logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter elektryczny -spalony sterownik czym zastapic

aro333 25 Sie 2006 01:52 7955 13
REKLAMA
  • #1 2950617
    aro333
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Wiec sprawa sie ma tak-sprzet wiadomo kupiony na rynku wiec bez gwarancji.W sterowniku wylal sie kondensator i narobil balaganu ze spalilo sie wszystko w pyl.Dzieciak placze bo nie ma czym jezdzic ,od reki goscio tylko sterownik mial do 200w.Wiec tak potrzeba mi jakis prosty schemacik do sterowania silnikiem : 24V i 300W
    Znalazlem ciut tego tutaj ale wiekszosc to jest na 12v,mi potrzeba cos na szybkiego aby dzialalo na 24v i wytrzymalo silnik 300W .
    A moze ktos z was dysponuje takim sterownikiem albo wie gdzie go zakupic?Sam mysle ze cos z 555 plus jakis BUZ moze zalatwi sprawe ale nie bardzo mam praktyke w projektowaniu,a wiadomo ze przy tej mocy przy starcie/rozruchu ,przy bledzie obliczeniowym to tranzystorki beda mi padaly jak muchy.
    Dzieki z gory za pomoc,moze ktos z was juz z tym badziewiem walczyl.
  • REKLAMA
  • #2 2950722
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Nie miałem do czynienia z tego typu zabawkami, ale może coś wymyślimy korzystając z "wiedzy ogólnej" :)

A jaki silnik jest w skuterze? (prądu stałego / synchroniczny)

Próbowałeś "odratować" stary sterownik?

Jeśli prądu stałego - i chcesz sterować jednym tranzystorem - konieczne jest zabezpieczenie go diodą zwrotną. W przeciwnym przypadku będzie ciągle padał.
  • REKLAMA
  • #3 2951639
    aro333
    Poziom 15  
    Bedize to zwykly silnik pradu stalego,podlaczony na krotko z akumulatorami dizla spoko.Wlasciciel chcial zeby to na krotko polaczyc ale mi wydaje se ze sie mu dzieciaczyna moze zabic,jednak ma spora moc i zrywa caly sprzet.
    Co do sterownika , to tam nie ma bardzo co ratowac,nawet plytka sie czesciowo stopila.I w tym jest problem ,inaczej bym probowal go reanimowac ,a tam nie widac nic , po tranzystorach pozostala tylko kupka stopiona z 3 drutami.W srodku puszki byl jeden wielki pozar.Wydaje mi sie ze przez wyciekniety kondensator ,bo widac slady jak wyciekal.
    Dzieki za odzew,moze faktycznie cos wymyslimy.Ogladalem sterownik na 12 V,jak juz wspomnialem strona konstrukcyjo projektowa ,to nie ja.Tak sobie kombinuje ,gdyby do tamtego ukladziku zastosowac stabilizator aby NE555 zasilac np 12V,to czy wysteruje on potem tak BUZ 11 aby ten sterowal tym silnikiem?Uklad byl calkiem prosty ,zreszta gdzies tutaj na forum publikowany.
  • #4 2951703
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Popatrz też tutaj . W ostatnim poście użytkownik inkognito09 umieścił dokumentacje sterownika wraz z swoimi uwagami (jak pisze - budował go).
    Dobrze byłoby dać Mosfet-a jako tranzystor sterujący (minimalny spadek napięcia). Są one przeważnie zabezpieczone diodą zwrotną - jednak warto byłoby to sprawdzić przed pierwszym uruchomieniem (np. tutaj )
  • REKLAMA
  • #5 2952689
    aro333
    Poziom 15  
    Ok tak wlasnie myslalem o czyms podobnym tylko czy zasilajac ukladzik 12V przez dodatkowy stabilizator(przypominam ze chodzi mi o sterownik silnika na 24V a wiec samo zasilanie NE555 musi byc obnizone bo sie spali),nie spowoduje tego ,ze impulsy beda mialy albo za mala amplitude albo cos jeszcze ,niebedzie powodowalo regulacji tranzystorkiem mosfet?
    Czy zasilajac ukladzik 12V ,bedzie on w stanie regulowac silnikiem podlaczonym na 24V, w calym praktycznie zakresie obrotow?
  • Pomocny post
    #6 2953263
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Czy zasilajac ukladzik 12V ,bedzie on w stanie regulowac silnikiem podlaczonym na 24V, w calym praktycznie zakresie obrotow?

Mosfet ma to do siebie że albo przewodzi, albo blokuje. Nie powinno być z tym żadnego problemu.
    Oczywiście 555 powinno dostać stabilizator w prezencie :)
    Popatrz na ten schemat .
  • #7 2953388
    aro333
    Poziom 15  
    Dzieki za pomoc ,tematu przezornie jeszcze nie zamykam a noz bede mial jeszcze jakies pytanka z tym zwiazane.
    Serdeczne dzieki,czlowiek cale zycie sie uczy.
  • #8 2953464
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam.
    Jeden z użytkowników zamieścił shemat ideowy tego sterownika.
    Spróbuj poszukać na Elektrodzie.
    Zbudowany był na czterech wzmacniaczach operacyjnych, sterowanie nFet
    na parze komlementarnej, regulacja mocy na hallotronie.
    Pozdrawiam.
  • #9 2954020
    aro333
    Poziom 15  
    Gdzies cos takiego chyba tutaj widzialem albo czytalem.Fakt jest taKI ZE JESZCZE NIE ROZBIERALEM manetki ale cos mi sie wydaje ze wlasnie bedzie tam hallotron.Cos o tym tutaj czytalem.Przy tym prostzym sterowniku dochodzila by sprawa przekonstrulowania manetki na potencjometr,to dodatkowy problem ale nie niemozliwy do zrobienia.
    Dzieki za posta,ide szukac zobaczymy czy cos znajde
  • REKLAMA
  • #11 2970608
    aro333
    Poziom 15  
    Hmmm nie do konca.Jednak w skuterze siedzi w manetce chyba hallotron,nie bardo wiem jak go wykorzystac.Zrobilem zwykly sterownik na 555 plus mosfet,wszystko dziala tylko ze regulacja jest przez potencjometr.Nie wiem jak mozna by zaadoptowac do tego to co jest w manetce.Na elektrodzie szukalem postu na ten temat ale jakos nie bardzo wiedzialem jak swormulowac chyba pytanie,bo nic nie znalazlem.
  • #13 3034325
    liska
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jeśli nie poradziłeś sobie z budową sterownika mogę Ci zaoferować oryginalny,na schemacie podanym przez mrrudzin jest jeden mos najczęściej występują dwa halotron najlepiej poszukać z manetką jest pewniej i taniej widziałem aukcje na allegro.
  • #14 3035144
    aro333
    Poziom 15  
    Sprawa jeszcze sie nie zakonczyla.Ile chcesz za ten oryginalny sterownik.A hallotron chyba jest sprawny.Interesuje mnie 300W

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego sterownika w skuterze elektrycznym z silnikiem prądu stałego 24V o mocy 300W, gdzie kondensator w sterowniku wyciekł i spowodował spalenie całej elektroniki. Poszukiwano prostego schematu sterownika zdolnego do pracy przy 24V i 300W, z możliwością szybkiego uruchomienia. Proponowano zastosowanie układu NE555 z tranzystorem MOSFET (np. BUZ11) jako elementem sterującym, zasilanym przez stabilizator obniżający napięcie do 12V, aby uniknąć uszkodzenia układu scalonego. Podkreślono konieczność zabezpieczenia tranzystora diodą zwrotną. Wskazano na schematy dostępne na forum Elektrodzie, w tym regulator z czujnikiem Halla (hallotronem) stosowanym w manetce gazu, co wymaga adaptacji sterownika do sygnału z hallotronu lub zastąpienia manetki potencjometrem. Autor wykonał prosty sterownik 555+MOSFET z regulacją przez potencjometr, ale miał trudności z integracją sygnału z hallotronu. Zaproponowano również zakup oryginalnego sterownika z manetką i hallotronem, dostępnego na aukcjach internetowych, co może być bardziej niezawodne i tańsze niż samodzielna budowa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA