logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uziemienie komputera zlikwiduje przydźwięk i mrowienie?

cortez_ 29 Cze 2003 23:34 5749 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy podłączenie komputera do prawdziwego uziemienia przez gniazdko z bolcem usunie kopanie obudowy i przydźwięk z karty dźwiękowej?

Tak — po wymianie gniazdka na wersję z bolcem i podłączeniu żółto-zielonego przewodu PE obudowa przestała kopać, a przydźwięk wyraźnie się zmniejszył [#270343] Nie należy robić uziemienia przez kaloryfer, bo to nie jest pewny uziom i może nawet wprowadzić pętlę masy oraz dodatkowy brum [#270328] Jeśli po uziemieniu zostaje tylko szum/przydźwięk, to najpewniej pochodzi on ze starej, słabo ekranowanej karty muzycznej albo jej wzmacniacza, a nie z samego braku uziemienia [#270343] Wtedy warto wyłączyć nieużywane wejścia w mikserze, zwłaszcza mikrofonowe, oraz sprawdzić ustawienie line out/speaker w starszej karcie [#270084][#270636]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 268656
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Wiem, ze to bylo walkowane juz w innym temacie, ale tam bylo tyle odpowiedzi co piszacych a ja oczekuje jednej konkretnej.

Na karcie dzwiakowej mam straszny przydzwiek a jak dotkne obudowy komputera i do kaloryfera to czuje mrowienie (kopie), mierzylem napiecie ale wyszlo mi ze miedzy kaloryferem a komuterem jest 0,2 volt. Moze zle mierzylem nie wiem.
    Kompyter nie jest uziemiony (przewod uziemienia w gniazdku jest nie podlaczony).

Czy jesli uziemie komuter (zaloze gniazdko z bolcem i podlacze przewod uziemienia) to te objawy (kopanie i przydzwiek) znikna?

Komputer stal wczesniej w innym mieszkaniu i tez nie byl podlaczony do gniazdka z bolcem i takich objawow nie bylo. Dlaczego?
  • REKLAMA
  • #2 268684
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam
    Uziemienie to podstawa, jeśli nie masz usiemionego kompa to nie dziw się ze Cię kopie. Więc pierwsze co powinieneś zrobić to go uziemić.
    Ale nie wystarczy tylko podłaćzenie gniazda z bolcem jeśli nie masz uziemionej instalacji w pomieszczeiu gdzie stoi komp, to nie łam się.
    Ja tak mam w moim pokoju i właściwie we wszystkich pokojach mojego mieszkania, ze nie ma uziemienia w gniazdach. Uziemiene mam tylko w kuchni i łazience, ciekawe czemu ale tak mam.

Ale jest na to lekarstwo, jeśli masz gniazdo z bolcem to do nolca podłacz "0" czy jak wolisz minus i bedzie ok. tylko nie pomyl kali :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 268688
    cortez_
    Poziom 26  
    W gniazdku jest kabel ziemia (zoltozielony) ale nie podlaczony - gniazdko nie ma bolca. Jutro wymienie gniazdko, zmierze potencjal zero-ziemia i faza-ziemia i zobacze jak reaguje komputer.
  • #4 268690
    Enterek
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Uziemienie to wcale nie jest taki łatwy temat i to, co napisał DJ lexus może sie sprawdzic, ale równie dobrze może tylko wyeliminowac kopanie ale za to wzmocnic przydźwięk.
    Jeśli uziemisz komputer i przydźwięk zostanie to musisz tez uziemic wzmacniacz, do którego podpinasz kompa i to najlepiej z tego samego gniazdka z którego komputer, bo inaczej może się zrobic tak zwana pętla masowa i oprócz przydźwieku usłyszysz jeszcze na przykład ruską stacje radiową :-) albo ludzi na CB radiu :-)
    Jeśli te wszystkie próby nie pomoga to bedziesz zmuszony kupic takie małe urządzonko zwane D-Boxem, które posiada przełącznik o nazwie "Ground-Lift". Ten przełącznik potrafi w 95% wyeliminowac wszelkie przydźwieki sieciowe poprzez zmianę potencjału masy (uziemienia).
    A wracając jeszcze do tego, co napisał DJ Lexus to wszystko fajnie, tylko jakoś nie bardzo pasuje mi nazwa "minus" do prądu zmiennego :-) Zero, neutralny, N czy "pusty" (bo tak też się spotkałem) jest ok, ale minus może zmylic :-) No ale może sie czepiam!

pozdrawiam

Enterek
  • #5 268696
    djlexus
    Poziom 22  
    No czepiesz sie Enterek :) no ale poważnie ten minus to tylko umownie mapisałem bo niektórzy myślą ze w gniazgacj prądy zmiennego jest plus i minus, więc dla ułatwienia dodałem ten nieszczęsny minus :) ale jak zauważyłeś było tam i podane zero "0" :) więc jestem cztsty :)
    a co do tej podwójnej pętli to dzieś już z tym się spotkałem, nie paniętam gdzie ale miałem z tym do czynienia, fajny efekt :) tak jak napisałeś CB radnio było słychać :)
    No i tam nie zadziałał ten, zero do masy i trzeba było zastosować tak jak słusznie zauważyłeś urządzonko zwane D-Boxem i wtedu jak ręką odjął :)

Ale cortez_ się pytał jak wyeliminować kopanie to poszedłem troche na skruty :) ale skoro ma kabel zienia :) to zmiana gniazda i po kłopocie :)
  • #6 268741
    Amster1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Cortez_ wymień gniazdko na takie co ma bolec uziemiający podłącz ten żółto-zielony przewód "PE" i przestanie Ciebie kopać. Tak przy okazji, co do tych gniazd bez uziemienia u Ciebie – djlexus, to pewnie masz instalację troszkę starszą w mieszkaniu i pewnie jest wykonana przewodami aluminiowymi. Wg. norm które teraz obowiązują wszędzie powinny być gniazda z uziemieniem. Pozdrawiam.
  • #7 268743
    djlexus
    Poziom 22  
    No tu się mylisz, może moje mieszknie nie należy do najnowszych ale kable w ścianach mam miedziane nie aluminiowe :)
    A co do tej instalacji to budynak w którym mieszkał budowany btł za czasów CCCP :) więc wszyscy wiedzą jak oni to robili :)
  • #8 268744
    cortez_
    Poziom 26  
    Napisze jakie beda efekty wymiany gniazdka. Nie rozumiem tlko dlaczego w jednym mieszkaniu gdzie tez nie byl uziemiony nie kopal a w drugim kopie.

Moze kaloryfer tez jest pod napieciem?

Albo przwod zerowy w gniazdku ma gdzies w instalacji przebicie, ale w takim wypadku wywaliloby chyba bezpieczniki?

A przydzwiek jest bezposrednio z karty muzycznej bo jak sprawdzalem to wzmacniacz go tylko podglasnia a nie dodaje od siebie.
  • REKLAMA
  • #9 268745
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć !

cortez_ napisał:
    Na karcie dzwiakowej mam straszny przydzwiek a jak dotkne obudowy komputera i do kaloryfera to czuje mrowienie (kopie), mierzylem napiecie ale wyszlo mi ze miedzy kaloryferem a komuterem jest 0,2 volt. Moze zle mierzylem nie wiem.

Jak chcesz się dowiedzieć , jakie to jest napięcie , to proponuję miernik ustawić na pomiar napięcia zmiennego. Wynik 0,2 V otrzymasz przy mierniku ustawionym na pomiar napięć stałych.

.
  • #10 268804
    Jan_B
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,

a jak chcialbys sie dowiedziec dlaczego w poprzednim mieszkaniu nie kopal ... to odwroc poprostu wtyczke (220V) w gniazdku o 180° i bedziesz wiedzial ... :)
  • #11 268846
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    :arrow: do Jan_B
    Według wszelkich znaków na niebie i ziemi tak nie będzie.
    Temat wraca jak niewierna żona lub fałszywy weksel. Dlaczego na obudowie urządzeń które mają wtyk zasilania do gniazd z bolcem jest ok. 110VAC to radzę prześledzić w poprzednich wątkach. Czy podłączyć przewód żółto-zielony do bolca - pewnie tak, ale należy sprawdzić gdzie podłączono jego drugi koniec - już widziałem kilka razy wykorzystanie przewodu PE jako fazowego. Na wszelki wypadek konsultacje z naprawdę dobrym elektrykiem.
  • REKLAMA
  • #12 268867
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    No cóż, ja w zasilaczu tak miałem, że probówka pokazywała napięcie na obudowie, jak odwróciłem wtyczkę o 180 stopni to już nie było napięcia na obudowie. A co do kompa to jak podłączam go do wzmacniacza, a na końcu kabla jest metalowa wtyczka, to mnie kopie jak wkładam ją do gniazda w karcie dźwiękowej. A jak najpierw podłączam do kompa a potem do wznamcniacza, to mnie kopie z drugiej strony :roll: :? A komputer mam uziemiony, chociaż to nie uziemienie tylko bolec jest zmostkowany z zerem.
  • #13 268912
    Jan_B
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    :arrow: frohme - nie rozumiem czemu to pytanie kierujesz do mnie ?
    to przecierz nie moja wina ze ktos ma na uziemnieniu, w zamian za (25m plaskownika ocynkowanego - nie mowiac juz o miedzi, mosiadzu) stare cynkowane wiadro zakopane ... i to jeszcze tak plytko ze uchwyt widac ...

ja sugerowalem odwrocenie fazy, na czas nie uziemnionego gniazda ... tak wlasnie jak to Ptolek zrozumial ...

jesli chodzi o 110VAC na obudowach urzadzen ... hmm - to moga byc skutki podobnych urzadzen uziemniajacych jak powyzej opisalem .. hehehe ... :)
  • #14 268969
    frohme
    Poziom 21  
    To nie pytanie, to fakty. Większość urządzeń tej klasy izolacji ma na wejściu zasilania L i N połączone w szereg dwa kondensatory, a ich wspólny punkt podłączony do PE. Jeżeli gniazdo jest bez bolca a kondensatory dobre, no to odwrócenie wtyczki też niczego nie zmienia - połowa napięcia sieci jest na obudowie.
  • #15 269025
    cortez_
    Poziom 26  
    Po odwroceniu wtyczki dalej kopie :cry: wiec chyba kondensatory sa dobre :lol:
  • #16 269032
    kornikmax
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    To se podlacz kabelek po djakas srubke obudowy i drugi koniec do doniczki.
  • #17 269033
    kornikmax
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Albo do kaloryfera.
  • #18 269093
    cortez_
    Poziom 26  
    Moze jak wstawie caly koputer do wielkiej donicy z ziamia to sie dobrze uziemi? I jeszcze bede co wieczor podlewal to moze zacznie paczkowac :lol:
  • #19 269517
    djlexus
    Poziom 22  
    hehehe pączkują tylko drożdże :P a ich sie nie podlewa i potrzebny jest cukier :)
    ale możesz sprybować to moze ci coś wyrośnie :)
  • #20 269538
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Troszkę zchodzicie z tematu.... ale jeśli sam cortez_ nie ma nic przeciwko... :D
    Zmierz jeszcze miernikiem napięcia zmiennego napięcie między obudową a kaloryferem.
  • #21 269900
    cortez_
    Poziom 26  
    Wracamy do tematu. Rzeczywscie wymiana gniazdka i podlaczenie bolca uziemiajacego pomoglo. Uziemiony komputer nie kopie. Przydzwiek sie zminiejszyl ale nie zniknal calkowicie. Ten co pozostal wyglada na wynikajacy ze starej kiepskiej jakosci kart muzycznej ktora zbiera wszystkie smieci (dysk sieje, sieje wiatrak zasilacza i jeszcze inne szumy).
    Moze ktos ma pomysl jak usunac te szumy? Pojawiaja sie jak jest maksymalnie ustawione wzmocnienie na karcie. (Pewnie wzmacniacz na karcie jest niskoszumy w duzym cudzyslowie lub juz sie po prostu zuzyl - pare lat pracy)
    W kazdym razie temat kopania jest rozwiazany.
  • #22 269908
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    hm.. zaekranuj karte w srosku kompa - nałóż na nią blaszke cienką, albo chociazby owin folą alu [tylko najpierw owin czyms co prądu nie przewodzi]
  • #23 270061
    cortez_
    Poziom 26  
    Nie wiem czy gra jest warta swieczki i ryzyka zwarcia czegos w srodku. Jak ustawie wzmocnienie na karcie na okolo polowe wartosci max. i podkrece w np. winampie troche mocniej to nic nie slychac.
    Jak dam wszystkie wzmocnienia na maxa to jak nic niegra slysze np. bzyki z dysku czy ruchy mysza. W drugim kompe na troche leszej karcie tez tak mam tyle ze duzo duzo ciszej. Prawie niezauwazalne - czasem slysze myszke ;)
  • #24 270083
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Na starej karcie (Sound Galaxxy) też miałem dokładnie to samo.
    Spróbuj odłączyć kabelek od CD -może to coś zmieni ,takze ułożenie kabli trochę dalej od dźwiękówki może dać jakieś efekty.Hmm...zastanawiam się czy czasem karta nie chodzi na tym samym IRQ co mycha...może to powód jej "słyszalności".
  • #25 270084
    komp432
    Poziom 19  
    powyłączaj w mikserze audio, od zapisu, wszystkie nie używane wejścia-szczegulnie mikrofonowe.
  • #26 270152
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    swietny pomysl uziemiania kompa do zera jeszcze modem z kablowki do tego i bedzie wielkie jebu du i po plycie :D
  • #27 270163
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    krzysiek napisał:
    swietny pomysl uziemiania kompa do zera jeszcze modem z kablowki do tego i bedzie wielkie jebu du i po plycie :D

Mam modem kablowy i jeszcze nie zerowany kontakt . Z tego co napisałeś wnoszę aby tego nie robić? Tylko co w zamian jak kopie?
  • #28 270164
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    a jaka masz karte dzwiekowa, zintegrowana?? moze masz taka zjeban@ karte jakja - zintegrowana z plyta glowna ecsk7s5a?? Bo tez jest zwalony przydzwiek u mnie:(
  • #29 270190
    djlexus
    Poziom 22  
    Ja wogóle nie wiem po co ta dyskusja, jak kolo ma kabel PE- ziemia to zmieni gniazdo i po problenie a ten pomysł z uziemieniem, właściwie nie z uziemieniem tylko z popzbawieniem kopania to był w oststeczności. Niech kolo zmieni gniazdo i po problemie ! ! !
  • #30 270237
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    krzysiek napisał:

Kiedyś bardzo interesował mnie temat uziemienia (mieszkam w bloku ze starą 2 przewodową instalacją). Obczytałem wszystkie posty w temacie i wyszło mi że mam nieprawidłowo podłączony komputer (obudowa do kaloryfera) i chociaż wszystko działało, nie było brumu, obudowa nie kopała przełączyłem kołek w gniazdku z kaloryfera na przewód zerowy.
    Sytuacja wygląda tak: obudowa na potencjale zera, modem z kablówki i wszystko działa jak dawniej.
    Pytanie :arrow: Krzyśka: Dlaczego miała by padnąć płyta, czy antena kablówki jest (powinna być) uziemiona?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem przydźwięku i mrowienia (kopania) obudowy komputera wynikał z braku prawidłowego uziemienia. Po wymianie gniazdka na takie z bolcem i podłączeniu przewodu ochronnego (PE) do obudowy komputer przestał kopać, a przydźwięk znacząco się zmniejszył. Przydźwięk nie zniknął całkowicie, co jest prawdopodobnie efektem słabej jakości karty dźwiękowej, która zbiera zakłócenia z dysku, wentylatora zasilacza i innych elementów. Odwrócenie wtyczki zasilającej o 180° nie rozwiązało problemu, co wskazuje na prawidłowe działanie kondensatorów filtrujących w zasilaczu. Uziemienie komputera powinno być wykonane poprzez podłączenie przewodu ochronnego do bolca w gniazdku, ale ważne jest, aby instalacja elektryczna w mieszkaniu była prawidłowo uziemiona. Uziemianie przez kaloryfer jest niewskazane, gdyż rury często są izolowane i nie stanowią skutecznego uziomu. Przydźwięk może być również spowodowany pętlą masy, zwłaszcza gdy komputer i wzmacniacz są podłączone do różnych uziemień. W takich przypadkach pomocne mogą być urządzenia typu D-Box z funkcją "Ground-Lift". Dodatkowo, aby zmniejszyć szumy z karty dźwiękowej, zaleca się obniżenie wzmocnienia, odłączenie nieużywanych wejść mikrofonowych, zmianę ułożenia kabli sygnałowych oraz ewentualne ekranowanie karty metalową folią z izolacją. Problem kopania został rozwiązany przez prawidłowe uziemienie, natomiast przydźwięk wymaga poprawy jakości karty dźwiękowej lub zastosowania dodatkowych środków eliminujących zakłócenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA