Jak mieszkałem 2 lata temu na stancji koleś miał wierzę sony ,taką trochę lepszą ale żaden cud. Kolumnienki to to miało małe z małymi głośniczkami ale charakteryzowały się one wysoką efektywnością i do tego koleś miał na wej wierzy podbite na max basy a sygnał z winampa też szedł już podbity o parę dB. Oczywiście bas zagłuszał wszystko ,huk był na całe mieszkanie i ogólnie dom się trzęsł a sąsiedzi nie wytrzymywali 5 min. Powiem ,że niezbyt dobrze się słucha tak ustawionego sprzętu a bas wcale nie jest fajny tylko jest to po prostu hałas.
Chcesz mieć ładny donośny bas to najpierw musisz mieć odpowiedni pokój ,w małym pokoiku nie usłyszysz najniższych częstotliwości bo jest to fizycznie niemożliwe (długość fali jaką słychać to jest najdłuższa przekątna pokoju /4 i stąd masz najniższe f). Do tego trzeba się zaopatrzyć w dobry głośnik ,nie musi mieć on koniecznie 200W. Słyszałem jak gra 30'tka tonsila 80W i powiem ,że radziła sobie z nagłaśnianiem imprezy a ma "tylko" 80W. Po drugie trzeba mieć dobry wzmacniacz ,najlepiej zrobić sobie samemu - do suba chyba najlepiej TDA 7294 lub jak mocniejszy to na STK. Firmowe amplitunery i wzmacniacze o mocach 4x100W itp. często mają w rzeczywistości 4x30 W.
Warto kupować polski sprzęt jak jest mało zniszczony. Zwykle jest tani a parametry ma całkiem dobre ,moc na pewno nie jest ściemiana.
Acha co jeszczę mogę dodać od siebie to ,że moje kolumnienki na 2x arn 150 nie są żadnymi wymiataczami. Jak wyjdę z mojego pokoju to w zasadzie basu nie słychać mimo ,że drzwi są otwarte. Jak wejdę to jest przyjemny delikatny bas. Ma to dodatkową zaletę ,że jak głośno nawet słucham to ani sąsiedzi ani starsza w pokoju obok nie nażeka
Dom mam solidnie zbudowany i poruszyć ścianą nie jest tak łatwo ,jak dołożę do pieca to zatrzęsę nimi i to mi wystarcza do słuchania muzyki.
Na co dzień słucham mp3 z kompa ,polecam włączyć funkcję SRS w media player. Mi akurat dzięk po włączeniu tej opcji przypadł do gustu ,bas jest trochę uwypukolny ale w inny sposób niż robi to equalizer. Przy słuchaniu z subem może sie nie podobać bo będzie nadmiar buczącego basu ale do samych kolumn jest całkiem fajnie. Do tego dzwięk zyskuje na przestrzeni.