logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ip 127.0.0.1 z tego ładują się trojany ale proport je łapie

ertes 30 Cze 2003 03:33 11938 10
REKLAMA
  • #1 268803
    ertes
    Poziom 11  
    OD RAZU WIDAĆ ŻE JESTEM LAIKIEM !
    CZY TEN IP TO SERWER PROXY ?
    JEŻELI USTAWIAM U SIEBIE POŁACZENIE PRZEZ NIEGO NA PORCIE 8080
    TO NIC NIE LECI ! TO DLACZEGO DOSTAJE Z TRAMTĄD TROJANY.
    JAK ROBIĘ PINGA NA NIEGO TO MI GADA NA 10 MS

POZDRAWIAM I MAM CHYBA TE P2P ALE NIE WIEM OCO TU CHODZI ?????

Wyłącz Caps Lock ! - REGULAMIN!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 268922
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Trochę dziwny przypadek ale ten IP jest twój. Jest to pętla zwrotna. Tzn. jeżeli instalujesz sobie serwerek to pod tym adresem sprawdzasz czy ci działa... Sprawdź komputer jakimś antyvirem
  • #4 268984
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6543
    Trojanów się nie dostaje w ten sposób, to programy, najczęściej załączniki do poczty elektronicznej, które musisz samodzielnie uruchomić, mogą np. udawać archiwum SFX a po uruchomieniu zgłaszać komunikat o ich uszkodzeniu (Cafeini). Podobne w działaniu robaki internetowe wykorzystują luki w zabezpieczeniach, najczęściej Outlook Express i uruchamiają się samodzielnie.
    Napisz na jakiej podstawie sądzisz, że cokolwiek otrzymujesz z pod tego adresu?
  • #5 269201
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Możliwe że masz zainfekowany komputer jakimś badziewiem, które samo siebie infekuje... Przeskanuj jakimś antyvirem.
  • REKLAMA
  • #6 269436
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    ->TzOk
    Spotkałem się z przypadkiem udawania MP3 (plik EXE o rozmiarze 110kB, po uruchamianiu symulował Windows MP), oraz pliku BAT. Mogą być też inne.

->ertes
    O jakie P2P Ci chodzi? Jak KaZaA, to całkiem prawdopdobne, że trojan lub wirus, bo wiele EXEków w tej sieci jest zawirusowane.
  • #7 269483
    ertes
    Poziom 11  
    U mnie jest tak :
    Mam nortona internet security 2003 , i proporta.
    norton nic nie powiadamia, proport zgłasza ale chyba ochote do ataku ale dalej jak trojan napotyka nortona to jest blokowany i w kompie niema wtedy trojanów a jest komunikat o atakach w proporcie - tak mi się wydaje ale pewny nie jestem ?????????????????
    Jak skanuje nortonem to jest ok, jak skanuje nortonem on-line też jest ok
    ale jak skanowałem mks virem on-line to mi znalazł trojana !!!!!!!!!!!!!
    Pytanie czy mks jest tak dobry że lepszy od nortona ,, czy tak tobry że'' przedobrzył sprawę . ( norton jest automatycznie auktalniany ) !!!!!!!!!!!!!

Czy jest jakiś dobry program do przyśpieszania połączeń sieciowych .
    normalny transfer u mnie jest ( sredni = 15-17 kb/s ) a w trakcie
    sprawdzania transferu z serwerem diagnostycznym w usa mam odczyt na poziomie 100 kb/s o co w tym wszystkim chodzi ?
    pozdrawiam wszystkich i dzieki za porady .
  • REKLAMA
  • #8 269493
    jozefg
    Ocena: 745
    :arrow: A bazę wirusów Nortona uaktualniałeś :?:
  • #9 269623
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    ->ertes
    Nie ma antywira idealnego. Niektóre są pod pewnymi względami słabsze, inne mocniejsze, ale też mają niedoróbki. Najlepiej trzymać jednego i mieć coś w zapasie.
  • #10 269980
    tzok
    Ocena: 6543
    Z transferem to chodzi o to, że masz transfer 15kB/s (kilobajtów na sekundę) a podczas sprawdzania z USA 100kb/s (kilobitów na sekundę) czyli 12.5kB/s.
    MkS_Vir sprawdza się lepiej niż Norton, jako że powstaje w Polsce i zawiera w bazie wirusy spotykane w Polsce a wiele z nich powstaje właśnie w naszym kraju. Proponuję http://skaner.mks.com.pl/.
    Spróbuj zainstalować Tiny Personal Firewall (http://www.tinysoftware.com/home/tiny2?la=EN) - on Ci poda jaka aplikacja próbuje się komunikować przez sieć. Pamiętaj też, że nieumiejętnie skonfigurowany firewall przyniesie więcej szkody niż pożytku a ten proponowany przeze mnie jest łatwy w konfiguracji.
  • #11 311802
    babura
    Poziom 12  
    zyczę powodzenia z łączeniem sie do samego siebie (127.0.0.1 - localhost - adres lokalny:))

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Adres IP 127.0.0.1 to lokalny adres pętli zwrotnej (localhost), który odnosi się do własnej maszyny i nie jest serwerem proxy dostępnym z zewnątrz. Nie można z niego otrzymywać trojanów bezpośrednio, ponieważ trojany to programy, które użytkownik musi sam uruchomić, często jako załączniki do poczty lub pliki pobrane z sieci P2P, np. KaZaA, gdzie wiele plików EXE może być zainfekowanych. W przypadku podejrzenia infekcji zaleca się skanowanie komputera programami antywirusowymi. Dyskusja porusza porównanie skuteczności Norton Internet Security 2003 i polskiego MKS_VIR, który może lepiej wykrywać lokalne zagrożenia. Wskazano także na konieczność aktualizacji baz wirusów oraz użycie zapory sieciowej, np. Tiny Personal Firewall, do monitorowania i blokowania podejrzanych połączeń. Różnice w prędkości transferu wynikają z jednostek (kB/s vs kb/s). Ustawienie połączenia przez port 8080 na 127.0.0.1 nie powoduje ruchu sieciowego, ponieważ jest to adres lokalny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA