logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta KOB P4-266NFSX. Resetuje się po włączeniu.

SlaweK 21 Sie 2006 18:11 1289 12
REKLAMA
  • #1 2938143
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Kłopot z płytą jest taki że po włączeniu resetuje się nagminnie, tak wygląda jakby zwarcie zasilaczowi dawała bo aż tąpnięcia słuchać wszystkigo. Również kłopot z znalezieniem biosu, bateryjka wymieniona, pasta pod procek nowa, zasilacz pewny teraz ma bo wcześniej na tandecie okrutnej jechał. Elektrolitów nie widać wylanych ani napuchniętych. Czy warto wymieniać je w ciemno ?

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2938167
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podaj pełną konfiguracje z danymi zasilacza włącznie.W ciemno nie warto wymieniać ale warto odkurzyc.Pomierz napiecia zasilacza miernikiem.Zobacz jakie temperatury.System sie uruchamia czy restartuje zaraz po włączeniu ?
  • Pomocny post
    #3 2938193
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jeśli miałaby robić zwarcie, to któraś linia musiałaby mieć względem masy bardzo małą lub zerową rezystancję. Łatwo to sprawdzić na złączu ATX z pomocą miernika.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2939706
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zasilacz podmieniony, probowałem na Fortronie250W i na ISO PF350A. Resety są na tyle często że 3-4 razy restartuje nim dojdzie do windowsa a są to na tyle dziwne resety że jest takie tąpnięcie aż dyski szapną i wentylatory, jakby zasilanie przerywało a nie zwykły reset to był. Zwarcia raczej nie ma więc miernikiem tego nie złapie, zwarcie by iskrzyło cały czas a nie tak gwałtownie przerywało i krótko.
    Wcześniej byl zasilacz LC-300ATX (tandeta nieprzeciętna) a procek to P4-1,7GHz. do tego DDR256-400, grafika Cerative MS-8835 czyli nieprądożerna. Temperatur nie pomierzę bo nie wchodzę do biosu a napięcia na innych zasilacza w normie, oprucz momentów tego tąpnięcia które jest krótkie zeby zmierzyć. Zasilacz to napewno nie jest. Styki gównie ramu przemyte.System nie zdąrzy wystartować ale soft to napewno nie jest.

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2939714
    Figi
    Poziom 37  
    A bez napędów, czyli zasilacz + płyta + procesor + pamięć + grafika, robi to samo?
    Wszystko inne poza płytą sprawdzone i w pełni działające?
  • #7 2939721
    SlaweK
    Poziom 43  
    Poza ramem bo nie mam innej sprawnej to tak. Zapomniałem jeszcze o bateryjce ale to jutro podmienię.

SławeK
  • Pomocny post
    #8 2939733
    Figi
    Poziom 37  
    Z bateryjką, to raczej inne problemy się wiążą, więc nie powinna tu przeszkadzać.

Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pierwsze pytanie z mojego poprzedniego postu, bo może udałoby się RAM przetestować Memtestem z FDD.
    Jeśli jednak w takiej konfiguracji też robi to samo, to proponuję uruchomić w trybie: zasilacz + płyta +procesor (nic więcej!). Jeśli będzie to samo, to da nam to (przy sprawnym zasilaczu i CPU) 100% pewność winy płyty.

Elektrolity można by wymienić prewencyjnie, bo zdarza się, że tracą pojemność bez widocznych oznak typu wybrzuszenia, etc. Zależy ile ma płyta, bo jeśli w mało używana, to chyba nie warto.

Jak wygląda płyta wizualnie? Nie ma znaków pęknięć lub zimnych lutów, bo raz miałem identyczną historię przy pękniętym dławiku.
  • Pomocny post
    #9 2941222
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Zasilanie z gniazda 230V~ jest pewne,może w gniazdku się coś dzieje.
  • #10 2944673
    SlaweK
    Poziom 43  
    No, nie. Iskrzące gniazdo bym zauważył, nawet zasilacz jest inny.

A co do pytań kolegi to pech, nie mam tego programu, nie mam gdzie ram sprawdzić. grafikę podkładałem inną. Podejrzewam że mino że to nie jest demon pożeraczy prądu to może się coś dziać na slocie AGP bo pierwsze resety nie powodowały przeładowania systemu, dopiero jakby drugi lub trzeci reset ale to pobieżna obserwacja. Na razie wymienię elki i skupię się na próbie odpalenia innej głuchej płyty o ktorą pytam w innym temacie. Ta ponoć wogóle nie pracowała i znalazłem do niej bios bo może ktoś podmienił. Taka naprawa była by bardziej opłacalna i pewniejsza bo wolę głuche sprzęty ożywiać niż łapać takie usterki. Na dniach opiszę do czego doszedłem i jakie wnioski.

SławeK
  • Pomocny post
    #11 2944725
    Figi
    Poziom 37  
    Program Memtest jest darmowy i dostępny tu:
    http://www.memtest86.com/
    Grafikę można podłożyć na PCI, jeśli ma kolega do takiej dostęp.
  • Pomocny post
    #12 2945838
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3808
    Witam ! SlaweK to nie mogą być żadne zwarcia bo żaden z zasilaczy jaki podłączałeś do tej płyty musiałby nie być sprawny w 100% , a to na samą logikę się wyklucza . Na pewno nie zaszkodzi sprawdzić baterii choć to nie jest objaw na dla niej. Przy wszelkiego typu dziwnych powodach niesprawnego komputera należy sprawdzić przez kilka godzin najlepiej pamięć programem Memtestem czy innym by ją wyeliminować jako podejrzenie.
    Skłonny jestem jednak skłaniać się ku temu że są to, albo resety lub nawet nadłamany kabel ( zasilający z sieci , a może nawet gniazdko ) zaniki zasilania to również jest możliwe i to w jakiejś formie (choćby gniazdo zasilania na płycie głównej .
    Oczywiście na minimalnym poborze przy minimalnej konfiguracji tak samo się to dzieje ?
    Nie zapomnij podmienić karty grafiki nawet stację dysków odłącz bo ona również potrafi sporo namieszać , a często o niej zapominamy .
    Powodzenia . :D
  • #13 2946431
    SlaweK
    Poziom 43  
    Na razie udało mi się uruchomić drugą płytę, głuchą i ta pójdzie do klienta. Będę musiał zaopatrzyć się w jeszcze jeden procesor i pamięć a wtedy wrócę do walką z tą płytą. Klientowi zaczyna się spieszyć a taka naprawa będzie pewniejsza. Napewno wrócę do tej płyty niedługo. Pamięć, grafika i pozostały majdan chodzi na tej drugiej bez pudła.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna KOB P4-266NFSX doświadcza częstych resetów zaraz po włączeniu, objawiających się gwałtownymi przerwami w zasilaniu, które powodują charakterystyczne "tąpnięcia" i szarpnięcia dysków oraz wentylatorów. Problem nie wydaje się wynikać ze zwarcia, gdyż pomiary rezystancji na złączu ATX nie wskazują na niską lub zerową rezystancję względem masy, a zasilacze testowane (Fortron 250W, ISO PF350A, LC-300ATX) są sprawne i dostarczają stabilne napięcia poza momentami resetów. Wymieniono baterię CMOS i zastosowano nową pastę termiczną pod procesorem Pentium 4 1,7 GHz. Brak widocznych uszkodzeń elektrolitów na płycie, choć sugerowano ich prewencyjną wymianę ze względu na możliwą utratę pojemności bez widocznych objawów. Testy z minimalną konfiguracją (płyta + procesor + RAM + grafika) oraz podmiana karty graficznej (Creative MS-8835) nie wyeliminowały problemu. Brak możliwości testu pamięci RAM innym modułem ani uruchomienia Memtestu z powodu braku dostępu do BIOS-u. Podejrzewa się możliwe uszkodzenie slotu AGP lub problemy z płytą główną, np. zimne luty lub pęknięcia, choć wizualnie płyta jest w dobrym stanie. Zasilanie z sieci 230V jest stabilne, a problem nie wynika z gniazdka. W międzyczasie udało się uruchomić inną, "głuchą" płytę, co pozwala na dalsze testy po zdobyciu dodatkowego procesora i pamięci. Zalecane jest dalsze testowanie pamięci programem Memtest86 oraz uruchamianie systemu w minimalnej konfiguracji w celu wykluczenia innych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA