logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA2050 – jakie napięcie zasilania i moc transformatora do wzmacniacza audio?

yellow_ 03 Wrz 2006 20:07 11748 65
Najlepsze odpowiedzi

Jakim napięciem zasilać TDA2050 i jakiej mocy transformator dobrać do wzmacniacza audio, żeby uzyskać dobrą moc bez przegrzewania układu?

Najbezpieczniej zasilać TDA2050 napięciem około ±22 V, nie przekraczając ±25 V; dla głośnika 8 Ω forum podaje ±22 V jako wartość bezpieczną, a przy 4 Ω trzeba zejść niżej [#2983923] W praktyce kilka osób poleca transformator 2x15 V zamiast 2x18 V, bo 18 V jest już „na pograniczu” i może dawać zbyt wysokie napięcie po wyprostowaniu [#2984236][#2986489] Dla jednego kanału wystarczy około 40–60 VA, a do stereo sensowniej dać 50–80 W/VA na trafo 2x15 V [#2984236][#2986489] Z takiego zasilania można oczekiwać realnie około 25–30 W z układu [#2984236]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 2987668
    HMD
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    oto co mialem na mysli :)
    po protu prad do zasilanego ukladu bedzie brany jednoczesnie z dwoch uzwojen przez co wydajnosc pradowa tego pojedynczego juz uzwojenia zostaje podwojona. Tylko zwroc uwage na to jak jest polaczone uzwojenie wtorne tylko nie chodzi mi tu o kolejnosc wyprowadzen bo ta moze byc rozna ale chodzi mi o kierunek indukcyjnosci czyli aby "poczatek" pierwszego polaczyc z "poczatkiem" drogiego :!: jesli nie jestes pewien co i jak to mozesz przeprowadzic pewne doswiadczenie -> laczysz uzwojenia wtorne szeregowo czyli tak aby "koniec" jednego byl polaczony z "poczatkiem" drugiego i zmierz napiecie na skrajnych wyprowadzeniach. Jesli napiecie to bedzie rowne sumie poszczegulnych uzwojen to polaczyles "koniec" pierwszego z "poczatkiem" drugim (i tak ma byc) a jesli polaczysz odwrotnie to napiecie na tym podwojnym uzwojeniu powinno wyniesc 0V (jesli napiecia na poszczegolnych uzwojeniach sa sobie rowne).
  • REKLAMA
  • #32 2987787
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    a ja bym polaczyl uzwojenia szeregowo i z odczepu podlaczyl mase a na skrajnych dal po diodzie. Bedzie wtedy prostownik dwupolowkowy o wiekszej sprawnosci niz ten na rysunku wyzej. Pozatym uklad bedzie malo wrazliwy na niesymetrie napiec. Ktora przy polaczeniu rownoleglym uwojen konczy sie goracym trafem.
  • #33 2987981
    HMD
    Poziom 19  
    ale jesli sie nie myle to przy polaczeniu szeregowym raczej wydajnosc pradowa nie zwieksza sie tylko jest prad przerzucany z uzwojenia na uzwojenie. Fakt ze w przypadku gdy trafo bedzie miec rozne uzwojenia bedize sie grzac ale to w podanym przeze mnie przykladzie sprawdzania kierunki indokcyjnosci mozna sprawdzic czy napiecia sa sobie rowne co obiawi sie zanikiem napiecia.
  • #34 2988022
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Jak chcesz połączyć dwa uzwojenia wtórne równolegle to musisz to zrobić przez dwa mostki prostownicze. Możesz wtedy użyć diody na mniejszy prąd.
  • #35 2988276
    kborowiec
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    yellow_ napisał:
    a jesli do wyboru mam trafka 2x12V i 2x18V, obydwa 60VA ktore bedzie bardziej odpowiednie?

W moim wzmacniaczu na TDA2050 przy trafo 2x17V jedna końcówka padła. Po wyprostowaniu miałem jakieś 25,5V oczywiście w spoczynku.
    Zalecam więc niższe napięcie lub ewentualnie jakieś wstępne obciążenie zasilacza np. w postaci rezystorów między napięciem dodatnim i ujemnym, a masą.
  • #36 2988504
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Lepiej zrobić diodę zenera mocy na tranzystorach. Gdy nie będzie obciążenia to ta dioda będzie brać na siebie nadmiar napięcia a gdy będzie duża moc na wyjściu wzmacniacza to dioda zenera nie będzie obciążać zasilacza. Można też zrobić zasilacz liniowy na mosfetach low drop to wtedy jeszcze mniej będzie wydzielać się ciepła.
  • REKLAMA
  • #37 2988731
    HMD
    Poziom 19  
    Dar.El napisał:
    Witam
    Jak chcesz połączyć dwa uzwojenia wtórne równolegle to musisz to zrobić przez dwa mostki prostownicze. Możesz wtedy użyć diody na mniejszy prąd.

Alez w przemysle tak wlasnie sie robi, ze zamiast nawijania jednego grobego uzwojenia nawija sie kilka rownolegle i koncowki laczy sie aby zwiekszyc prad jaki take trafo moze oddac :) tylko to jest to, ze trzeba miec dwa jednakowe uzwojenia :!: Laczenie za mostkiem prostowniczym jest spoko i konieczne w przypadku gdy mamy dwa osobne transformatory, ale majac jeden nie jest to potrzebne gdyz napiecia na obu uzwojeniach sa zgodne.
  • #38 2990249
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Witam.

W sumie to juz sam nie wiem co zrobic :/
    Moze jednak zrobie dwa osobne zasilacze ? Nie chcem nic uwalic

Jezeli zrobie dwa osobne zasilacze to jakie dac mostki ? Czy kondensator 4700uF wystarczy ?
    Pozdrawiam
  • #39 2990656
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Po co dwa zasilacze skoro masz już trafo?
    Tak jak pisali koledzy wcześniej masz dwie możliwości:
    Połączyć osobno uzwojenia do dwóch osobnych zasilaczy albo połączyć napięcie stałe za mostkami.
    Co do połączania równoległego uzwojeń to też nie widze problemu.

Jeśli nic nie pomieszasz i zrobisz zgodnie z naszymi wskazówkami to nic nie uwalisz :)

Kondensator 4700uF wystarczy spokojnie tak jak pisałem wcześniej. Mostki to tanie rzeczy - im więcej tym lepiej ale bez przesady - daj 15A jak jeden na dwa tda a 10A jak dwa mostki i będzie git :)
    Pozdrawiam

Edit: dzięki za punkty piterek :)
  • #40 2991007
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    wystarczy mostek na 3-4A. Nawet na 2A by starczyl ale te sa akurat bardzo kiepskie. Mozna tez dac cztery diody 1N4002 i tez bedzie dobrze. A najlepiej dac dwie po 3A. Ten wzmak przy mocy 30W/4 pobiera tylko 1,2A! wiec zalecanie mostka na 10 czy 15A to totalna glupota!! Po co wydawac wiecej kasy na mostek niz na sam TDA?
  • #41 2991092
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Przepraszam, rzeczywiście przesadziłem. Ostatnio kupowałem mostki 35A za 3,50zł więc stwierdziłem że przy różnicy 1zł za 3A i 1,50 za 10A to co za różnica ;)
    Ja tam wole mieć zapas tak na wszelki wypadek ;) Ale to tylko moja opinia i nie zamierzam jej nikomu narzucać.
    Pozdrawiam
  • #42 2991662
    HMD
    Poziom 19  
    oczywiscie maly obrazek lepiej wieszac na wkrecie 10mm niz na szpilce ale trzeba miec tez i rozsadek chcac cos porzadnego pozniej robic :) bo w pojedynczych sztukach to nie ma roznicy ale jak robisz tak wszystko na zapas to idac dalej rezystory mozna stosowac np 5W zamiast 0.25W i kondki zamiasr 16V dawac 50V ale po co skoro nie ma takiej potrzeby a wszystko ciagnie za soba koszta ktore przy wykonywaniu wiekszej ilosci ukladow nawarstwiaja sie i wychodza niekiedy gigantyczne koszta. Tak wiec jesli cos pobiera np 30W to nie warto budowac 100W zasilacza tylko 40W itd.
    Uwazam ze kondensatory 4700 we wzmacniaczach 10-70W to minimum.

Jesli chodzi o ten transformator i jego polaczenie to zalezy czy pojedyncze uzwojenie wytrzyma obciazenie dwoch ukladow bo jesli tak to masz dwie mozliwosci:
    - wykozystac tylko jedno z tych uzwojen
    - polaczyc szeregowo i zrobic prostownik dwu diodowy
    jesli nie wytrzyma obciazenia dwoma TDA to masz trzy mozliwosci:
    - polaczenie szeregowe uzwojen
    - polaczenie uzwojen zaraz za mostkami prostowniczymi
    - zbudowanie dwuch osobnych zasilaczy i polaczenie ich za kondensatorami filtrujacymi lub i nie laczenie ich w ogole (jedynie obciazenie bylo by polaczone do wspolnej masy
    To ostatnie rozwiazanie (pomijajac juz niedokladnosc wykonania ukladow) moze powodowac roznice w mocy.
  • #43 2992600
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ale ja mam 2 rowne uzwojenia i chcialbym zrobic tak:
    Jedno uzwojenie, jeden zasilacz i jeden TDA2050
    I z drugiego uzwojenia zrobic tak samo.

Jak dobrze kombinuje to by bylo:
    2 wzmacniacze, 2 zasilacze i 1 transformator (2x38,5V) W transformatorze mam 4 nogi, czyli nawet masa by byla osobna :)

Czy diody 1N4004 moga byc w mostku ?
    Nie mam mostka, a do sklepu elektronicznego mam 40km :(
  • #44 2993579
    HMD
    Poziom 19  
    mozesz oczywiscie robic dwa osobne zasilacze :) ale to poprostu ciagnie za soba to ze musisz miec dwa prostowniki dwa kondensatory a jesli bys polaczyl te uzwojenie tak jak ja bym to i uczynil to wtedy masz tylko jeden mostek prostowniczy a te kondki mogl bys i tak zastosowac co by zwiekszylo filtracje i przydzwiek sieciowy byl by znacznie mniejszy :)

Jesli sie nie myle to te diody sa 1A tak wiec troche malo bo ukladzik moze wziazc chyba nawet 1,5A.

Mase spokojnie mozesz ze soba polaczyc :)
  • #45 2997189
    piterek-23
    Poziom 33  
    Panowie mam wielki problem. Zmontowalem ten uklad i ... gra bardzo, bardzo cicho, ledwo wydobywa sie dzwiek z glosnika :(
    Co to moze byc ?
  • REKLAMA
  • #46 2998468
    HMD
    Poziom 19  
    a jakie masz zrodlo sygnalu? czy to ciche granie jest na tej zasadzie ze niewazne od glosnosci sygnalu jest ciagle tak samo czy po prostu wzmacniacz gra tylko jak zrodlo sygnalu jest na maxa? W tym drugim przypadku prawdopodobnie za slabe jest zrodlo sygnalu przez co trzeba wstepnie wzmocnic sygnal.

Zmiez napiecie na ukladzie jakim jest zasilany, sprawdz czy cos sie nie grzeje zanadto, sprawdz poprawnosc montazu.
  • #47 3000000
    piterek-23
    Poziom 33  
    Źródłem sygnału jest komputer (na max) przed wzmacniaczem nic nie ma, ani przedwzmacniacza, ani nawet potencjometru
    Jak dam ciszej w komputerze to tez jest ciszej w głośniku

Wzmacniacz jest zasilany wprostowanym (pojedynczym) napięciem 40V
    Z montażem wygląda mi wszystko na OK

Zmieniłem kość TDA i z druga jest tak ze gra cicho, ale dodatkowo słychać "trzaski" w rytm basu :(

P.S.
    Wzmacniacz budowałem według aplikacji producenta, schemat "figure 3"
  • REKLAMA
  • #48 3000769
    HMD
    Poziom 19  
    ja osobiscie robilem wedlugo tego schemtu i dzialalo bez problemu :)
  • #49 3000810
    piterek-23
    Poziom 33  
    Dosyc duza jest roznica w elementach no i to jest schemat na TDA 2030, a ja mam TDA 2050

P.S.
    Masz do tego moze plytke ?
  • #50 3001361
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Nie ma różnicy czy tda2030 czy 2050. Schemat ten sam do wszystkich.

Sprawdź u siebie czy nie masz gdzieś zimnego lutu, posprawdzaj elementy, itd. To musi działać :)

pozdrawiam
  • #51 3001444
    piterek-23
    Poziom 33  
    Jednak jest roznica w schematach dla TDA2030 i TDA2050 :)

Sprawdzalem to kilka krotniei wyglada mi to ze jest OK

Czy moze tak byc ze kupilem "walniete" koncowki mocy ?
    Załączniki:
    • TDA2050 – jakie napięcie zasilania i moc transformatora do wzmacniacza audio? TDA2050.JPG (19.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TDA2050 – jakie napięcie zasilania i moc transformatora do wzmacniacza audio? TDA2030.JPG (21.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #52 3001523
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Te schematy powinny działać z ze wszystkimi kostkami TDA20x0. Raczej nie powinny byc walnięte skoro grają.
    W TDA7294 takie coś się działo jak dałem za wysokie Uz Te 40V to z wyliczeń czy zmierzyłeś?
  • #53 3001548
    piterek-23
    Poziom 33  
    P.Dzidowski napisał:
    Te schematy powinny działać z ze wszystkimi kostkami TDA20x0. Raczej nie powinny byc walnięte skoro grają.
    W TDA7294 takie coś się działo jak dałem za wysokie Uz Te 40V to z wyliczeń czy zmierzyłeś?

zmierzylem :)

A tak patrze na tych schematach na wejsciu TDA2030 jest 1uF, a w TDA2050 jest 2,2uF i sa inaczej zamontowane (polaryzacja)-czy to ma jakies znaczenie ?
  • #54 3002528
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Wartość tych kondów odpowiada odcięciu niskich częstotliwości (<20Hz). Polaryzacja ma znaczenie z tego co wiem w zasilaniu pojedyńczym powinien być + po stronie tda, ale nie jestem pewien, niech się wypowie ktoś mądrzejszy :)
    pozdrawiam
  • #55 3002608
    HMD
    Poziom 19  
    Uklady TDA2030/40/50 mamja dokladnie takie same wyprowadzenia, obudowy przez co mozna stosowac je zamienie w tych aplikacjach. Uklady te zachowywaly mi sie podobnie kiedy podlaczylem dwa TDA do jednego radiatora bez podkladek.
    Posprawdzaj dokladnie plytke bo niekiedy przy lutowaniu moga powstawac mikrozwarcia przez ciagnaca sie cyne, posprawdzaj ciaglosc poszczegolnych sciezek, posprawdzaj czy nie ma zimnych lutow itp. Osobiscie nie mialem zadnych problemow z tymi ukladami poza jednym gdzie po prostu przez moj blad jeden sie usmazyl :)
  • #56 3043662
    piterek-23
    Poziom 33  
    Witam.

Zbudowałem wzmacniacz według schematu TDA2030 i działa super :)

Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam. Piotrek

P.S.
    Czy tą kość (TDA2050) muszę odizolować od radiatora ???
  • #57 3043883
    HMD
    Poziom 19  
    W przypadku gdy do radiatora masz przymocowana tylko jedna kosc i radiator bedzie odizolowany od ukladu to nie, w przeciwnym wypadku tak.
  • #58 3043965
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    3 nóżka układu TDA2050 jest podpięta do obudowy (jest to podajże ujemne napięcie zasilania, w przypadku zasilania niesymetrycznego będzie to masa) możesz nie dawac podkladki izolującej elektrycznie, ale musisz pamiętać o potencjale występującym na radiatorze i nie mozesz zewrzeć radiatora np. z plusem zasilacza, wyjściem wzm. itp.

Dodano po 1 [minuty]:

jeżeli 2 układy TDA2050 są zasilane z tego samego zasilacza to nie musza być izolowane wzajemnie od siebie.
  • #59 3047083
    HMD
    Poziom 19  
    dwpl napisał:
    ...

jeżeli 2 układy TDA2050 są zasilane z tego samego zasilacza to nie musza być izolowane wzajemnie od siebie.

Tez mi sie tak wydawalo lecz jak podlaczylem w ten sposob to gralo bardzo cicho i sie znacznie grzaly :( po zastosowaniu dwoch radiatorow (nie mialem akurat podkladek) zaczyly kostki poprawnie dzialac :)
  • #60 3049698
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    A tak w ogóle wydaje mi się, że kostki TDA są gorsze od np. LM lub STK.
    Cena mówi sama za siebie.
    HMD potwierdza ich profesjonalne działanie 8-O

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania i doboru transformatora do wzmacniacza audio opartego na układzie TDA2050. Optymalne napięcie zasilania symetrycznego wynosi około ±18V do ±22V przy obciążeniu 8Ω, co pozwala uzyskać moc wyjściową około 25-30W RMS. Przy głośnikach 4Ω można stosować nieco niższe napięcie, jednak zasilanie powyżej ±22V może grozić przegrzaniem i uszkodzeniem układu. Transformator o mocy 50-60VA jest zalecany dla wzmacniacza stereo, choć niektórzy sugerują minimalnie 40W, co może ograniczyć moc wyjściową. Po wyprostowaniu napięcie z transformatora 2x15V daje około 19-20V DC, a dla 2x12V około 15-16V DC, co wpływa na moc i stabilność pracy. Kondensatory filtrujące o pojemności 2200-4700µF są rekomendowane dla stabilizacji zasilania. Układ może być zasilany napięciem symetrycznym lub pojedynczym, przy czym zasilanie pojedyncze wymaga podniesienia poziomu sygnału wejściowego i odpowiedniej konfiguracji masy. Mostki prostownicze o prądzie 3-4A są wystarczające, a diody 1N4002/1N4004 mogą być stosowane w prostownikach. Wzmacniacz może być stosowany jako stopień mocy małego piecyka gitarowego, jednak przy zasilaniu wyższym niż zalecane układ może się przegrzewać i ulegać uszkodzeniu. Mostkowanie dwóch układów TDA2050 pozwala uzyskać większą moc (około 60W). W przypadku montażu konieczne jest stosowanie radiatorów, a izolacja termiczna zależy od konfiguracji i liczby układów na radiatorze. Problemy z cichą pracą wzmacniacza mogą wynikać z niewystarczającego sygnału wejściowego, błędów montażowych lub uszkodzonych układów scalonych. Różnice w schematach TDA2030 i TDA2050 dotyczą głównie wartości kondensatorów na wejściu i ich polaryzacji, co wpływa na odcięcie niskich częstotliwości. Wzmacniacz TDA2050 jest cenowo atrakcyjny, choć istnieją bardziej zaawansowane układy o lepszych parametrach. Na końcu pojawiło się pytanie o prosty przedwzmacniacz do poprawy brzmienia TDA2050.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA