logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zwrotnicę? Głośniki gdn2040,8 i gdwt 980,8.

g23 22 Wrz 2006 15:44 2793 12
REKLAMA
  • #1 3046155
    g23
    Poziom 11  
    witam jestem tu nowy i nie oblatany jeszcze w temacie mam głośniki gdn20\40,8 i gdwt 9\80,8 i potrzebuje do tego zwrotnice podłączone będzie pod zodiaka prosiłbym o doradztwo jakie części ile i w jaki sposób to zrobić
  • REKLAMA
  • #2 3057564
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 823
    Może jakieś dodatkowe info ? Jaki chcesz efekt uzyskać ? Wogule pełno tu postów o zwrotnicy poszukaj troszeczke a znajdziesz :) A jak nie znajdziesz tego co cię interesuje to odpowiedz na 1 pytanie
  • REKLAMA
  • #3 3057678
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam,

Po pirwsze wystarczy się rozejrzeć bo na pierwszej stronie forum jest taki sam temat. Można także użyć SZUKAJ.

Ale do rzeczy...
    To co masz to właściwie standardowy zestaw Tonsila z lat '80-'90. W oryginale chodziło bez zwrotnicy tulko z kondensatorem (chyba 2,2 mikro ale pewny nie jestem) w szeregu z GDWK. W tym układzie gra całkiem-całkiem, lepiej niż można by się spodziewać ( ponieważ GDN całkiem nieźle sobie radzi w średnich a potem ładnie opada więc wystarczy ograniczyć pasmo wysokotonowca).

A jeśli chcesz się pobawić to poczytaj:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic587738.html

Pozdrawiam.

Sorki ale nie zauważyłem że masz GDWT a nie GDWK.
    To trochę gorzej bo on jest strasznie głośny( sprawność ok 100dB) i z samym kondensatorem nie było by słychać średnicy - trzeba go trochę stłumić. Przejrzyj ten temat a znajdziesz gotowe rozwiązania:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic485274.html

Wystarczy że wykorzystasz część zwrotnicy od dowolnej kolumny z tym głośnikiem (np ALTUS) i nie wstawiać przełącznika tylko na stałe tłumienie, a GDN zostawić bez tłumienia.

Ja bym wstawił:

-kondensator 5,6uF w szereg
    -rezystor 4 Ohm (5W) w szereg
    -rezystor 8 Ohm (5W) równolegle z głośnikiem

Jak zrobić zwrotnicę? Głośniki gdn2040,8 i gdwt 980,8.

To powinno obciąć jakieś 6dB i wyrównać głośność głośników.
    Pasmo obcięte przy 3,5 kHz

Możesz też popróbować ze zmiejszaniem kondensatora na 4,7 lub 2,2 uF i wybrać co Ci bardziej pasuje.
  • #4 3058019
    g23
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc myślałem że będzie z tym węcej roboty a wydaje się proste
  • #5 3058170
    patrykdud
    Poziom 22  
    Tylko zanim coś zaczniesz robić przeczytaj:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic536393.html

żeby chociaż dowiedzieć się czegoś o doborze elementów.

I daj znać co wyszło. Jakby co można jeszcze kombinować z dzielnikiem rezystancyjnym żeby zmienić moc oddawaną na GDWT.

Pozdro
  • #6 3061543
    g23
    Poziom 11  
    jak skończe to dam znać jak się do kompa dostane a narazie czekam na zodiaka do tych kolumn
  • REKLAMA
  • #7 3270838
    g23
    Poziom 11  
    Witam. Zeszło mi się troche ale zrobiłem i nie wiem czy dobrze. Chodzi o to że zmiast 8Ω5W równolegle dałem 10Ω6w teżr ównolegle i do tego kondensator 2,2µF.Na razie mam to podłączone pod taki zestaw od komputera co ma ze 3W i jak na tą moc wyjściową jestem w szoku. No ale zobaczę jak będzie grać z ZODIAKIEM on ma 15W powinno być cacy ale będe go miał dopiero za jakiś tydzień to się odezwę.Narazie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3324735
    g23
    Poziom 11  
    HAŁASSSS!!!!!wszystko cacy tylko jedna rzecz. Te kolumny są regenerowane tzn. świeże pudełka prócz przodu robili FACHOWCY i elegancko wszystkie ścianki na około 2,3cm, a tył 0,5 i już nie ma o czym mówić. Jedno pytanie czy jak dokleją z tyłu płytę to będzie dobrze czy trzeba by zrobić od nowa ściankę?
  • #9 3325547
    patrykdud
    Poziom 22  
    Witam,

Wyjaśnij konkretniej co to za HAŁAS (znaczy jest dobrze czy źle, a jak źle to co?).

Od ostatniego postu walczyłem z tymi kolumienkami i na moje lepiej dać kond 3,3 uF, spróbuj to kosztuje grosze.

Jak rozumiem 2,3 i 0,5 cm to grubości? ) 0,5 cm to chyba pilśnia jakaś...

Jeśli ta płyta będzie dobrze (równo) przyklejona na całej powierzchni to będzie dobrze, tylko zależy na co to ma pomóc. Musisz pamiętać że te głośniki NIE ZCHODZĄ poniżej 50Hz.
  • #10 3329358
    g23
    Poziom 11  
    Chodzi o to że drży ale myślę że jak dorzucę trochę waty jeszcze to będzie lepiej .Główną przyczyną HAŁASU był kabel łączocy od komputera bo jak podpiąłem antenę to gra przyzwoicie.Aha z tym3,3uF to spróbuje tylko że ja mam strasznie ciężko z częściami to się trochę zejdzie
  • #11 3331719
    g23
    Poziom 11  
    I do.....em p.....e uszu został jeden kanał.Może ktoś doradzi jakiś amplituner?
  • #12 3335643
    g23
    Poziom 11  
    Działa działa to tylko bezpiecznik na szczęście.ale ten bas to taki jakiś płytki.Czy to już taka zaleta tych głośników czy coś przyburaczyłem ,a może dożucić jeszcze watoliny. chodzi o to że u koleżki w aucie na subie ta sama piosenka a już co innego.
  • #13 3346597
    g23
    Poziom 11  
    Tak myślę że chyba trzeba zrobić subwoofer aktywny tak żeby zeszło na 20Hz.I tu mam prośbę.Pomóżcie!Potrzebuję schemat wzmacniacza żeby miał pasmo schodzące do około 20Hz. Myślę że jak do suba to mono około 100W. No i do tego jakiś głośnik i obudowa br ale nad tym pomyślę jak zrobie wzmaka.Na całość bym przeznaczył do 500pln.Co o tym myślicie.Za pomoc z góry dzięki!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania zwrotnicy dla zestawu głośników Tonsil GDN2040/8 i GDWT980/8, które mają być podłączone do wzmacniacza Zodiak. Standardowo w oryginale stosowano prostą zwrotnicę z kondensatorem około 2,2 µF w szeregu z wysokotonowym GDWT, jednak ze względu na wysoką sprawność GDWT (około 100 dB) konieczne jest jego stłumienie, np. przez rezystory lub dzielnik rezystancyjny. Zalecane jest użycie kondensatora 3,3 µF dla lepszego dopasowania pasma. Wykonane zwrotnice testowano na wzmacniaczach o mocy 3 W i 15 W (Zodiak), uzyskując zadowalające efekty dźwiękowe. W trakcie użytkowania pojawiły się problemy z hałasem i drganiami obudowy, które można zredukować przez dodatkowe wytłumienie (np. watolina) oraz poprawne uszczelnienie tylnej ścianki kolumn. Dyskutowano także o potrzebie aktywnego subwoofera o mocy około 100 W z pasmem schodzącym do 20 Hz, aby uzupełnić brzmienie niskotonowe, z budżetem około 500 PLN na wzmacniacz i obudowę. Wskazano na konieczność zapoznania się z teorią doboru elementów zwrotnicy oraz wykorzystania dostępnych schematów i doświadczeń z forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA