czy przypadkiem nie jest tam zamontowany omyłkowo bezpiecznik ,co jest niedopuszczalne !! i za każdym wysadzeniem bezpiecznika obwód będzie się zamykał z drugą fazą ,bezwzglądnie musisz to zgłosić, druga możliwość to upalone ZERO Sprawdż to bezwzględnie .Pozdr
  • #6 2893382
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Brak zera to jedno, a napięcie międzyfazowe to drugie. Przy dobrze zrobionej instalacji nawet brak zera nie spowoduje pojawienia sie napiecia międzyfazowego w gniazdkach !!. Ktoś kto robił tą instalacje chyba za duzo wypił :), należy niezwłocznie wezwać fachowca, bo może sie to źle skończyć (nawet pożarem).

Co do wież to zapewne uszkodzeniu uległy transformatory sieciowe, z reguły mają one wbudowane bezpieczniki. jeśli bezpieczniki są "na wierzchu" to sprawdź czy przewodzą , jesli nie ma to zapewne sa zamontowane w transformatorze i niestety nie da sie ich wymienić domowym sposobem.

Pozdrawiam
REKLAMA