logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego przekaźnik samochodowy jest lepszy od zwykłego przełącznika?

zolwik_1986 07 Wrz 2006 22:23 25403 9
REKLAMA
  • #1 2998035
    zolwik_1986
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam!
    Czytałem na tym forum o odcięciu zapłonu w aucie. Moje pytanie odnosi sie do przekaźników. Dlaczego wszyscy piszą zeby stosowac wlasnie te przekazniki? Dlaczego nie można stosować zwykłych przełączników typu włącz-wyłącz? Przecież chyba ten przekaźnik ma właśnie to na celu. Żeby albo przerwać obwód albo nie. Więc po co ten przekaźnik i dlaczego ma on aż 5 wyprowadzeń? Jak on jest zbudowany?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2998089
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Dlatego, że poprzez przekaźnik (wszystko oczywiście zależy od tego jaki kupisz) może przepłynąć większy prąd niż przez zwykły mały (bo pewnie będziesz chciał go ukryć) przełącznik. Jak również po to abyś nie musiał rozcinać przewodów od zapłonu i doprawadzać ich do twojego przełącznika. Przekaźnik możesz umieścić na drodze takiego przewodu i wyprowadzić tylko dwa cienkie przewody do załączania go.

Pozdrawiam
    Tomko
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2998090
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Odpowiedź na pytanie co to jest przekaźnik znajdziesz tutaj.
    Dlaczego pięć wyprowadzeń?
    Dwa to sterowanie cewką elektromagnesu, jedno to styk ruchomy, dwa kolejne to styk zwierny i rozwierny (czyli jeden jest zwarty z ruchomym gdy nie ma napięcia na cewce, drugi gdy jest).

Przez przekaźnik przepuścisz troche większy prąd, możesz go gdzieś ukryć i sterować małym przełącznikiem.
    Ewentualnie można sterować nim za pomocą magnesu (i kontaktronu schowanego np. pod tapicerką).

Dlaczego się je stosuje - napisał kolega wyżej.
  • #4 2999126
    zolwik_1986
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Dzieki za pomoc. Już wiem troche więcej.Chociaż jeszcze wszystkiego nie wiem.Jak mam wstawić ten przekaźnik nie rozcinając przewodów? Najlepiej prosze o jakiś przejrzysty rysunek.
  • REKLAMA
  • #5 2999494
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Dzieki za pomoc. Już wiem troche więcej.Chociaż jeszcze wszystkiego nie wiem.Jak mam wstawić ten przekaźnik nie rozcinając przewodów?

W samochodzie masz instalacje elektryczną. Ze względów ekonomicznych, estetycznych itp wszystkie przewody są o odpowiedniej długości. Nie da się (bez dokładania dodatkowych przewodów) zrobić przełącznika włączającego klakson w bagażniku.
    Przekaźnik możesz "wmontować" w taki przewód. Jest on przełącznikiem, ale sterowanym napięciem (a nie Twoim palcem). Dlatego możesz "wpiąć" się w przewód z przekaźnikiem, a sterowanie nim ukryć gdzieś w samochodzie.
  • #6 2999552
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Nie da się zamontować przekaźnika nie rozcinając przewodów. Już samo wmontowanie przekaźnika w obwód, to przecięcie przewodu aby zrobić miejsce na przekaźnik (nie tyle fizyczne, co elektryczne, bo styki przekaźnika muszą być połączone w szereg z obwodem).
    Dodam jeszcze, że przekaźniki samochodowe mają z reguły oznaczenia:
    85 - masa cewki
    86 - zasilanie cewki
    30 - zasilanie obwodu
    87 - styk zwierny (NO - załącza się po podaniu napięcia na cewkę)
    87a - styk rozwierny (NC - rozłącza się po podaniu napięcia na cewkę)
  • #7 3001315
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3001388
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    Posumowując- do autora wątku:
    przy pomocy przekaźnika możesz sterować przepływem dużych prądów (ograniczonych parametrami styków) dzięki małym sygnałom zasilającym cewkę przekaźnika...wytworzonym przez jakiś układ elektroniczny sterujący tą cewką.
    pzdr
    PS. nawiązując do odcięcia zapłonu..to można w najprostrzej wersji wykonać go w następujący sposób:
    przecinasz przewód zasilania cewki zapłonowej i wpinasz się szeregowo jednym ze styków przekaźnika lecz UWAGA!! styk musi być normalnie otwarty (tzn. że przed wymuszeniem pracy przekaznika styk ten jest otwarty)
    Zasilanie cewki możesz zrobić na kilka sposobów, np:
    - mniej ambitnie...z akumulatora 12V przełącznik ukryty i masa.
    - bardziej ambitnie kontaktron lub czujnik dotykowy (układ tranzystorowy w którym tranzystor zasila przekaznik) a rezystancja naszego palca powoduje jego pracę...no to tak pokrótce:D
    pzdr
  • #9 3001492
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3001563
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    No OK i tak nasze przekazniki będą działać podczas jazdy....a czasy pomiędzy odpaleniem a
    uruchomieniem cewki są niewielkie...- mówisz o tym samym obwodzie co ja?...przewó zasilania cewki zapł?
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Przekaźnik samochodowy jest preferowany zamiast zwykłego przełącznika, ponieważ może przewodzić większe prądy, co jest istotne w instalacjach samochodowych, gdzie obciążenia są znaczne. Umożliwia to sterowanie dużym prądem za pomocą małego sygnału sterującego, co pozwala na ukrycie przełącznika i minimalizację ingerencji w oryginalne przewody instalacji. Przekaźnik posiada zazwyczaj pięć wyprowadzeń: dwa do sterowania cewką elektromagnesu (85 - masa, 86 - zasilanie cewki) oraz trzy styki przełączające (30 - zasilanie obwodu, 87 - styk zwierny NO, 87a - styk rozwierny NC). Styki te umożliwiają przełączanie obwodu w zależności od stanu cewki. Montaż przekaźnika wymaga przecięcia przewodu, aby włączyć go szeregowo w obwód, jednak sterowanie odbywa się cienkimi przewodami, co ułatwia instalację i ukrycie elementów sterujących. Przekaźnik może być stosowany do odcięcia zapłonu poprzez wpięcie w przewód zasilający cewkę zapłonową, gdzie styk normalnie otwarty (NO) zapewnia przerwanie obwodu w stanie spoczynku. Sterowanie cewką może odbywać się za pomocą ukrytego przełącznika, kontaktronu lub układu elektronicznego. W dyskusji podkreślono również, że przekaźnik może być używany do zmiany polaryzacji sygnału lub sterowania zamkiem centralnym, co pokazuje jego uniwersalność w instalacjach samochodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA