logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogranicznik prądu? Yamaha pali żarówki oświetleniowe.

adamlit 03 Wrz 2006 20:59 1632 6
REKLAMA
  • #1 2983997
    adamlit
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam.
    od kilku dni walczę z jamahą która pali żarówki oswietleniowe , mierzyłem napiecie ładowania i wynosi ono od 4-5 volt na wolnych obrotach aż do 23-25 volt przy najwyższych . Dodam że napiecie wytważa cewka w kole magnesowym i niemam pomysłu jak ograniczyć napiecie do 12-14 V.

Próbowałem z regulatorem od simsona lecz tam potrzebny jest akumulator a w niej niema miejsca na niego.

proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2984009
    tkoras
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    moze jakims stabilizatorem napiecia, ktory nie przepusci więcej?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2984277
    tkoras
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    stabilizator to koszt paru groszy...
  • #5 2984512
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    zwykły stabilizator prawdopodobnie zaraz zostanie uwalony. tego typu prądnice dają często impulsowo napięcie do 50 V i więcej. to napięcie mierzyłeś przy obciążeniu? jakie właściwie powinno być nominalnie - 12V? napewno masz właściwe żarówki? czy to moto zawsze paliło żarówki, czy tylko ostatnio, jak ostatnio, to od czego to się zaczęło? zanim zaczniesz coś przerabiać, spróbuj doprowadzić to co masz do stanu, który przewidział producent. nie sądzę, żeby Yamaha wypuściła bubla, który od nowości pali żarówki - coś musiało się stać, albo ktoś coś zmienił.
  • #6 2991135
    adamlit
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    @alnus motorek był wyposażony w regulator napiecia lecz ja już dostałem go bez niego niestety , w sumie to oprucz iskry nic w nim niedziałało a chcę mieć choć swiatła drogowe i stopu
  • REKLAMA
  • #7 2991246
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    to poszukaj na allegro, albo lepiej popytaj w motocyklowych sklepach, moze trafisz ten regulator, albo cos podobnego. ja do motocykla ( mam stare suzuki) zawsze szperam w używanych częściach w " Olek Motocykle" w Bielsku - Białej (ostatnio przenieśli się częsciowo do Goczałkowic) mam tam po prostu blisko, ale podobnych sklepów w Polsce jest sporo. u Olka specjalizują się trochę w crossach i enduro, więc moze doradzą coś co działa bez akumulatora, zawsze możesz zadzwonic i zapytać. wiem , że wysyłają części, więc nie będzie róznicy czy u nich czy na allegro, chociaż mogę w jakiś sposób za nich poręczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy motocykla Yamaha, który bez regulatora napięcia generuje zbyt wysokie napięcie z cewki w kole magnesowym, sięgające od 4-5 V na biegu jałowym do 23-25 V przy wysokich obrotach, co powoduje przepalanie żarówek oświetleniowych. Standardowy regulator od Simsona wymaga akumulatora, którego w motocyklu nie ma miejsca. Proponowano zastosowanie stabilizatora napięcia lub małego akumulatorka żelowego, jednak zwykły stabilizator może ulec uszkodzeniu z powodu impulsowego napięcia sięgającego nawet 50 V. Zalecane jest znalezienie oryginalnego lub kompatybilnego regulatora napięcia dedykowanego do tego modelu Yamahy, który działa bez akumulatora. Wskazano również poszukiwanie części w sklepach motocyklowych lub na aukcjach internetowych, zwłaszcza w sklepach specjalizujących się w motocrossach i enduro.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA