logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 95 1.8 - trudności z odpalaniem na zimnym silniku po nocy

dzieciak32 23 Sie 2006 22:44 8100 27
REKLAMA
  • #1 2946480
    dzieciak32
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Może ktoś podpowie co może być.Słabo odpala na zimnym silniku.Odpala po 10 sekundach kręcenia rozrusznika.Na ciepłym od razu,jak postoi 6 godzin od razu ,a jak postoi dłużej czyli np po nocy odpala gorzej.Na początku próbowała zaskakiwać aż wkońcu zapaliła.Poczyściłem styki w rozdzielaczu i palec i teraz nie zaskakuje .Trzeba kręcić 10 sekund aż zapali,albo po 4 sekundach odpuścić rozrusznik i zapalać jeszcze raz.Wtedy zapala od razu.Próbowałem kilkakrotnie pompować paliwo czyli włączać pompe ale nic to nie daje.Wymieniłem przewody wysokiego napięcia bo jeden kopał,filtr paliwa.Pompa paliwa po przekręceniu kluczyka chodzi i po chwili się wyłącza czyli niby z nią wszystko ok.Zastanawiam się czy to nie wina kopułki(rozdzielacza )i palca.A może coś innego?Ja już nie mam pomysłów,walczę z tym od 2 tygodni.Dzięki za każdą podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 2946514
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    witam
    prawdopodobnie masz silnik na monowtrysku( jednopunkcie) - nie napisałeś
    jeśli tak to sprawdz czujnik temperatury , ale nie ten co jest do wskaźników tylko ten co podaje informacje do komputera ( chyba że jest jeden - nie wiem dokładnie nie miałem do czynienia z tymi autami) miałem taka awarię w oplu , wymieniłem czujnik zresetowałem komputer i wszystko mineło i było ok
    może tylko przewód nie łączy na tym czujniku
    pozdrawiam i życze usunięcia usterki:?:
  • #3 2946575
    dzieciak32
    Poziom 10  
    Tak silnik to monowtysk z gazem.
  • #4 2946634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2946710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2946770
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2947340
    dzieciak32
    Poziom 10  
    Czujnik temperatury jest wporządku.Zastanawiam się co może być jeszcze.
  • #8 2947489
    bogdan gruchala
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    5 lat temu miałem poloneza i podobne problemy wymieniałem dwa kondensatory jeden na aparacie zapłonowym a drugi gdzieś obok – może to to
  • REKLAMA
  • #9 2948660
    dzieciak32
    Poziom 10  
    Czujnik temperatury wymieniony,komputer zresetowany a ona na to nic.Jak paliła na ciepłym pięknie tak pali , jak paliła na zimnym silniku źle tak pali źle.Wymieniony filtr paliwa,zmieniony na drugi silniczek krokowy,przewody wn,oczyszczony czujnik wału.Co jeszcze mam zrobić żeby się jaśnie hrabiance poprawiło?Podpowiadajcie bo ja już mam pustą głowę.
  • #10 4758347
    oliver7
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    regulacja zaworów i będzie ok. Kiedy i czy wogóle je regulowałeś ???????
  • #11 4763854
    tomek2469
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Sprawdz cisnienie pompy paliwa i wyczysc regulator cisnienia paliwa
  • #12 5603603
    przemus2401
    Poziom 11  
    no własnie mam taki sam problem ze na zimnym nie odpala a na cieplym jest ok.co jest grane ,nowe czójnik nowa pompa filtr nastawnik wolnych obrotów i hyba wszystko co jest mozliwe.odhodze od zmysłow to laguna na mono wtrysku 1.8 8v 95rok prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #13 5605826
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    witam
    sprawdzaliście sondę lambda ????
    pozdrawiam
  • #14 5605930
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Sonda nie ma nic do tego.Silnik dostaje za malo paliwa.Sprawdź czujnik ciśnienia bezwględnego w kolektorze,czujnik temeratury powietrza.Jeżeli nadal nic to wtryskiwacz,elektrozawór oczyszczania pojemnika i czujnik połozenia przepustnicy.Jak widzisz możliwości jest sporo.Spisałem je z programu diagnostycznego.Gdybyś odczytał kody błędów mocno byś mi ułatwił.Pozdrawiam.
  • #15 5606065
    przemus2401
    Poziom 11  
    a jak odczytac te błedy???????a czujnik tps mi nie działa ale jak kupiłem sobie to auto to od poczatku mi nie działał bo zakładałem do niej gaz i rewelacji z tym czujnikiem nie było ale zapalała jak szalona...a teraz lipa ale z wymuszonego gazu pali od razu..
  • REKLAMA
  • #16 5606213
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Błędy możesz odczytać w serwisie(drogo) lub zaiwestować w skaner.Na Allegro już poniżej 300 zł.Obsługuje wiele marek więc możesz z kimś się złożyć.Pozdrawiam.
  • #17 5606269
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5641784
    przemus2401
    Poziom 11  
    jesli chodzi o głowice to była robiona od podstaw i luzy sa jak najbardziej,kupiłem drugiego kompa i zobacze co dalej a jak narazie czekam na przesylke.
  • #19 5759144
    antonio_8
    Poziom 1  
    tez mam podobny problem i nie moge dojsc co to moze byc.dodatkowo ostatnio zdarzylo mi sie ze gdy na dworze popada deszcz to jak samochod postoi przez noc to mam rozladowany akumulator. gdy jest sucho wtedy normalnie kreci.
  • #20 5760365
    przemus2401
    Poziom 11  
    podmieniłem kapa a ona nic.ale wyjezdziłem paliwo prawie do samego konca,i zalałem ponad 1/2 baku świezego paliwa.iii problem znika ale gdy mam mniej jak połowe to zaczyna jej odbijac wiec utrzymuje ponad połowe zbiornika i pali jak szalona mam gaz wiec jak zapali po chwili dostaje LPG.dajcie znac jak komus tez pomoze
  • #21 7033353
    trumnica
    Poziom 20  
    Ocena: 118
    I co było przyczyną usterki?
  • #22 7038070
    przemus2401
    Poziom 11  
    powiem tak nie miałem na to siły i teraz martwi sie ktos inny jak miałem ponad połowę zbiornika paliła normalnie.a i nic jej nie pomagałoPOZDRAWIAM
  • #23 7529319
    erwin01
    Poziom 10  
    Koledzy. Mam podobny problem i wyczytalem ,na forach ,że to moze byc wina brudnego wtryskiwacza.mam zamiar go wykrecic.Tylko nie mam pojecia gdzie on sie znajduje.Pomoże ktoś?
  • #24 7535343
    przemus2401
    Poziom 11  
    kolego myśle ze to ci nie pomoże winił bym za to pompke paliwa tylko....właśnie i tu się zaczyna ,wymieniałem pompke na nową i było jeszcze gorzej i okazało sie że dano mi pompkę od laguny ale z innym ciśnieniem ponad 2 bary od pełnego wtrysku.założyłem prawidłową i po problemie.jak chcesz to ci napisze gdzie znajduje się wtryskiwacz.
  • #25 7536936
    erwin01
    Poziom 10  
    Kolego bylbym wdzieczny za wskazanie mi wtryskiwacza.Mniej wieej wiem jak wyglada bo widzialem na allegro foto.tylko gdzie on sie znajduje.Na razie nie mam kasy na pompke .Wiec chce najpierw wyczyscic ten wtryskiwacz .potem bede szukal przyczyny w pompie paliwa i filtrze paliwa.
    Pozdrawiam
  • #26 7978177
    erwin01
    Poziom 10  
    wtryskiwacz dziala.nic nie robilem.zrobilo sie cieplo i normalnie chodzi na benzynie

Dodano po 21 [sekundy]:

do moderatora.niczego tu nie mozna sie dowiedziec przez twoj glupi regulamin.najsmieszniejszy jest punkt 8.1
    jak tylko cos ci nie pasuje to blokujesz caly temat.jak my mamy sobie tu pomagac????
  • #27 8195102
    lendyn
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Niestety musze dolaczyc do grona posiadaczy Laguny z ta typowa usterka dokladnie mam identyczny problem.Dodam tylko ze bylem na kompie i wykazalo czujnik spalania stukowego,czy ktos sie orientuje czy ma on wplyw na rozruch przy zimnym silniku?Z tego co wyczytalem to raczej nie ale moze sie myle.Pomocy......
  • #28 8726861
    dzieciak32
    Poziom 10  
    u mnie kolego było słabe ciśnienie paliwka.Rozgiąłem sprężynkę odcinającą powrót i ciśnienie wzrosło.Samochód zaczął zapalać jak dawniej.Niczym nie mierzyłem ciśnienia ,porównywałem tylko ja przewód podający twardniał przed i po operacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Renault Laguna 1.8 z 1995 roku z silnikiem na monowtrysku ma problem z trudnym odpalaniem na zimnym silniku po dłuższym postoju, zwłaszcza po nocy. Silnik odpala natychmiast na ciepło, ale na zimno wymaga długiego kręcenia rozrusznikiem lub powtarzanych prób. Wymieniono przewody wysokiego napięcia, filtr paliwa, czujnik temperatury silnika oraz silniczek krokowy, a także oczyszczono czujnik wału i styki w rozdzielaczu zapłonu, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie czujnika temperatury powietrza, czujnika ciśnienia bezwzględnego w kolektorze, wtryskiwacza, elektrozaworu oczyszczania pojemnika, czujnika położenia przepustnicy oraz sondy lambda, choć ta ostatnia została wykluczona jako przyczyna. Zalecano także regulację luzów zaworowych oraz kontrolę ciśnienia paliwa i regulatora ciśnienia paliwa. Wskazano, że niskie ciśnienie paliwa może powodować problem, a podniesienie ciśnienia poprzez modyfikację sprężynki w układzie paliwowym poprawiło rozruch. Wskazano również, że pompa paliwa musi mieć odpowiednie ciśnienie (nie każda pompa od Laguny jest kompatybilna). Problem może być związany z brudnym lub uszkodzonym wtryskiwaczem. Dodatkowo, utrzymywanie poziomu paliwa powyżej połowy zbiornika zmniejszało problemy z odpalaniem. Wskazano trudności z diagnostyką błędów w starszych modelach Laguny oraz potrzebę użycia specjalistycznego skanera diagnostycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA