logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Emulator sygnału sondy lambda w instalacji LPG - jak działa?

Czarnyn 30 Cze 2003 10:14 11305 5
REKLAMA
  • #1 268996
    Czarnyn
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czesc

Czy emulator w instalacji gazowej jest tyko emulatorem sygnału sondy lambda czy tez i z wtryskami ma coś wspólnego. Z jaka częstotliwością komputer samochodowy odczytuje sygnał z sondy lambda(moze zrobiebie takiego emulatora nie jest trudne)Czytając forum dowiedziałem sie, z sondy lambda jest sygnał od 0 do 1V Mierzyłem u siebie zarówno na gazie jak i na beznzynie jest jakaś kicha bo nie mam wcale napięcia( jakieś 50 do 200mV skacze jak dodam gazu). Czytałem tu o jakiś sondach 2 i 4 przewodowych z mojej wychodzi tyko jeden przewód 8O (polonez GSI), instalacje gazową mam najprostrza jaka jest na razie , ale chyba będę musiał dorzucic ten emulator i kompa gazowego.
  • REKLAMA
  • #2 269313
    stawi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Emulator sondy Lambda potrzebny do kompa somochodowego zeby nie wywalał błąd silnika "CHECK ENGINE"
    Sondy mogą być różne :
    z syg wyjściwym od 0 - 5V
    z syg wyjściowym od 0 -1V
    (mogą być także podgrzewane - więcej przewodów do sondy, jeżeli jest tylko sam sygnał to sonda jednoprzewodowa!!)
    Miernikiem powinienieś sprawdzic jak zmienia się napięcie przy pracy na benzynie!!
    Jezeli masz typ sondy od 0-1V to powinno gdzieś zmieniać się (mniej więcej) od 0,3 mV do 0,8mV.
    Jeżeli nie ma zbytniej reakcji sondy na "przygazówkę" to istnieje podejrzenie że sonda jest uszkodzona.( Przed sprawdzeniem niech silnik trochę popracuję zeby trochę był nagrzany i wtedy sprawdzi pracę sondy)
    Jak nie masz emulatora to powinienieś dorzucić
    Schemat np. znajdziesz tutaj ( na NE555)http://www.ekoalma.pop.pl/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=18
    Sprawdzałem w WorkBenchu i powinien raczej dobrze działać dla sond typu 0-1V.
    Aby podłączyć do instalacji w samochodzie to dobrze by było aby zasialnie układu podawane po przełączeniu na GAZ (np z elektrozaworu)
    no i sygnał z sondy przy pracy na benzynie przez styk bierny przekaznika do kompa a przy GAZIE przez czynny sygnał z emulatora do kompa.
  • REKLAMA
  • #3 275229
    Czarnyn
    Poziom 11  
    Czesc

No wiec zrobiłem co pisałeś i tak:
    Napięcie na sondzie lambda mierzone wzgledem masy samochodu niestety nie zmienie się (jakies minimalnie zmiany) . Na schemacie który mam (niestety strasznie nieczytelnym) mam coś takiego jak "masa sondy lambda". Moze to względem niej trzeba mierzyć napięcie na sondzie??. Sonde mam raczej dobrą bo na komputerze pokazuje prawidłowe napięcie i reaguje na przygazówkę.
    No i oczyliście po podłączeniu emulatora którego schemat zanieściłeś nic sie nie zmienia . oczywiście podłaczyłem sygnał wzgledem masy samochodu (bo masę sondy lambda mam tylko na schenacie i nie moge niestety sie dopatrzec gdzie ona dochodzi).
    Jedno mnie zaniepokoiło 8O Jak odłączyłem sygnał z sondy lambda to komputer nie pokazał błedu ( nie zapalił check'a).Czy to jest prawidłowy obiaw??. A moze trzeba troche czasu zeby wykrył błąd . u mnie silnik pracował kilkanascie sekund.
  • REKLAMA
  • #4 275238
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Aby sonda zadziałał trzeba nie troszeczkę, ale dobrze zagrzać silnik, tutaj pewnie popełniasz błąd! przejedź się 10-15km i dopiero wtedy próbuj coś mierzyć. Sonda jednoprzewodowa zawsze będzie miała masę na karoserii.
  • REKLAMA
  • #5 275253
    Czarnyn
    Poziom 11  
    fachman napisał:
    Aby sonda zadziałał trzeba nie troszeczkę, ale dobrze zagrzać silnik, tutaj pewnie popełniasz błąd! przejedź się 10-15km i dopiero wtedy próbuj coś mierzyć. Sonda jednoprzewodowa zawsze będzie miała masę na karoserii.

Silnik miał 90stopni, mierzyłem wzgledem minusa akumulatora, i zadnych zmian. co ciekawsze jak pisałem wczesnij po odpięcie nie zapala chek'a.
    A podłacając laptopa pokazuje miedzi 0,2V do 0,9V zelezy od gazu 8O

Czarny
  • #6 308697
    iquest
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Właśnie jestem po usunieciu tego przypadku. Oj mialem z tym niezłe myślenice, a wszysko przez fachowców z LPG.Objaw był dokładnie taki jak piszesz.Napięcie na sondzie zmieniało się w bardzo małych granicach 0,3 - 0,5 V.Lampka awarii kompa nie swiecila na komputerze podpietym do samochodu wartoś sondy była 0,8 i zmieniala sie w malych granicach.Za namowa fachowcow wymieniłem sade miala 55 tys km. Na nowej sadzie objaw dokładnie taki sam i tu juz nie wytrzymalem nerwowo z fachurami trzasnołem drzwiami zakładu i wziolem sie sam za szukanie usterki.I tu wnioski sprawdz sobie to pokolei powinno pomoc.
    jezeli masz najprostsza instalacje LPG czyli jak rozumie bez kompa i emulatora wtrysku to twoj komp pokladowy na bank zlapał bład lambdy.Czemu nie sygnalizowany tego nie doszlem ale tak jest. Wez poprostu odłacz plus akumulatora na 10 min, zresetuje sie wszystkie bledy nawet te kturych nie widac po podlaczeniu PC. Uruchom silnik i zostaw na wolnych obrotach na 15 min. Teraz dopiero podłacz miernik i zmierz napiecie na sadzie powino sie zmieniac miedzy 0,1 - 0,8 V i tak skakac samo z siebie lub jak przegazujesz.Dziwi mi jednak jak jezdzisz Poldkiem GSI z takim układem LPG. Pewnie pali jak smok a zarzniesz go chyba po roku.
REKLAMA