logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy TP SA może monitorować liczbę podłączonych komputerów do Neostrady?

ozzman 01 Lip 2003 02:12 1912 20
  • #1 270289
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    Czy to prawda ze TePs y moga sprawdzac czy na neostradzie nie ma wiecej podpietych kompow niz sie deklarowalo??
  • #2 270354
    Gall
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    A w którym miejscu masz napisane, że możesz tylko jeden komputer podłączać? Możesz podłączyć ile komputerów chcesz, ale tylko w obrębie swojego "lokalu". Tyle regulamin. Jasne, że istnieją sposoby na wykrycie, że jest postawiona maskarada, ale kto ci zabroni mieć 10 komputerów w domu? A monterzy tepsy żeby cokolwiek posprawdzać muszą się tydzień wcześniej zapowiedzieć, więc masz czas na rozłączenie wszystkiego. Poza tym kto ci zabroni mieć sieć osiedlową i własne łącze do internetu? Jak ci udowodnią, że pozostałe komputery również korzystają z internetu? Przyblokujesz je na serwerze na czas kontroli i już nie ma ruchu na łączu podczas gdy ty nie korzystasz, poza tym zawsze serwer może coś ściągać, w końcu jest w twoim domu. I jeszcze jedno. Jak już ktoś zauważył, pokazać to ty im możesz ich urządzenie, czyli modem cyfrowy, Reszta ich nie obchodzi i nie musisz ich wpuszczać dalej, wystarczy modem mieć np. w przedpokoju. (chociaż trochę gorzej wygląda to dla modemów USB, czy ktoś wie, jaki najdłuższy może być przewód USB? )
  • #3 272324
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    5 metrów to rozsądna granica - chyba że masz przewód ekranowany taki z dwoma zalanymi ferrytami na końcach.
  • #4 272987
    wojtas
    Poziom 15  
    do sieci jestes podpiety jako jeden host, za ktorym juz jest inna siec... przez co TPSA nie sprawdzi od tak sobie ile tych komow podlaczonych masz... za duzo zachodu by ich to kosztowalo...
  • #5 273160
    studi
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Zbynia napisał:
    5 metrów to rozsądna granica - chyba że masz przewód ekranowany taki z dwoma zalanymi ferrytami na końcach.

Nie wiem, jak w przypadku neo po usb ale drukarkę podłączałem do usb na odległość 20m ale z wykorzystaniem aktywnego przedłużacza. Na pasywnym 5 matrów to istotnie max.

A wracając do tematu, to żeby tp s.a. mogła ci cokolwiek zrobić to najpierw musi ci udowodnić, że istotnie przekroczyłeś regulamin czyli udostępniłeś usługę poza lokal, a przecież nawet jak przyjdą do ciebie i zobaczą, że masz np kabel do sąsiada to i tak nic z tego nie wynika, bo możesz mieć np udostępnioną drukarkę a nie internet, a oni nie mogą dotykać się do sprzętu klienta żeby to sprawdzić i muszą opierać się na twoim słowie

Jeśli chodzi o twoją ankietę to przypominam, że:
    Neostrada+ posiada dynamiczny nr IP a nie statyczny, kanał zwrotny to 128k czyli mniej więcej tyle samo co SDI, a wykorzystuje technologie PPPoE a ostatnio PPPoA, ale dalej są to odmiany PPP, ak jak przy SDI
  • #6 273292
    maros
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    w regulaminie jest powiedziane / lokal/ ale tak naprawde tepsa ma gdzieś to czy jest czy niema na łączu zbudowanej sieci przynajmniej u mnie
  • #8 273439
    Gall
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    I co z tego, że się TTL zmniejsza? Przecież nie zabraniają ci mieć maskarady w swoim lokalu. A jeśli udostępniasz internet innym, to na pewno masz przynajmniej router (może być na linuxie) i swój komputer domowy, więc już masz wytłumaczenie na inną wartość TTL. A tak możesz mieć zgodnie z umową. Możesz też mieć jeszcze komputery w pozostałych pokojach, kuchni i w kiblu, żeby się nie nudziły dłuższe posiedzienia :P
    I to wszystko zgodnie z umową i regulaminem.
  • #9 273796
    Witcher
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Nie jestem przekonany co do tej Neostrady (tym bardziej ze qumpal z klasy ktorego matka pracuje w TPSA odradza mu to... cos tu jest nei tak)
  • #10 274668
    ozzman
    Poziom 26  
    ALe serwera www na neoustradzie nie postawi sie??
  • #11 274795
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Nie wybrałbym żadnej z dostępnych opcji! Załozyłem sobie stałkę (350zl założenie), miesięcznie płace 60zl abonamentu i korzystam bez zadnych ograniczen. Transfer mam z reguły 70 - 100 KB/s (podkreślam bajów nie bitów), a przy stronkach o dużej mocy transferowej potrafi nawet pzrekroczyć 300. Sami więc osądźcie czy Neostrada i inne tego typu rzeczy mają sens.
  • #12 274819
    outsajder
    Poziom 11  
    ja tam jestem przeciwny neostradzie, uwazam ze jest do d*** i juz wole sdi mniej z nim problemow!!
  • #13 274820
    ozzman
    Poziom 26  
    Thomaster napisał:
    Nie wybrałbym żadnej z dostępnych opcji! Załozyłem sobie stałkę (350zl założenie), miesięcznie płace 60zl abonamentu i korzystam bez zadnych ograniczen. Transfer mam z reguły 70 - 100 KB/s (podkreślam bajów nie bitów), a przy stronkach o dużej mocy transferowej potrafi nawet pzrekroczyć 300. Sami więc osądźcie czy Neostrada i inne tego typu rzeczy mają sens.
    A NA WSI MI TO ZALOZA?? KTO TO ZAKLADA???
  • #14 274827
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Do Thomastera
    Ale serwera www albo ftp na takim łączu to nie postawisz (widocznego z zewnątrz) dlatego wszystko ma swoje plusy i minusy. Niby taniej ale mniej mozliwości. Do tego w takiej sieci masz w regulaminie że w ogóle nie można stawiać serwerów.

Jeśli się mylę to niech ktoś napisze jak w takiej sieci postawić serwer aby był widoczny z zewnątrz.
  • #15 274828
    ozzman
    Poziom 26  
    ale na sdi masz mniejszy transfer!!
  • #16 274854
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Acula napisał:
    Ale serwera www albo ftp na takim łączu to nie postawisz (widocznego z zewnątrz) dlatego wszystko ma swoje plusy i minusy. Niby taniej ale mniej mozliwości. Do tego w takiej sieci masz w regulaminie że w ogóle nie można stawiać serwerów.

Jeśli się mylę to niech ktoś napisze jak w takiej sieci postawić serwer aby był widoczny z zewnątrz.

U mnie nie ma z tym większego problemu. Trzeba się przejść porozmawiać z gościem, który rządzi siecią i zwyczajnie się z nim dogadać o wyjściowe IP. No i chyba troszke więcej sie płaci, ale nie jestem pewien.
  • #17 274908
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Do Thomastera( i inych :wink: )
    Zależy od admina ja mam akurat takiego z którym nawet nie mogę się dogadać żeby sieć chodziła. Tydzień miałem transfer 200b/s Potem tydzień nie miałem w cale. Teraz znowu dziwny tydzień albo nie ma albo 1k/s i co 30 minut zrywa połączenie, chociaż mam zamówione 128k.
    Najpierw tłumaczył się zasilaniem routera, potem założyli ups i też nie było potem podpieli do innego serwera i tak samo, ostatnią wymówką jest kradzież pasma prze złodzieja. Tydzień temu niby złapali a i tak teraz beznadzieja. Chociaż w sumie przez 2 miesiące przez 5 tygodni nie mam netu to nie chce zwrócić kasy bo twierdzi że to nie jego wina (ciekawe czyja, zawsze kogoś innego)
    Ta firma obejmuje pół Bydgoszczy, więc nie jest taka mała a w reklamie podaje że łącza są w najnowszej technologii gwarantującej jakość).
    Mimo abonamentu korzystam z modemu i chyba w sumie płacę drożej niż za sdi lub neo.

Ciekawe jak to jest z neo lub z sdi? Może ktoś się wypowie?
    Nie chcę drugi raz wpakować się w takie szambo :(

PS Potwierdza to większość użytkowników tej firmy. Jak ktoś chce to nazwę mogę podać na priva bo tu chyba nie wolno.
  • #18 275047
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Ozzman napisał:
    ALe serwera www na neoustradzie nie postawi sie??

oblookaj www.dyndns.com i www.no-ip.com - jest tam cos o przypisywaniu stalego adresu DNS do dynamicznego IP - i to dziala
  • #19 275191
    pio17soft
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    neo+ niejest takie głupie jeżeli wie się jak to zrobić.

pierwsza zasada nie korzystać z oprogramowania tpsa . tylko oprogramowanie związane z pppoe.

ftp można postawic nawet bez dyndns.com itp. oczywiście do pownego logowania modemu (linux ipconfig ppp0)
    serwer na neo+ chodzi bez problemu 24h, z MTU też niema kłopotu.

A tepsa bez problemu może poznać ile użytkowników jest podpiętych (np po ruchu pakietów )

pozdrowienia.
  • #20 275618
    Bedi
    Poziom 13  
    pio17soft napisał:
    neo+ niejest takie głupie jeżeli wie się jak to zrobić.

A tepsa bez problemu może poznać ile użytkowników jest podpiętych (np po ruchu pakietów )

pozdrowienia.

Powiedz jakiemu idjocie bedzie się chciało siedzieć i oglądać pakiety
    Jak bedą mieli jakies skargi to wtedy dobiora Ci sie do d**y
  • #21 277988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości monitorowania przez TP SA liczby komputerów podłączonych do usługi Neostrada. Regulamin TP SA pozwala na podłączenie wielu komputerów w obrębie jednego lokalu, a wykrycie większej liczby urządzeń jest technicznie możliwe, np. poprzez analizę parametrów TTL pakietów sieciowych lub ruchu sieciowego, jednak TP SA nie podejmuje takich działań rutynowo ze względu na koszty i konieczność wcześniejszego zapowiadania kontroli. Użytkownicy mogą stosować maskaradę sieciową (NAT) i korzystać z routerów, co utrudnia bezpośrednie wykrycie liczby podłączonych hostów. Neostrada korzysta z dynamicznego adresu IP i protokołów PPPoE/PPPoA, co również komplikuje monitorowanie. W regulaminie jest zakaz stawiania serwerów (np. WWW, FTP) na Neostradzie, choć technicznie jest to możliwe przy odpowiedniej konfiguracji. W dyskusji pojawiły się porównania Neostrady z SDI oraz uwagi o ograniczeniach transferu i stabilności łącza. Wspomniano także o usługach dynamicznego DNS (np. dyndns.com, no-ip.com) ułatwiających dostęp do serwerów przy dynamicznym IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA