logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technik Elektronik czy Mechatronik - co lepsze dla serwisowania pojazdów?

Damian87 11 Sie 2006 21:13 4443 14
REKLAMA
  • #1 2906920
    Damian87
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    W tym roku skończyłem LO i jeszcze nie mogę się zdecydować, na jakim kierunku kontynuować naukę. Stoję przed dylematem technik elektronik czy technik mechatronik (szkoły policealne). Interesuje się elektroniką i motoryzacją od strony technicznej: systemy sterowania, jednostki napędowe itp. Swoją przyszłość chciałbym związać z serwisowaniem, diagnostyką urządzeń elektronicznych i elektrycznych w pojazdach. Na którym kierunku zdobędę większą wiedze w tej dziedzinie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2907436
    tomaha1
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    W profilu mechatronika jest o wiele więcej automatyki i elektryki niż w "zwykłym" profilu elektroniki. Uważam, że odpowiedniejszy dla Ciebie będzie kierunek mechatronika mimo że mało w tym mechniki o jaką Ci chodzi (pojazdową).
  • #3 2908983
    Garret_15
    Poziom 11  
    też polecam ci mechatronike
  • REKLAMA
  • #4 3082635
    higatsu
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ja jestem mechatronikiem a tak dokładnie to jestem w 2 klasie technikum mechatronicznego w Głogowie :) .. ten kierunek ma przyszłośc ...polecam
  • #5 4708686
    wtk123
    Poziom 11  
    Ma przyszłość, ale w szkole bez dobrego zaplecza praktycznego jest trudno. Trzeba opanować wiele mteriału z dziedziny automatyki, elektryki, mechaniki, elektroniki jak i programowania. Polecam jednak dla wytrwałych;)
  • #6 4711272
    Staszic91
    Poziom 11  
    Też ucze sie na mechatronika i czasem żałuje że sie zdecydowałem... Za dużo teorii, za dużo wkuwania i za mało praktyki. Troche praktyki to czasem w domu. Ale fakt, ten kierunek jest bardzo przyszłościowy. Damian87 polecam mechatronike!
  • #7 4711871
    wtk123
    Poziom 11  
    U mnie to samo, choć teoria jest bardzo potrzebna. Mankamentem w mojej szkole jest brak bazy dydaktycznej, z kolegami planujemy złożyć projekt o dofinansowanie, ale to czasochłonne. Jeśli wybierasz się na taki kierunek...popytaj znajomych uczniów, dowiedz się o stanie pracowni, bo nawet najlepsza teoria nie podparta praktyką jest bezużyteczna.
  • REKLAMA
  • #8 4711988
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Widocznie trafiliście na szkołę bez wyposażenia. Jestem w 2-giej klasie technikum mechatronicznego. Mam teraz pracownię elektroniczną, pneumatyczną i hydrauliczną. Będzie pracownia CNC i zwykłych tokarek. Dla mnie super choć nauki jest sporo. Pozdrawiam i polecam mechatronikę.
  • REKLAMA
  • #9 4712036
    Grzegorz230V
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Zdecydowanie elektronik (pod warunkiem, że masz zamiar się uczyć i być dobry w tym co robisz). Elektronika to przyszłość, POLECAM !!!
  • #10 4716440
    wtk123
    Poziom 11  
    Właśnie...u nas pracownia.."będzie", w dodatku "może". To właśnie przeraża mnie i moich kolegów. Zresztą, tak całkiem hipotetycznie(bo chcę iść na polibudę), który pracownik wiedzący o takich brakach w szkole nas zatrudni? Nie chodzi o samo zdać. Pytanie co po tym.
  • #11 5027784
    Adrian456
    Poziom 11  
    Witam
    Mam zamiar iść do technikum mechatronicznego o specjalizacji mechatronika
    samochodowa. Chodzi tam ktoś? Uczą tam mechatroniki samochodowej czy tak ogólnie? Bardzo jest tam trudno? Jak zakończył bym naukę po tech. mechatronicznym to gdzie moge znaleźć prace?
  • #12 6446082
    Hunter_azar
    Poziom 1  
    Witam
    Mam pytanie związane z tym kierunkiem, wile ludzi twierdzi że jest bardzo ciężko i chciałbym się dowiedzieć jak szło wam w gimnazjum a jak idzie "tu". Jakie mniejwięcej powinno się mieć oceny żeby ukończyć to technikum bez większych trudności?
  • #13 9507367
    cezarion5
    Poziom 10  
    a może ktoś zna adresy szkól mechatroniki chodzi mi o szkoły ponadgimnazjalne (technikum)
  • #15 9532621
    cezarion5
    Poziom 10  
    dziękuje za odpowiedz ale mam pytanie co do mechatroniki ponieważ mechatronik to elektryka samochodowa TAK?? a ja szukam szkoły która miała by na celu programowanie komputerów pokładowych w aucie czy mechatronik też zajmuje się takimi sprawami ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między kierunkiem technik elektronik a technik mechatronik w kontekście serwisowania i diagnostyki pojazdów. Uczestnicy wskazują, że profil mechatronika oferuje szerszą wiedzę z zakresu automatyki, elektryki, mechaniki, elektroniki oraz programowania, co jest istotne w nowoczesnej diagnostyce pojazdów i systemów sterowania jednostkami napędowymi. Mechatronika jest postrzegana jako kierunek przyszłościowy, jednak wymaga dużej wytrwałości i opanowania obszernego materiału teoretycznego. Wiele opinii podkreśla znaczenie praktycznych zajęć i dobrze wyposażonych pracowni (elektronicznych, pneumatycznych, hydraulicznych, CNC), które są kluczowe dla efektywnej nauki. Brak zaplecza praktycznego w niektórych szkołach jest poważnym mankamentem. Elektronik jest również polecany, zwłaszcza dla osób gotowych do intensywnej nauki, gdyż elektronika jest fundamentem nowoczesnych systemów pojazdów. Pojawiły się pytania o specjalizację mechatroniki samochodowej oraz o programowanie komputerów pokładowych w autach, co wskazuje na zainteresowanie zaawansowanymi systemami sterowania i diagnostyki elektronicznej w motoryzacji. Wskazano także na potrzebę sprawdzenia oferty i wyposażenia szkół przed podjęciem nauki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA