logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniden 520 i antena Sirio Carbonium - jak poprawić zasięg do ponad 2 km?

Rafał20 24 Sie 2006 23:11 3988 18
REKLAMA
  • #1 2950213
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie.
    Mam w mobilu Unidena 520 i antene Sirio Carbonium (ok.150cm.) ale mam słaby zasieg, około 2 km.Radyjko jak i antena jest nowa.
    Antena zamontowana jest na klapie bagażnika w sedanie.Wszystko niby Ok. SWR jest 1,4 na kanale19.
    Co mam zrobić aby poleprzyć zasięg.Czytałem inne posty ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
    Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2950296
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Zasięg zależy od wielu czynników,, poza radiem i anteną, również od terenu, pogody, gęstości zabudowań, innych przeszków terenowych. Nie napisałeś czy słyszysz stacje do 2km, czy ciebie słyszą do 2 km. Bo jeżeli w obie strony tak samo, to nie jest raczej "wina" radia, może antena?Poza tym jeżeli masz antenę na tylnej klapie sedana to promieniowanie do przodu zakłóca "kabina".
    Jack
  • REKLAMA
  • #3 2953922
    Rafał20
    Poziom 23  
    Słysze i nadaje na te szacowane 2 km... kiedys miałem onwe i antene Magnum na tym samym miejscu i tym samym aucie ale sprzedałem bo chciałem mieć nowy sprzęt:) wydaje mi sie ze na starym radiu lepiej słyszałem i nadawałem.
    Słyszałem ze jesli jest "słaba masa" to moze byc taki efekt jak u mnie.... moze faktycznie klapa bagażnika ma słabą mase... zawiasy malowane itp.
  • #4 2953982
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Nie porównój zasięgów z tego samego miejsca, bo propagacja radiowa zmienia się każdego dnia. Pojeździj więcej, porównaj zasięgi, jeżeli radio słyszy i nadaje w porównywalnych zasięgach to nie jest wina radia, może anteny, może pogody, wilgotności, cisnienia, itp, itd. Nie ma co szukać dziury w całym - 2 km to dobry zasięg, jeszcze kwestia co to znaczy dobra słayszalność...z właćzonym radiem samochodowym FM, przy szumach z otwartego okna, czy wysokich obrotach silnika...Przecież nie odbierasz na sluchawki... Ale jeżeli chcesz coś poprawić to szukaj po stronie anteny, zamocowania i kabla, a nie jak napisałeś, po stronie radiotelefonu...
    Jack
  • #5 2954014
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Rowniez posiadam antene na klapie bagaznika i wszystko jest ok. Gdyby byla slaba masa swr bylby duzo wyzszy.
  • REKLAMA
  • #6 2954452
    bartoszkuzma
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Też mam radio uniden 520 i antenę sirio titanium montowaną na klapie bagażnika. Wszystko działa ok. Mój przedmówca ma rację. Jakby nie było masy to swr byłby dużo wyższy. U mnie było ok. 3. Po poprawieniu połączenia z masą udało się zestroić na ok. 1.3.
    Pozdrawiam
    Bartosz Kuźma
  • #7 2957468
    Rafał20
    Poziom 23  
    Dziś mierzyłem SWR... na kanale 1 około10,na 40 około 8 :o jestem zszokowany tym pomiarem.... jak instalowałem radio i antene to SWR był o wiele mniejszy.Nie wiem jak to sie stało, ze tak mocno podskoczył! bat jest mocno przykrecony...
    dzis nie miałem czasu ale jutro spróbuje zestroic antene i zobaczymy jak bedzie
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2957749
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7797
    Witam

No ,jak masz taki SWR to ho ho. Najprędzej masz uszkodzony kabel (może przez częste otwieranie bagażnika??).Jeżeli SWR jest do ok.3 , to brak masy ,rozstrojona lub uszkodzona antena. Jak powyżej to na bank masz coś z połączeniami (kabel, wtyk ,przetarcie ).Sprawdź kabel.

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #9 2958106
    Zajryx
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Rozkrec podstawe magnetyczna, potrafi sie tam odlutowac przewod. Mialem tak w sirio ml 145.
  • #10 2963952
    Rafał20
    Poziom 23  
    Antena jest przykrecona za pomocą uchwytu SF40.
    Przyczyna tak wielkiego SWR było brak masy... nie stykała przya antenie (wina wtyczki)
    teraz mam SWR na 1 kanale ok 1,4 a na 40 około 2,5, na 19 około 1,7. nie wiem czemu nie moge zjechac niżej tych granic ;/ co może byc przyczyną??
  • #12 2967759
    Rafał20
    Poziom 23  
    Czyli powinienem skrócić antene??o jakie odcinki mam skracać??
  • #13 2967881
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1687
    Ciachnij 3mm i zobacz jak bardzo się zmieni i tnij, aż będzie dobrze.
    Musisz jednak pamiętać, że kiedyś po założeniu jej w inne miejsce może się okazać, ze jest za krótka.
    Michał
  • #14 2970852
    Rafał20
    Poziom 23  
    Jutro będe próbował:) dziekuje za pomoc:)
    dam znać co i jak :)
    pozdrawiam
  • #15 2970980
    Tomq1
    Poziom 1  
    jestem na etapie zakupu unidena 520 i mysle o antence president florida magnes - co o tym sądzicie. zalezy mi aby antena nie była zbyt długa. prosze o ewentualny komentarz/propozycje. pozdrawiam
  • #16 2971107
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    mamy w firmie taki zestaw i spisuje sie znakomicie
  • #17 2975012
    Rafał20
    Poziom 23  
    Osobiście jestem zadowolony z Unidena:)
  • #18 2987473
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    To dobre radyjko. W wersji dla Presidenta jest troche bardziej bajeranckie. Niebieskie podświetlanie itd. ale jakość odbioru i nadawania chyba sie nie różni.
  • #19 3564353
    Rafał20
    Poziom 23  
    Dołaczyłem dodatkowy przewodzik masy pod uchwyt i teraz jest elegancko ;)
    dziekuje i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz radia Uniden 520 i anteny Sirio Carbonium o długości około 150 cm zgłasza problem z ograniczonym zasięgiem około 2 km, mimo prawidłowego pomiaru SWR na poziomie 1,4 na kanale 19. Dyskusja wskazuje, że zasięg zależy od wielu czynników, takich jak teren, warunki atmosferyczne, przeszkody terenowe oraz miejsce montażu anteny. Montaż anteny na tylnej klapie sedana może powodować tłumienie sygnału przez karoserię pojazdu. Problemy z masą anteny, zwłaszcza słabe połączenie masowe lub uszkodzona wtyczka, mogą powodować wzrost SWR i pogorszenie zasięgu. Wysokie wartości SWR (np. 8-10) sugerują uszkodzenie kabla lub złe połączenia. Zaleca się sprawdzenie kabla, wtyków oraz podstawy magnetycznej anteny pod kątem odlutowań. W celu optymalizacji SWR i zasięgu sugerowano skracanie anteny o małe odcinki (np. 3 mm) do uzyskania lepszego dopasowania, zwłaszcza gdy SWR rośnie wraz z numerem kanału, co wskazuje na zbyt długą antenę. Dodatkowe podłączenie przewodu masowego do uchwytu anteny poprawia jakość połączenia masowego i stabilizuje SWR. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych anten, np. President Florida Magnes, ocenianej jako kompaktowa i skuteczna. Ogólnie, aby poprawić zasięg, należy skupić się na jakości połączeń masowych, stanie kabla, prawidłowym montażu anteny oraz jej długości, a nie na samym radiotelefonie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA