logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Preamp do subwoofera - błędy fazy przy filtrze dolnoprzepustowym i przesuwniku

Jasiex 14 Wrz 2006 02:19 923 0
REKLAMA
  • #1 3018248
    Jasiex
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Robie preampa do suba, ktory zawiera bloki:
    -sumator kanalow lewy+prawy
    -filtr dolnoprzepustowy o regulowanej cz. odcięcia
    -dodatkowy filtr-wzmacniacz pasma niskich czestotliwosci tzw.bass boost.
    -regulator fazy 0-90' + przełącznik 0/180' co w razem pozwala uzyskać
    kombinacje 0,90,180,270'.
    -regulacje poziomu sygnalu wyjsciowego
    -detektor sygnalu wraz z licznikiem(sluzy do automatycznego wyłączania gdy brak sygnału)

Generalnie calość zaprojektowałem na podstawie różnych artykułów, schematów, publikacji oraz własnych pomysłów i przemyśleń.

Wszystko z osobna działa wyśmienicie, ale w połączeniu występują
    w zależności od konfiguracji wymienionych powyżej bloków objawia różnorakie błędy w działąniu jak np. przekroczenie poziomu sygnału, przedostawanie sie części wysokich cz. lub niekiedy niechciana zmiana fazy sygnału przy zmianie np. pasma odcięcia.

Dla ulatwienia sprawy zajmijmy sie tylko filtrem dolnoprzepustowym i przesuwnikiem fazy, bo oba te blogi wyraznie sie ze sobą gryzą, choć z osobna działają ok.

No i moja prośba/pytanie dotyczy tego aby rozwiązać problem i odpowiedzieć na pytanie co jest przyczyną że zmiana cz. pasma odcięcia filtru dolnoprzepustowego pociąga za sobą zmianę w przesuwniku fazy skoro sam filtr dolnoprzepustowy (co sprawdzilem) nie powoduje sam z siebie zmian fazy. A w połączeniu z przesuwnikiem fazy zmiana pasma odcięcia zmienia mi faze 0-90'.

a oto schemat owego przesuwnika fazy:
    http://sound.westhost.com/project103.htm
    tutaj schemat filtru (wymaga pobrania archiwum rar)
    http://akustyka.info/articles.php?id=31

bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
REKLAMA