logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o zwrotnicę. Czy trzeba odwracać fazę głośnika?

Djeight 20 Sie 2006 13:17 2317 7
REKLAMA
  • #1 2933837
    Djeight
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam , wykonałem taką oto zwrotnicę jak na schemacie , i bynajmniej nie chodzi mi o wartość elementów bo te już wyliczyłem i nie są one potrzebne do odpowiedzi na pytanie

a pytanie brzmi

Czy przy tym schemacie trzeba odwrócić fazę głośnika średniotonowego bądż wysokotonowego??

Czy jakiś z tcyh głośników podłaczam odwrotnie??
    Załączniki:
    • Pytanie o zwrotnicę. Czy trzeba odwracać fazę głośnika? zwrotnica schemat ogólny.JPG (17.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2934372
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    W konstrukcjach 3way zwykle faze odwraca sie tylko na sredniotonowcu.
  • REKLAMA
  • #3 2934789
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Niezawsze. To zależy od rzędu zastosowanych w zwrotnicy filtrów.
  • REKLAMA
  • #4 2934933
    Djeight
    Poziom 13  
    Czyli według tego schematu powinien być odwrotnie podłaczony czy nie??

Proszę o rady w tym temacie , i jak może wpłynąć to na dżwięk odtwarzania całej kolumny[pasmo , czystość itp]
  • #5 2935422
    mirro1234
    Poziom 23  
    Na temat twojego schematu można niewiele powedzieć, ponieaż jest on średnio czytelny.
    O co chodzi w tym układzie RC włączonym równolegle do wysokotonówki?? I również po co ten rezystor, który jest włączony równolegle do średniotonowca?? Czemu tak?? Co chciałeś tym uzyskać?? I po co na basówce filtr II-go rzędu??
  • REKLAMA
  • #6 2941820
    Djeight
    Poziom 13  
    Więc tak filtr II rzędu dlatego żeby tłumić lepiej tony średnie , głośnik jest średnicy 25cm więc powyżej 1Khz się słabo nadaje

rezystor równolegle do średniotonowego miał go troszke stłumić gdyż był zbyt natarczywy [głośniejszy od pozostałych]

filtr RC równolegle do kopółki w celu linearyzacji impedancji w całym jego paśmie przenoszenia, filtr ten podpatrzyłem w jeden ze zwrotnic z takim samym głośnikiem więc napewno nie zaszkodzi i wręcz pomógł :)
  • #7 2943571
    mirro1234
    Poziom 23  
    1. Filtr I-go rzędu też doskonale by stłumił średnice (zresztą to i tak nie ma większego znaczenia), pozatym im mniej elementów w gałęziach, tym lepiej. Filtr I-go rzędu ma lepsze własności impulsowe (a to właśnie od tego zależy brzmienie całego zestawu, a nie od skuteczności tłumienia).

2. Rezystor wpięty równolegle do głośnika to niezbyt dobre rozwiązanie, ponieważ w ten sposób obniżasz impedancję w gałęzi średniotonowca, co niepotrzebnie obciąża dodatkowo wzmacniacz. Głośniki tłumi się dzielnikiem napięcia (L-pad). Są to dwa rezystory. Jeden jest szeregowo, a za nim drugi równolegle z głośnikiem. Ich wartości są tak dobrane, żeby nie wprowadzały dodatkowego obciążenia, ale żeby tłumiły sygnał doprowadzany do głośników o odpowiedni poziom (w dB).

3. Linearyzacja impedancji (lub też korekcja impedancji). Bardzo dobrze, ale takie ukłądy stosuje się na głośniki nisko i średniotonowe, ponieważ w zaktesie wysokich częstotliwości te właśnie głośniki wykazują znaczny wzrost impedancji (co oczywiście niepotrzebnie obciąża wzmacniacz i powoduje jego przesterowanie na wysokich częstotliwościach).
    Na głośniki wysokotonowe stosowanie takiego układu nie ma sensu, ponieważ ich konstrukcja jest taka, że dla najwyższych częstotliwości ich impedancja nie wzrasta. Porównaj wykresy impedancji różnych typów głośników a zobaczysz w czym rzecz.

Pozdr.
  • #8 2943879
    Djeight
    Poziom 13  
    Czyli według tego co mówisz schemat Tonsila do głośnika GDWK9/80 był błędny , bo właśnie tam linearyzacja była zastosowana.

L-Pad czyli wystarczy dodać szeregowo do głośnika Rezystor 2,2ohm i rezystor równolegle do głośnika 15ohm i spadek będzie około 3 dB

Ok zmieniłem trochę w zwrotnicy a przedewszystkim w połaczeniu głośników

Odwróciłem średniotonowca i się okazało coś miłego :) zaczął grac milej , i jeszcze jedno dziwne ale nie moge w to uwieżyć ,
    wysokotonówki zaczeły grać czyściej a bas się wzmocnił przez zastosowanie linearyzacji na średniotonówce i jej odwróceniu .

Czy jest możliwym że jedna zła faza głośnika może popsuć dzwięk reszty głośników ?? mam podłączone 2 kolumny pod kanał i jak grałem samymi tonsilami to grały czysto a jak objema czyli JVC i TOnsil to grały zawsze bardziej szorstko i wogóle jakieś inne dzwięki były , a teraz o niebo lepiej a i tależe w muzyce jakoś inaczej [czyściej brzmią]

Pytanie o zwrotnicę. Czy trzeba odwracać fazę głośnika?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię konieczności odwracania fazy głośników średniotonowego lub wysokotonowego w zwrotnicy 3-drożnej. Zazwyczaj fazę odwraca się na średniotonowcu, jednak zależy to od rzędu filtrów zastosowanych w zwrotnicy. Wykorzystanie filtru II rzędu na basówce ma na celu lepsze tłumienie tonów średnich, a rezystor równoległy do średniotonowca służył do jego stłumienia, choć lepszym rozwiązaniem jest stosowanie L-pada (rezystor szeregowy i równoległy) dla tłumienia bez obciążania wzmacniacza. Filtr RC równolegle do kopułki wysokotonowej stosowany jest do linearyzacji impedancji w paśmie przenoszenia. Odwrócenie fazy średniotonowca poprawiło brzmienie zestawu, co potwierdziło, że niewłaściwa faza jednego głośnika może negatywnie wpływać na jakość dźwięku całej kolumny, w tym na czystość i równowagę pasma. Dyskutowano również o schemacie zwrotnicy Tonsila dla głośnika GDWK9/80, gdzie zastosowano linearyzację impedancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA