logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak TPSA monitoruje pobieranie danych na Neostradzie i czy można to obejść?

czuga 16 Lut 2005 22:16 1461 13
REKLAMA
  • #1 1236356
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...ciekawi mnie zagadnienie na jakiej zasadzie TPSA wie ile sciagnelismy danych...czy mozna to jakos przyblokowac...wydaje mi sie to po prostu usluga odpalona po stronie TPSA i liczy so bie sama...jednak moze w takim razie mozna jakos falszowac ilosc danych wchodzacych do naszego kompa...co o tym sadzicie...
  • REKLAMA
  • #2 1236468
    dzimber
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Hmm......ciekawy pościk:D według mnie to od software Windows'a nie zależy....to chodzi o limity przepływu danych na głównym serwerze Neo i raczej tego nie da sie fałszowac....ale niegdy nie mów nigdy:Dpozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1236598
    czuga
    Poziom 23  
    ...co ciekawsze o ile czasu trwania pojedynczej sesji - 24h - wydaje mi sie nie mozna w jakikolwiek sposob "ruszyc", to nie wiem czy zauwazyliscie, ze oprogramowanie tepsy nie potrafi przyciac transferu w momencie gdy jestesmy polaczeni, jednak juz przekroczylismy limit. Wlasnie nie zdarzylo mi sie jeszcze aby np Neo dzialalo 9h, przekroczylem limit i bach...transfer przyciety...zawsze przyciecie nastepuje w nastepnej sesji...co jeszcze ciekawsze poki co mozna sciagnac kilka GB wiecej na miesiac...maja kiedy ograniczenie 5GB udawalo mi sie ciagnac po 9 anwet 11 GB...dodam ze korzystam z osobnego oprogramowanie mierzacego ruch sieciowy....
  • #4 1236671
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Liczniki pobieranych danych są na serwerach tpsa i nie da się ich sfałszować.(chyba że jesteś hakerem_
    Jeżeli chodzi o liczniki te na stronie neostrady to one pokazują ilość danych sciągniętych ale często się zdarza zę są nieaktualne aktualny stan można się dowiedzieć dzwoniąc na błękitną linie.
    Zrywanie połączeń przez serwery tpsa następuje co 24 godz poto aby po przekroczeniu limitu przyciąć download (ponieważ jest to niemożliwe w trakcie połączenia)
    Jeżeli rozłączyłeś się zanim przekroczyłeś limit i połączyłeś się spowrotem to przez następne 24 godz można sciągać jeszcze bez przyciętej szybkości.
    A limit na neo 128 wynosi 7 GB a nie 5 GB
  • #5 1236713
    czuga
    Poziom 23  
    ...jezeli chodzi o limity to kiedys mialem opcje 320 -> limit 5GB, przyszly zmiany...pojawila sie opcja 128 -> limit 7GB, jednak dla starej opcji pozostal stary limit czyli 5GB...zdziwilo mnie to niezmiernie...ale pani z blekitnej linii tylko utwierdzila mnie w moim przekonaniu....
  • #6 1237050
    Maly_szcz
    Poziom 12  
    A na Błękitnej nikt wam nie poda wykorzystania limitu, jedynie infolinia Neo 0801321123 :)
  • REKLAMA
  • #7 1237108
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Jezeli chodzi o stan konta download'u
    Kiedyś od znajomego dostałem programik, który łączy się z serwerem TPS-y i podaje ile zostało (w załączniku). Nie wiem czy panowie słyszeli/używają, czy nie. W każdymbądź razie jest opcja odśwież i... podaje ile ściągnięto i ile zostało.

Z autopsji również musze stwierdzić że transfer leci po rozłączeniu z siecią...
    Załączniki:
    • neo.zip (572 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1237626
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam!

Chcialbym dodac, ze program zamieszczony przez mojego poprzednika, pokazuje wartosci dokladnie takie jak pokaze wam panel.neostrada.pl, czyli tez "opoznione" o jedna sesje, a poza tym dziala tylko jesli uzywa sie aplikacji neostrady.

Pozdrawiam,
    simpo
  • #9 1237644
    marcin_kr
    Poziom 11  
    Ilość pobranych danych na stronie głównej neostrady jest rzadko uaktualniana, ale mozna to sprawdzić na bierząco. Wystarczy nacinąć przycisk PANEL na tej stronie (jest po prawej na górze), podać ID i PIN. Otworzy się okno z danymi użytkownika. Po lewej stronie tego okna jest przycisk TRANSFER. Tam jest aktualna ilość pobranych danych do ostatniej sesji.
  • #10 1252757
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Jest na ograniczenie danych sposób trzeba mieć inny login bo jest to według loginu ustalane ale to inna bajka
  • #11 1253545
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    czyli najlepiej zdobyć login i hasło serwisowe...

Panowie a jeżeli się już ów limit przekroczyło i transfer poleciał na łęb na szyje to...
    Kiedy następuje regeneracja limitu?
    Na początek miesiąca kalendarzowego czy w dniu rejestracji (w sensie tego samego dnia co nastąpiła aktywacja konta)?
  • #12 1268763
    Maly_szcz
    Poziom 12  
    Teoretycznie zawsze z pierwszym dniem miesiąca, w praktyce nawet 29-go dnia miesiąca. Nie w dniu rejestracji.
  • #13 1269018
    czuga
    Poziom 23  
    ...z własnego doswiadczenia regeneracja nastepuje do okolo 12 pierwszego dnia miesiaca...

Podsumowanie tematu

✨ TPSA monitoruje ilość pobranych danych na Neostradzie poprzez liczniki umieszczone na swoich serwerach, co uniemożliwia fałszowanie transferu po stronie użytkownika. Limit transferu jest ustalany na poziomie sesji trwającej maksymalnie 24 godziny, po której następuje automatyczne rozłączenie i ewentualne ograniczenie prędkości pobierania, jeśli limit został przekroczony. Ograniczenia transferu różnią się w zależności od oferty – np. dla Neostrady 128 limit wynosi 7 GB, a dla starszej opcji 320 – 5 GB. Transfer po przekroczeniu limitu jest przycinany dopiero w kolejnej sesji, co pozwala na pobranie kilku gigabajtów ponad limit w jednym miesiącu. Stan wykorzystania transferu można sprawdzić na stronie panelu Neostrady po zalogowaniu lub dzwoniąc na infolinię Neo, gdyż wyświetlane dane na stronie głównej są często opóźnione o jedną sesję. Istnieją programy łączące się z serwerem TPSA, które pokazują aktualny stan transferu, jednak działają one na podstawie tych samych danych co panel użytkownika. Regeneracja limitu następuje zazwyczaj z początkiem miesiąca kalendarzowego, choć w praktyce może nastąpić do około 12 dnia miesiąca. Próby obejścia limitu poprzez fałszowanie danych są praktycznie niemożliwe, gdyż pomiar odbywa się po stronie serwera TPSA i jest powiązany z loginem użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA