logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcje i ustawienia trybu serwisiwego telewizora Sony

andrzejlisek 10 Sie 2006 20:15 5873 5
REKLAMA
  • #1 2903315
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 713
    Witam.

Mam pewne pytania odnośnie swojego telewizora, ale problem w tym, że nie wiem, jaki mam model. Wiem tylko, że jest to Sony Trinitron. Do trybu serwisowego wchodzi się następująco: [i+] [5] [głośność +] [pusty ekran]. Chodzi mi o znaczenie poszczególnych funkcji. W głównym menu są między innymi funkcje AGC i PLL. W AGC przy dążeniu do 0 obraz śnieży, a w PLL przy dążeniu do 63 w obrazie krawędzie zamieniają się w aureole, a potem obraz przestaje być wyraźny. Nie wiem, co się tak naprawdę ustawia, a chciałbym wiedzieć. Jakie znaczenie ma funkcja "Text". Są tylko możliwości EAST i WEST oraz jakie ma znaczenie pozycja "16:9"? Obojętnie czy jest ON, czy OFF, obraz zawsze jest taki sam, a funkcja 16:9 na pilocie działa tak samo.

Pozycja Adjust daje dostęp do zaawansowanej regulacji obrazu. Jeżeli będę się odnośić do monitora komputerowego, to ma się rozumieć, że mam na myśli monitor CRT (kineskopowy).

Według tego, co zauważyłem, są następujące funkcje:
    Ver.Size - Rozmiar w pionie
    Ver.Breath - Nie wiem, przy zmianie tej wartości nieznacznie zmienia się rozmiar obrazu w pionie
    Pin Ampl - Zniekształcenie poduszka/beczka (jak w monitorze)
    Par Tilt - Zniekształcenia w kształcie trapezu (jak w monitorze)
    V.Linear - Równomierność odległości między liniami
    Corn corr - Poduszka/beszka w narożnikach (jak w lepszym monitorze)
    Vcen or EW - Rozmiar obrazu w poziomie (?)
    V.position - Niby położenie obrazu w pionie, ale nic się nie zmienia przy zmianie tej wartości
    H.Centre - Położenie obrazu w poziomie
    Blue HWB - Zawartość koloru niebieskiego (jak w monitorze)
    Green HWB - Zawartość koloru zielonego
    Red HWB - Zawartość koloru czerwonego
    B&W Delay - Nie wiem

Co tak naprawdę się ustawia, jeżeli się pomyliłem opisując funkcje. Interesuje mnie także, co się ustawia przez Ver.Breath oraz przez B&W Delay.

Jeżeli chodzi o ustawienie obrazu w poziomie, to zauważyłem, że wyświetlana część obrazu poziomego jest nieco mniejsza niż dostarczona na antenę, czyli nie da się tak wyregulować obrazu w poziomie, żeby miec pełny obraz, czyli taki, jaki się otrzymuje na komputerze przez tuner TV. Regulacja położenia obrazu tylko przesuwa widoczny fragment obrazu, czyli można zobaczyć lewą lub prawą (ale nie obie jednocześnie) krawędź nadawanego obrazu. Jeżeli chodzi o regulację rozmiaru w pionie, to wydaje mi się, że widzę góną i dolną krawędź obrazu, ale przy górnej pojawiają się "śmieci" (kolorowe poziome linie), których nie ma w sygnale z anteny. Zauważyłem, że regulacja obrazu w poziomie i regulacja zniekształceń nie jest tak precyzyjnie zrobiona, jak w monitorach komputerowych. Przy robieniu skrajnej beczki nie otrzymuję beczki tak, jak bym ją otrzymał w monitorze. Jeżeli się zwęża obraz w poziomie, to robi się poduszka, której nie da się wyregulować. Czy to znaczy, że kineskopy i układy wyświetlania obrazu w telewizorach (przynajmniej w moim) są gorzej robione niż w monitorach CRT, mimo, że monitor działa prawie na tej samej zasadzie, co telewizor?

Załączam ogólne zdjęcie telewizora i zdjęcia napisów i menu serwisowego. Może to umożliwi identyfikację modelu, co otworzy drzwi do dalszych poszukiwań informacji na temat tego telewizora.
    Jeżeli ktoś ma opis ustawień trybu serwisowego w języku polskim, to też bym poprosił, jeżeli da radę.
    Załączniki:
    • Funkcje i ustawienia trybu serwisiwego telewizora Sony Zdjecie.jpg (32.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Funkcje i ustawienia trybu serwisiwego telewizora Sony Napis.jpg (42.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Funkcje i ustawienia trybu serwisiwego telewizora Sony Menu.jpg (54.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Funkcje i ustawienia trybu serwisiwego telewizora Sony Ustawienia.jpg (53.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2904229
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Nie znam rosyjskiego. Jeżeli znasz rosyjski i masz w ruskim opis, to może byś mi przetłumaczył?
  • REKLAMA
  • #4 2904273
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Jest jeszcze jedna opcja.
    Opis trybu serwisowego twojego TV /chasis BE-4/ był w Dodatku Specjalnym nr 2 czasopisma Serwis Elektroniki. Dostępne w wybranych księgarniach i sklepach elektronicznych. Myślę, że w Poznaniu nie powinno być kłopotu.
    Mozesz też skorzystać z usługi INFONET na stronie wydawcy

http://www.serwis-elektroniki.com.pl/
  • REKLAMA
  • #5 2904281
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Jest to chassis BE4, prawdopodobnie model KVM218...
    np. KVM2180K, KVM2181K, ...........
  • #6 2904990
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    W Serwisie Elektroniki jest opis trybu serwisowego do telewizora KVM144... z chassis BE4. Może będzie pasować do mojego telewizora (ma na pewno 21 cali). Innego z chassis BE4 nie ma. Jednak żeby ściągnąć, muszę mieć wykupioną prenumeratę (warunek założenia konta - potrzebny numer prenumeraty i NIP), a to mi się nie opłaca. Może ktoś ma dostęp do tego i może tu przysłać?
REKLAMA