logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenia do wzmacniacza TDA7294 stereo? Szukam schematu i opisu

kiler129 12 Wrz 2006 17:33 4341 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zaprojektować kompletne zabezpieczenia do stereofonicznego wzmacniacza na TDA7294, obejmujące zwarcie, przepięcie, temperaturę, wentylator i ochronę głośników przed napięciem stałym?

Do TDA7294 najlepiej nie dokładać wszystkiego „na siłę”: układ ma już własne zabezpieczenie przeciwzwarciowe i termiczne, a przy wyższym zasilaniu niż około ±35 V przy zwarciu może nie uratować scalaka, więc dla pełnej ochrony trzeba albo ograniczyć zasilanie do ok. 34 V, albo zastosować klasę G [#3013160][#3027606][#3028911] Na zasilaniu transformatora wystarczy bezpiecznik zwłoczny, a jeśli chcesz dodatkowego odcięcia nadprądowego, bezpiecznik szybki dawaj dopiero za mostkiem prostowniczym i kondensatorami filtrującymi, bo przed prostownikiem będzie przepalał się zbyt łatwo [#3014934][#3014973] Ochronę głośników przed „stukiem” przy włączaniu i przed napięciem stałym zrób na przekaźniku z opóźnionym załączeniem oraz detekcją DC; w wątku padła też uwaga, że 100 mV to poziom napięcia stałego na wyjściu, który chcesz traktować jako graniczny [#3014934][#3014973] Wentylator warto sterować termostatem z pewną „inteligencją”, żeby nie startował przy krótkich przerwach w muzyce, tylko załączał się około 50°C i dochodził do pełnych obrotów przy 80–90°C [#3013160] Jeśli mimo wszystko planujesz większą moc i wyższe napięcia, klasa G ma tę zaletę, że przy zwarciu obniża zasilanie końcówki do około 20 V, a wtedy scalak ma większą szansę przeżyć, przy czym można stosować kondensatory elektrolityczne 25 V [#3028911]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3012953
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Zacznę od tego że mam trochę pojęcia o tym ale schematy które odnajduje albo sa niekompletne ale kiepskie.
    Zabezpieczenie ma obsłużyć stereo.
    Ma realizować następujące żeczy:

Zabezpieczenie antyzwarciowe
    Zabezpieczenie antyprzepięciowe (jeśli na wyjściu trafa pojawi się napięcie większe niż 40V odłączamy trafo od sieci)
    Termiczne (po przekroczeniu 100*C wyłączamy wzmacniacz)
    Kontrola wentylatora (ma się włączać przy ok. 50*C a na full ma chodzić przy 80-90*C)
    Zabezpieczać przed zwarciem przewodów wyjściowych
    Ma zabezpieczać przed napięciami stałymi ≥100mV
    Ma posiadać 2 bezpieczniki elektroniczne które są w stanie odłączyć 230V w przypadku znacznego przekroczenia prądu (1 ma wytrzymać trafo 100W), mają być zwłoczne (przekroczeniu musi trwać ok. 2sec aby się wyłączyły)

Daje 10pkt za schemat z krótkim opisem i każdemu pomógł kto coś wniesie do tematu :D
  • Pomocny post
    #2 3013160
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Niektóre rzeczy da się połączyć w jednym układzie. Na transformatorze wystarczy zwykły bezpiecznik zwłoczny, a TDA zabezpieczy się za pomocą IRF które będą jednocześnie obcinać napięcia dla wzmacniacza powyżej 40V. Antyzwarciowe ma w sobie TDA jak i zabezpieczenie przed przegrzaniem, potrzebny będzie tylko termostat do wentylatora który musi mieć w sobie trochę "inteligencji" żeby się nie kręcił podczas przerw w muzyce :D .
  • #3 3013173
    kiler129
    Poziom 27  
    Co do zabezpieczenia w tda to mu nie ufam bo juz wiele osób się na nim "przejechało".
    Co do kontroli wentyla to ten układa co był niedawno na DIY :D
  • #4 3014256
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Tylko po co to wszytko do malego i slabego TDA??
    Bez sensu!
    Takich zabezpieczen wymagaja wzmacniacze tranzystorowe >100W a nie pierdziawka na TDA.
    Wykonalem ponad 50 wzmacniaczy na mostku TDA i jakos nie mam reklamacji. Zadnych wentylatorow, zadnych bezpiecznikow (tylko sieciowy) i innych wynalazkow.
    Proponuje najpierw pomyslec i uzupelnic wiedze zanim wezmiesz sie za cos bez sensownego.
  • #5 3014802
    kiler129
    Poziom 27  
    irek2 - Powiem ci tyle ze przesadzasz, chodzisz po forum i na moje posty odpowiadasz w taki właśnie sposób - "Nie nie ma sensu bo po co ?" Ano to można by powiedzieć że po co zabezpieczenie termiczne przy chipsecie ? Przecież on mało kiedy się przegrzeje, ale gdy podkręcimy procesor to i chipset "zyska" na temperaturze.
    Tutaj również gdy będę słuchał normalnie tzn. tak że domownicy nie będą się skarżyć to będzie chłodny a wentyl będzie stał. Jak podkręcę na full to wiadomo że zacznie się grzać :D
    Mówisz że takie zabezpieczenie do wzmacniacza >100W, tutaj występuje 2x 100W :|
    Co prawda nie wycisnę z niego tych 2x 100 ale 2x 75W tak.
    Mówisz że robiłeś bez - twoja broszka, robisz bez będzie bez ale jak ktoś zewrze kable to gwarantuje Ci że w 75 przypadkach na 100 TDA wybuchnie albo nie wybuchnie i będzie wyglądał normalnie ale i tak nie będzie działał.
    Uważasz siebie za alfę i omegę - mylisz sie, nie jesteś najmądrzejszy...
    Krytykujesz mnie za to że zadałem może trochę głupie pytanie ale to jest uważam uzasadnione...
    Tak jak mawiał mój ojciec "Jeśli masz powiedzieć coś głupiego to lepiej nic nie mów" i myśle że przemyślisz troszkę sprawę i przestaniesz tylko krytykować a zaczniesz pomagać bo jak na razie mi w moich tematach nie pomogłeś a tylko mnie skrytykowałeś.
    Powiem Ci tyle że ja to odbieram mniej więcej tak - "Eee, nie nadajesz się do tego, nic i tak nie umiesz, olej to i weź sie za co innego w życiu, jak chcesz wzmacniacz to idź kup taki co na nim pisze 1000W i made in china"
    Wybacz jeśli inaczej to ma brzmieć o ok ale ja to mniej więcej tak dobieram :|
    Na koniec proszę cię żebyś nie podpisał tu kolejnego postu na szybko tylko przemyślał chwilę i ustosunkował się do mojej wypowiedzi.

A teraz do rzeczy, co do kontroli wentylatora to będzie to taki układ - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic582373.html
  • Pomocny post
    #6 3014934
    przemo27
    Poziom 24  
    Ocena: 38
    Witaj Kiler
    Kostka wbrew pozorom jest dosyć dobrze zabezpieczona przed przeciążeniem, ale jak stosujesz bardziej miękkie zasilanie układu to nie powinno to występować.
    Zastosuj bezpieczniki szybkie na zasilaniu to zawsze jest jakieś wyjście, co do termicznego i zabezpieczenia samych głośników to polecam ci ten układ jaki wystawiłem ostatnio w dziale DIY
    Najważniejsze to żebyś dostał oryginał TDA7294 , pełno dziadostwa sprzedają pod tą nazwą

z tym bezpiecznikiem co ma odłączyć trafo to nie jest dobre , tego sie raczej nie stosuje. No ale jak bardzo byś chciał coś takiego to może na jakimś przekaźniku termicznym ? albo wręcz bezpieczniku stosowanym w instalacjach zasilania budynków , są zwłoczne i przy zwarciu wybija bezpiecznik a jak będzie zbyt wielkie obciążenie to wyłączy go termik który jest w niego wbudowany .

A o co chodzi z tym powyrzej 100mV stałego, to ma być na jejściu układu ?
  • #7 3014957
    kiler129
    Poziom 27  
    Mówisz o szybkim bezpieczniku ale on musi być i szybki i zwłoczny a ta są przeciwności :(
    Musi być szybki zeby szybko odciąc ale zwłoczny bo przu uruchamianiu pobiera spora ilośc prądu :|
    Co do tego bezp. na 230V to też myślałem o takim co na szynach DIN (czy jak im tam :p) się montuje ale one sa na duż prądy.
    Kończąc ten wywód co proponujecie z tych wszystkich żeczy które zaproponowałem a które sa zupełnie zbędne ?

p.s. TDA będę miał od Dar.el (to nie reklama :P) więc myślę ze to pewne źródło :wink:

edit: Te 100mV to maksymalne napięcie STAŁE jakie może wystepować na wyjściu wzmacniacza aby go nie uszkodzić.
  • Pomocny post
    #8 3014973
    przemo27
    Poziom 24  
    Szybki daj przed samą kostką TDA , juz za mostkiem i kondensatorami filtrującymi bo jak dasz przed prostownikiem to bedzie go zawsze palić , kiedys znajomy przytargał do mnie coś takiego to nie mogłem się nadziwić jak to zabawnie zmontował . bezpiecznik przed transformatorem szybki i słaby , przed mostkiem szybki i za mostkiem zwłoczny , wszystkie sie na zmiane paliły :-)

apr. tych 100mV stałego , tam na wejscie montowany jest kondensator a on nie przepuści stałego prądu z sygnałem audio

polecam http://lbs.elektroda.net/nie_spalic_tda7294.htm ale to juz pewnie widziałeś
  • #9 3015817
    kiler129
    Poziom 27  
    Widziałem, widziałem a z tymi bezpiecznikami to niezłe :lol:
    Mam juz mętlik w głowie :|
    Sam niewiem czy brać wzmacniacz w klasie G czy może płytki z altrona :|
  • #10 3018040
    irek2
    Poziom 40  
    Nie poddawaj sie tak szybko, zrob to zabezpieczenie zwarciowe do TDA. Jeszcze nikt tego nie zrobil ale przeciez musi byc ktos pierwszy!!

Termiczne na 100stopni bedzie w sam raz bo TDA wybucha jak osiagnie 80 stopni.
  • #11 3018380
    kiler129
    Poziom 27  
    No to trzeba mu zrobić termiczne na 75*C.
    Wentyla i antyzwarciowe zrobię.
    Z opóźnieniem załączania głośników to podstawa + przed prądem DC :D

p.s. Irek2 - czy mi się wydaje czy ty zgrywasz pajaca czy tylko twoje wypowiedzi zalatują ironią :|
    Pisząc że wybucha przy 80*C ironicznie mówisz że na 100*C będzie ok - ja ciebie już nie rozumiem.
  • #12 3027606
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Znalazłem adnotację producenta że powyżej +-35V zabezpieczenie zwarciowe nie uchroni scalaka przed zejściem :cry: . Jeżeli ktoś chce zasilać wyższym napięciem to musi coś wymyślić na wypadek zwarcia wyjścia.
  • #13 3027735
    kiler129
    Poziom 27  
    Dar.El napisał:
    Witam
    Znalazłem adnotację producenta że powyżej +-35V zabezpieczenie zwarciowe nie uchroni scalaka przed zejściem :cry: . Jeżeli ktoś chce zasilać wyższym napięciem to musi coś wymyślić na wypadek zwarcia wyjścia.

Albo mi się zdaje albo ja to już mówiłem :wink:
  • #14 3027783
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Zrobienie zabezpieczenia nie będzie takie proste, rezystorów w szereg z głośnikiem nie powinno się dawać. Zostaje tylko pomiar prądu na liniach zasilających albo max zasilania 34V.
  • #15 3028471
    kiler129
    Poziom 27  
    A moze poprostu 75W żarówkę ?
  • #16 3028512
    przemo27
    Poziom 24  
    żarówke montuje ale we wzmacniaczach wysokiej czestotliwości jako wskaznik wysterowania stopnia mocy (jesli nie posiadamy innego miernika)
  • #17 3028854
    kiler129
    Poziom 27  
    To ja juz niewiem jak to antyzwarciowe zrobić - mam jeden mętlik w głowie :|
  • #18 3028911
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Jedynym wyjściem jest klasa G. W momencie zwarcia jest 0V na wyjściu co powoduje automatyczne zasilanie końcówki max 20V i w takim wypadku scalak powinien wytrzymać zwarcie. Następną zaletą klasy G jest stosowanie kondensatorów elektrolitycznych na 25V.
  • #19 3029033
    kiler129
    Poziom 27  
    I znowu robisz mi mętlik.
    Te płytki co sprzedają na elce to one w klasie H są.
    Ty potrafisz naprawdę zamieszania narobić :lol:
    To ja wkońcu juz teraz niewiem co robie hihi
    Powiedz jak chłop krowie na rowie czy te płytki się nadają ?
  • #20 3030499
    irek2
    Poziom 40  
    Popiszemy sobie tak jeszcze troche i bedziesz specjalista od TDA :)
    W firmie w ktorej pracuje robilismy wzmaki na TDA 10lat temu!!
    Juz probowalismy dorobic do niego zabezpieczenie pradowe ale to nie mialo sensu. Wyszlo na to ze 50W mocy ze scalaka to jest dla niego optimum przy ktorym kostka wykazuje zadawalajaca niezawodnosc. Juz 70W na trudnej kolumnie i glosnym graniu spowodowalo ze przy 80stopniach na radiatorze bylo bym! Typowy tranzystorowiec potrafi rozgrzac radiator do ponad 120 stopni i nic mu nie jest!

Scalone wzmacniacze mocy sa tanie i proste ale skonczone same w sobie dlatego tu nie ma co kombinowac. Robi sie takich pare kilka trzeba spalic i przejsc na wyzszy poziom wtajemniczenia bawiac sie tranzystorami.

Nie slyszalem zeby ktokolwiek na forum robil klase H na TDA. Komplikacja zasilacza nie warta zachodu przy takiej mocy.
  • #22 3033584
    irek2
    Poziom 40  
    nie znam tej plytki ale skoro ja produkuja to pewnie dziala. Zazwyczaj w takich ukladach kiepsko jest realizowana funkcja cichego wlaczania wylaczania. Ale nie wiem jak tu jest dokladnie.
    A potzrebujesz wzmacniacz stereo czy do subwofera mono?
  • #23 3034151
    przemo27
    Poziom 24  
    Dlaczego chcesz robić wzmacniacz koniecznie na scalaku ?? przecież tej mocy układów na elementach dyskretnych jest od groma i nawet stary jak świat (lata 70) układ powielany przez jabla j-35 (pomimo beznadziejnego rozmieszczenia elementów , jakości laminatu) jest o niebo lepszy pod wzgledem mocy i zabezpieczeń od tego tda , wzmacniacz w oparciu o ten właśnie schemat działa bezproblemowo od ponad 15 lat i doczekał się wymiany elektrolitów bez żadnej awarii , zwarcia ładnie wytrzymał , kilka głośników spalił i działa nadal .Siedzą w nim stare 2n3055 tesli i bd 139 i 140 produkcji polskiej wszystkie parowane . Wzmacniacz spokojnie wyciska ok. 100W i nawet się mocno nie rozgrzewa. Obudowa od stabilizatora napięcia tak , ze nawet wstyd pokazać a te elektrolity to 2 wojnę światową pamiętały po 2200uf x 2 i żadnych sygnałów od sieci nie było.
  • #24 3073038
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Witam. Nikt nie odpowiada. Aby nie zakaładać nowego temaciku i robić zamieszania. Zapytam tak: Irek napisałes ze typowy tranzystorowiec moze wytrzymac nawet 120^C?? Tak wiec czy nie musze sie obaiwac jak na wzmaku mam 35 stopni?? Po paru godzinakach grania?? ( W gruncie rzeczy to zasługa systemiku chlodzacego na wiatrakach ale to tak dodatkowo - sam to musialem zamontowac bo mialem 50 stopni po 1 h grania na 50% volumne na wzmaku)?? tak wiec czy to normalne grzanie sie wzmaków na tranzystorach??
  • #25 3074775
    irek2
    Poziom 40  
    skoro boisz sie temperatury zedu 50stopni to mozesz zastosowac wentylator. Wg mnie to bez sensu bo grozne temperatury dla tranzystorow pojawiaja sie >80stopni na radiatorze. A sa tranzystory co wytrzymuja grubo ponad 100stopni ale to juz zalezy od kilku czynnikow.
  • #26 3126556
    nouki
    Poziom 25  
    Ocena: 98
    za podobna cene proponuje wam uklad stk 4044 badz 4048 male znieksztalcenia i naprawde niezle parametry moze zasilanie nieco wieksze ale stasowany jest w subie magnata ktory mam w domu i naprawde gra niezle poruszajac 30 cm glosnik na twardym zawieszeniu schemat dane tego ukladu i projekt plytki polecanej przez producenta mam
  • #27 3127811
    irek2
    Poziom 40  
    jest jeszcze mocniejszy STK4050 problem w tym ze tych S-tekow nie da sie kupic oryginalnych. I malo kto potrafi zaprojektowac dobra aplikacje z pelnymi zabezpieczeniami. Jak ktos wie o co chodzi to zrobi lepszy wzmak na tranzystorach.
  • #28 3127856
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    zgadzam sie z tym co powiedzial irek orginalnego stk bardzo ciezko dostac a jak juz sa orginalne to dosc drogie
  • #29 3127907
    nouki
    Poziom 25  
    Ocena: 98
    a ja sie z Wami nie za bardzo zgodze jesli ktos chce to mam schematy wzmacniaczy z zabezpieczeniami na stk-ach od 2 do 200w . a skt-i sa bezproblemowe produkuje je sannio od wielu wielu lat bynajmniej w łodzi sa dostempne od reki w jednym ze sklepow wiec sadze ze nie tylko on sprzedaje je. wspominalem tez ze mam suba tam brak jest zabezpieczen i jakos dziala a skoro produkuje je tak znan firma i za taka kase to raczej bubli nie wkladaja a i ja go nie szczedze napierajac niejednokrotnie na maxa

Dodano po 3 [minuty]:

p.s w jakim celu projektowac zabezpieczenia skoro producent w katalogu sam je proponuje wraz z aplikacja ukladu i parametrami przy podanych elemetach
  • #30 3128475
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    niestety ale sanyo juz dawno zakonczyla produkcje stk z seri o ktorych wspominalismy,wikeszosc kostek ktore mamy na rynku to lepsze i gorsze podrobki kiedys byly jeszcze dostepne orginaly z zapasow magazymnowych teraz niewiem jak jest,oczywiscie wiekszosc podrobek chodzi ale nie ma parametow orginalu i wytrzymuje o wiele mniej oczym bylo pisane wielekrotnie na forum

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zabezpieczeń do wzmacniacza stereo opartego na układzie TDA7294. Wymagane zabezpieczenia obejmują: antyzwarciowe, antyprzepięciowe (odcięcie transformatora przy napięciu powyżej 40V), termiczne (wyłączanie przy 100°C), kontrolę wentylatora (włączanie od 50°C, pełna prędkość przy 80-90°C), zabezpieczenie przed zwarciem przewodów wyjściowych, ochronę przed stałym napięciem ≥100mV na wyjściu oraz dwa bezpieczniki elektroniczne zwłoczne do odcięcia 230V przy przeciążeniu (jeden dla transformatora 100W).

Wielu uczestników podkreśla, że TDA7294 ma wbudowane podstawowe zabezpieczenia antyzwarciowe i termiczne, jednak nie są one w pełni niezawodne, zwłaszcza przy wyższych napięciach zasilania i zwarciach. Zalecane jest stosowanie bezpieczników zwłocznych na transformatorze oraz szybkich i zwłocznych bezpieczników na różnych etapach zasilania (przed i za mostkiem prostowniczym). Kontrola wentylatora powinna być realizowana przez termostat z inteligencją, aby uniknąć pracy wentylatora podczas przerw w sygnale audio.

Wskazano, że zabezpieczenie odcięcia transformatora przy napięciu powyżej 40V jest trudne do realizacji i może wymagać przekaźnika termicznego lub instalacyjnego bezpiecznika zwłocznego. Stałe napięcie DC na wyjściu powinno być ograniczone przez kondensatory sprzęgające, które blokują składową stałą.

Pojawiły się opinie, że dla mocy około 2x75W (maksymalnie 2x100W) TDA7294 jest rozwiązaniem prostym, ale przy większych mocach i wymaganiach zabezpieczeń lepsze są wzmacniacze tranzystorowe dyskretne lub układy klasy G/H. Dyskusja poruszała także alternatywy w postaci układów hybrydowych STK4044, STK4048, STK4050, które mają lepsze parametry i zabezpieczenia, choć oryginalne układy Sanyo są obecnie trudno dostępne i często spotyka się podróbki o gorszych właściwościach.

Autor rozważał także zakup gotowych płytek PCB (np. AL-38 z Altrona) i zastanawiał się nad ich przydatnością do wzmacniacza stereo. Wskazano, że ważne jest ciche załączanie głośników i zabezpieczenie przed prądem stałym na wyjściu.

Podsumowując, pełne zabezpieczenia do TDA7294 wymagają kombinacji bezpieczników zwłocznych i szybkich, termostatów do kontroli temperatury i wentylatora, a także odpowiedniego filtrowania sygnału wyjściowego. W przypadku większych mocy i bardziej wymagających aplikacji lepszym wyborem są wzmacniacze dyskretne lub układy hybrydowe z dedykowanymi zabezpieczeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA