logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz 100W do radiowęzła szkolnego na 20 głośników?

ducker1 06 Wrz 2006 17:42 3676 12
REKLAMA
  • #1 2993498
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Witam.
    Dostałem zadanie ze szkoły, zrobić wzmacniacz do radiowęzła szkolnego, Musi on mieć około 100W i obsługiwać około 20 głośników z transformatorami głośnikowymi, napięcie na wyjściu musi być coś koło 150V

Musi mieć dwa niezależnie regulowane kanały, jeden na korytarze drugi do klas.

tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać i to musze się z tym wyrobić do końca września.

Za wszelkie propozycje, rozwiązania, schematy z góry dziękuje.

Damian
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2993614
    ducker1
    Poziom 26  
    md napisał:
    Poczytaj, wyciągnij wnioski, popatrz na firmowy sprzęt (linki do stron):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic572611.html
    Temat radiowęzła pojawia się co chwilę, użyj opcji SZUKAJ

Nic przydatnego dla mnie tam nie piszą tylko narzekanie na polską sytuacje, możliwości porażenia i odpowiedzialność dyrektora. Mnie nie obchodzą przepisy, ja chce zrobić wzmacniacz.

Aha. Zauważyłem że modne jest na edzie używa zwrotu: "temat był poruszany, Użyj opcji szukaj" czasami bez podstawnie, tak po prostu dla zasady...

A więc dla wiadomości osób wypowiadających się w tym temacie:
    Użyłem opcji szukaj i nie znalazłem nic co by mi wystarczyło
  • #4 2993668
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Skoro nawet nie wiesz od czego zacząć, a sprzęt będzie eksploatowany w szkole - nie mam zamiaru Ci pomagać. Sorry, ale nie chcę mieć na sumieniu porażonego prądem nastolatka pracującego przy tym radiowęźle. Ani Ciebie, którego prąd może walnąć przy uruchamianiu.
  • REKLAMA
  • #5 2993713
    ducker1
    Poziom 26  
    po 1. cała instalacja jest już wykonana, Przewody są poprowadzone na wysokości 3m zaraz pod sufitem, troszkę niżej w klasach ale i tak żaden uczeń tam nie dostanie chyba że na ławkę wlezie ale to już będzie jego wina

po 2. Wszystko będę robił pod okiem nauczyciela więc jeśli coś mi się stanie to i tak na niego spadnie odpowiedzialność

po 3. nie pierwszy i nie ostatni raz będę miał kontakt z napięciem wyższym niż 12V

po 4. jeśli nie masz zamiaru mi pomóc to nie pisz bo po co wrzucać zbędne uwagi
  • #6 2993739
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    ducker1 napisał:

Nic przydatnego dla mnie tam nie piszą tylko narzekanie na polską sytuacje, możliwości porażenia i odpowiedzialność dyrektora. Mnie nie obchodzą przepisy, ja chce zrobić wzmacniacz.
    Aha. Zauważyłem że modne jest na edzie używa zwrotu: "temat był poruszany, Użyj opcji szukaj" czasami bez podstawnie, tak po prostu dla

Cienki jesteś jak żeberko bakterii i w dodatku lekceważysz regulamin Elektrody, który mówi, że pytania zadajemy wtedy, kiedy nie znajdziemy na forum odpowiedzi. W Twoim przypadku będzie potrzeba: komplet schematów, rysunki płytek, szybki kurs elektroniki itp, itd.
    Jesteś typowym okazem małolata porywającego się z motyką na słońce. Gdybyś poczytał temat, którego link podałem, znalazłbyś tam linki do dwóch profesjonalnych producentów sprzętu radiowęzłowego. Nawet przeciętnemu elektronikowi wystarczają takie dane, by opracować własny projekt lub zaadaptować gotowe urządzenia do własnych potrzeb. Na forum napisano mnóstwo tekstów na temat niedocenianych obecnie, a ciągle solidnych starych wzmacniaczy radiowęzłowych.
    Zastanawiam się, skąd weźmiesz 150-cio woltowe głośniki radiowęzłowe :)
    Zastanawiam się również, jak naiwny jest dyrektor szkoły, który powierzył budowę radiowęzła takiemu dyletantowi, nie mającemu podstawowej wiedzy z tej dziedziny - ani technicznej, ani obowiązujących w tym zakresie przepisów BHP, ustawy o certyfikowaniu sprzętu (CE ) itd
  • #7 2993813
    ducker1
    Poziom 26  
    Znalazłem tam dwa linki, jeden nie działa a drugi to strona jakiejś firmy produkującej sprzęt a reklamy nie są mi potrzebne bo i tak nie kupie nic nowego
    Nie dyrektor tylko nauczyciel i to co ja zrobie zostanie sprawdzone i dopiero wtedy uruchomione a poza tym nie wyolbrzymiajcie niebezpieczeństwa porażenia bo przecież w gniazdku każdy z nas ma 220v i nie ginie a tam będzie tylko 110v i to odpowiednio odizolowane bo żaden nauczyciel nie chce ryzykować.

Sorki za błąd. tam ma być 110v a nie 150 jak napisałem.

PS. Nie potrzebuje rysunków płytek i kursu elektroniki, płytke sam sobie zrobie w eaglu a potem żelazkiem a kursu elektroniki również nie potrzebuje bo potrafie złożyć proste urządzenie ze schematu
  • #8 2994127
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    generalnie tak linia 100vb działa na zasadzie że przy 100v jest x mocy więc zaczne jak nawinąc trafo

masz powiedzmy wzmacniacz 100wat/4om na jego wyjściu przy full mocy jest 20v

potrzebujesz więc trafo 20v/110v o mocy 100wat

reszte obliczasz zgodnie z tym jak zwykły transformator sieciowy rdzeń też

na dobrą sprawe możesz użyć np zwykłego sieciowego 220v/40v i wtórne do wzmacniacza z przekładni wynika że będzie 110v przy max mocy

teraz końcówka
    odpadają stk i lm gdyż wzmacniacz radiowęzlowy ma tendencje do palenia bezpieczników przy skrajnym przesterze wystarczy że jakiś nierozgarnięty wstawi gwóżdz i scalak odleci

z racji samej przekładni trafa najlepiej wykonać wzmacniacz np 100wat/1om i obliczyć do niego trafo odsłuch i tak podłaczysz pod inny wzmacniacz

a nie prościej jest zrobić rozdzielnie stref i głośnośc regulować odczeopami na kolumnach ??zamiast 2 wzmacniaczy .......

ciesze sie że nie boisz sie roboty=służe pomoca cenie home made wiem że można zaoszczędzić także pisz
  • REKLAMA
  • #10 2996097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2996371
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    dokładnie z tym że lepiejk by było żeby to była jakaś estradówka albo chociażby zbudowany na elementach dyskretnych

pisałem już nie potrafie wytłumaczyć tego zjawiska ale jeśli masz podpete trafo radiowęzlowe i przesterujesz wzmacniacz to w 99% przypadków pali bezpiecznik (forte 101 moderato 401 forte 201 tak robią wynika z praktyki )

dlatego przydałoby sie VU bo w przeciwnym wypadku bedziesz albo ciągle wymieniał bezpieczniki albo w końcu coś sie spali .......

:arrow:poppin nie wiem czy tak taniej :D wzmacniacz byle co 60 wat to za 50 zł można kupić do tego trafo do radiowęzla to z 10-15 zł nie wiem gdzie kupusz 60w do radiowęzla nawet używane za 80 zł..........
  • #12 3917307
    piterok4
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Nie wiem dokladnie jak zbudowany jest radiowęzeł ale domyślam sie, że jakaś końcówka mocy do tego trafo i głośniczki w szereg czy dobrze to rozumiem?? w tym temacie jestem naprawde cienki z góry przepraszam za moje błędy i proszę o dokładniejsze wytłumaczenie
  • #13 3918047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy wzmacniacza o mocy około 100W do szkolnego radiowęzła, obsługującego około 20 głośników z transformatorami głośnikowymi na linię 100V (poprawione na 110V). Wzmacniacz ma posiadać dwa niezależnie regulowane kanały – jeden do korytarzy, drugi do klas. Dyskusja porusza kwestie bezpieczeństwa pracy z napięciem wyższym niż 12V, konieczność stosowania transformatorów dopasowujących napięcie wyjściowe wzmacniacza do linii 100V oraz problem przesterowania i palenia bezpieczników w typowych scalonych wzmacniaczach (np. STK, LM). Zalecane jest stosowanie wzmacniaczy o niskiej impedancji wyjściowej (np. 1Ω) i odpowiednio dobranych transformatorów 20V/110V o mocy 100W. Wskazano, że zamiast dwóch wzmacniaczy można rozdzielić strefy i regulować głośność na odczepach transformatorów głośnikowych. Podkreślono potrzebę monitorowania poziomu sygnału (np. wskaźnik VU), aby uniknąć uszkodzeń. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące samodzielnego wykonania płytek PCB oraz wykorzystania gotowych schematów i sprzętu radiowęzłowego dostępnego u producentów. Poruszono także kwestię bezpieczeństwa instalacji i nadzoru nauczyciela podczas realizacji projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA