Witam.Ja swojego czasu robiłem taki regulator na kostce CD4011 wg takiego schematu:
Tu podaję wykaz elementów potrzebnych do zbudowania układu:
R1,R2,R3,R5-1kΩ
D1,D2-1N4148(lub podobna)
D3-dioda Zenera 12...15V
D4-1N5822
P1-potencjometr minniaturowy(PR)-100kΩ
C1-100µF/25V
C2-22nF(może być oznaczony jako 223)
C3-470nF stały(może być oznaczony jako 474)
Z1,Z2-złącze ARK-2 duże
T1-BUZ10(może być rownież BUZ11,IRF540)
J1-zworka na kołki typu goldpin
U1-CD4011
Jest to jednocześnie układ ściemniacza żarówek,no ale my potrzebujemy podłączyć do niego tylko zwykły silniczek.Na kołki nakładamy zworę typu"jumper",wkładamy układ scalony do podstawki i tak oto mamy całkiem przyzwoity bezstratny regulator świecenia zarówki lub regulator obrotów silnika.Warto dodać,że na wyjściu naszego układu wystpuje przebieg prostokątny o dość krótkim czasie trwania impulsu,przez co nasz regulator ma takie,a nie inne właściwości.Tranzystor typu MOSFET został tu użyty tylko z tego względu,że ma dość dużą obciążalność dlatego świetnie się spisuje jako element sterujący obciążeniem(żarówka lub silnik).Układ zmontowany ze sprawnych i nowych części będzie działał od razu zaraz po zmontowaniu(tak było u mnie przynajmniej).Układ ten jest bardzo prosty w montażu,dlatego też śmiało mogę go polecić do wykonania nawet całkiem początkującym kolegom elektronikom.Układ robiłem dla swojego taty pod wiertarkę modelarską jeszcze na początku września i ani razu jeszcze nie zawiódł mnie,ani mojego taty.Jeśli chodzi o koszt wykonania tego układu to jest on bardzo niski(ok.20złotych w sklepie AVT)w stosunku do oddawanych przez ten mały i jakże prosty układzik usług.Myślę,że kolega póki co będzie bardzo zadowolony,jeśli wykona ten układ,a gorąco go polecam,bo naprawdę warto.Pozdrawiam.