Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uniden 520,słaby zasięg..

Rafał20 24 Aug 2006 23:11 3841 18
    Rafał20
    Level 23  
    Witam serdecznie.
    Mam w mobilu Unidena 520 i antene Sirio Carbonium (ok.150cm.) ale mam słaby zasieg, około 2 km.Radyjko jak i antena jest nowa.
    Antena zamontowana jest na klapie bagażnika w sedanie.Wszystko niby Ok. SWR jest 1,4 na kanale19.
    Co mam zrobić aby poleprzyć zasięg.Czytałem inne posty ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
    Prosze o pomoc
    jackantenna
    Level 15  
    Zasięg zależy od wielu czynników,, poza radiem i anteną, również od terenu, pogody, gęstości zabudowań, innych przeszków terenowych. Nie napisałeś czy słyszysz stacje do 2km, czy ciebie słyszą do 2 km. Bo jeżeli w obie strony tak samo, to nie jest raczej "wina" radia, może antena?Poza tym jeżeli masz antenę na tylnej klapie sedana to promieniowanie do przodu zakłóca "kabina".
    Jack
    Rafał20
    Level 23  
    Słysze i nadaje na te szacowane 2 km... kiedys miałem onwe i antene Magnum na tym samym miejscu i tym samym aucie ale sprzedałem bo chciałem mieć nowy sprzęt:) wydaje mi sie ze na starym radiu lepiej słyszałem i nadawałem.
    Słyszałem ze jesli jest "słaba masa" to moze byc taki efekt jak u mnie.... moze faktycznie klapa bagażnika ma słabą mase... zawiasy malowane itp.
    jackantenna
    Level 15  
    Nie porównój zasięgów z tego samego miejsca, bo propagacja radiowa zmienia się każdego dnia. Pojeździj więcej, porównaj zasięgi, jeżeli radio słyszy i nadaje w porównywalnych zasięgach to nie jest wina radia, może anteny, może pogody, wilgotności, cisnienia, itp, itd. Nie ma co szukać dziury w całym - 2 km to dobry zasięg, jeszcze kwestia co to znaczy dobra słayszalność...z właćzonym radiem samochodowym FM, przy szumach z otwartego okna, czy wysokich obrotach silnika...Przecież nie odbierasz na sluchawki... Ale jeżeli chcesz coś poprawić to szukaj po stronie anteny, zamocowania i kabla, a nie jak napisałeś, po stronie radiotelefonu...
    Jack
    szpara
    Level 28  
    Rowniez posiadam antene na klapie bagaznika i wszystko jest ok. Gdyby byla slaba masa swr bylby duzo wyzszy.
    bartoszkuzma
    Level 12  
    Też mam radio uniden 520 i antenę sirio titanium montowaną na klapie bagażnika. Wszystko działa ok. Mój przedmówca ma rację. Jakby nie było masy to swr byłby dużo wyższy. U mnie było ok. 3. Po poprawieniu połączenia z masą udało się zestroić na ok. 1.3.
    Pozdrawiam
    Bartosz Kuźma
    Rafał20
    Level 23  
    Dziś mierzyłem SWR... na kanale 1 około10,na 40 około 8 :o jestem zszokowany tym pomiarem.... jak instalowałem radio i antene to SWR był o wiele mniejszy.Nie wiem jak to sie stało, ze tak mocno podskoczył! bat jest mocno przykrecony...
    dzis nie miałem czasu ale jutro spróbuje zestroic antene i zobaczymy jak bedzie
    pozdrawiam
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Witam

No ,jak masz taki SWR to ho ho. Najprędzej masz uszkodzony kabel (może przez częste otwieranie bagażnika??).Jeżeli SWR jest do ok.3 , to brak masy ,rozstrojona lub uszkodzona antena. Jak powyżej to na bank masz coś z połączeniami (kabel, wtyk ,przetarcie ).Sprawdź kabel.

Pozdrawiam
    Arturavs
    Rafał20
    Level 23  
    Antena jest przykrecona za pomocą uchwytu SF40.
    Przyczyna tak wielkiego SWR było brak masy... nie stykała przya antenie (wina wtyczki)
    teraz mam SWR na 1 kanale ok 1,4 a na 40 około 2,5, na 19 około 1,7. nie wiem czemu nie moge zjechac niżej tych granic ;/ co może byc przyczyną??
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli SWR rośnie wraz ze wzrostem nr kanału, to antena jest za długa.
    Michał
    Rafał20
    Level 23  
    Czyli powinienem skrócić antene??o jakie odcinki mam skracać??
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ciachnij 3mm i zobacz jak bardzo się zmieni i tnij, aż będzie dobrze.
    Musisz jednak pamiętać, że kiedyś po założeniu jej w inne miejsce może się okazać, ze jest za krótka.
    Michał
    Rafał20
    Level 23  
    Jutro będe próbował:) dziekuje za pomoc:)
    dam znać co i jak :)
    pozdrawiam
    Tomq1
    Level 1  
    jestem na etapie zakupu unidena 520 i mysle o antence president florida magnes - co o tym sądzicie. zalezy mi aby antena nie była zbyt długa. prosze o ewentualny komentarz/propozycje. pozdrawiam
    don diego
    Level 32  
    mamy w firmie taki zestaw i spisuje sie znakomicie
    Rafał20
    Level 23  
    Osobiście jestem zadowolony z Unidena:)
    don diego
    Level 32  
    To dobre radyjko. W wersji dla Presidenta jest troche bardziej bajeranckie. Niebieskie podświetlanie itd. ale jakość odbioru i nadawania chyba sie nie różni.
    Rafał20
    Level 23  
    Dołaczyłem dodatkowy przewodzik masy pod uchwyt i teraz jest elegancko ;)
    dziekuje i pozdrawiam