logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampki do |HDD|. Sygnalizacja pracy dysku. Da sie zrobić?

xamrex 14 Wrz 2006 07:23 1915 10
  • #1 3018346
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    Elo chcialbym zrobic cos takiego
    Chce podlaczyc 3 diody (pionowo)
    Najpierw zielona potem pomaranczowa i na koncu zielona.
    I jak HDD "mysli"(zczytuje badx zapisuje dane) to jak slabo "mysli" to zeby swiecila tylko zielona lampka, jak troche mocnbiej to zielona i pomaranczowa, a najmaconiej(jak cos sie kopiuje z partycji na partycje) to zeby wszskie didoy swiecily.
    Czy jest takie cos wykonalne?
    Jesli tak jak to zrobic?
  • #2 3018439
    DarkMonk
    Poziom 15  
    elo <lol>

Pierwszy raz o takim czymś słusze , ale mi się wydaje że dysk zawsze tak samo mocno pracuje ;/ , jedynie procek może bardzie lub mnie pracować
  • #3 3018938
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Proponowałbym pomyśleć o pomiarze prądu doprowadzanego do dysku, jak dysk pracuje "ciężej" to bierze nieco więcej prądu, ale jak to zrobić w praktyce to nie wiem (trzeba jakiś układ pomiaru natężenia prądu i do tego sterowanie tymi diodami). Sądzę, że to się da ale jest dość trudne i kosztowne.

Ewentualnie drugi pomysł - wyśrednianie czy zliczanie jak często miga dioda pracy dysku, jeśli się świeci to dysk pracuje ciężko, jeśli co jakiś czas pomruguje to lżej...itd. I na tej podstawie zrobić urządzonko które będzie kierować pracą tych twoich trzech ledów :)
  • #4 3019038
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6540
    Przetwornik f->U i pomiar napięcia na wyjściu, ale wydaje mi się, że nie będzie to specjalnie efektowne.
  • #5 3019776
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3020440
    xamrex
    Poziom 28  
    wiem ze jest sidebar,
    ale ja chce zeby didoy mi migaly;)
    Ale narazie nie widze zadnego rozwiazania.
  • #7 3020519
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Musiałbyś zrobić jakiś układ, podłączyć go zamiast diody dysku - jak hdd pracuje to na pinach masz napięcie, tym napięciem np ładować kondensator, jakoś "mierzyć" tu napięcie na kondensatorze (lub prąd rozłądowania) - jak dysk nie będzie pracował, nie będzie napięcia to kond. i sie rozładuje sam, albo dodać rezystor - i i zależnie od tego napięcia (albo prądu) odpowiednio sterować przez tranzystor tymi diodami.
    Dla kogoś doświadczonego taki układ nie powinien być problemem.
  • #8 3021611
    xamrex
    Poziom 28  
    wlasnie tez myslalem o rezystorze...
    Ale ne wiem co i jak,
    p.S nie jestem doswiadczony ;p
  • #9 3021883
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6540
    Taki układ nazywa się układem całkującym lub integratorem...
  • #10 3022569
    xamrex
    Poziom 28  
    no ok,ok
    Ale czy kots wie jak to wsyztko 3eba polaczyc ?
  • #11 3024962
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    xamrex - ktoś pewnie wie, ale nie będzie tracił czasu na realizowanie twoich pomysłow.
    Dostałes informacje czego powinieniesz szukac - teraz twoja kolej na szukanie i skladania wiadomości, które skoncza sie budową układu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości stworzenia sygnalizacji pracy dysku HDD za pomocą trzech diod LED (zielona, pomarańczowa, zielona) wskazujących różne poziomy aktywności dysku: niską, średnią i wysoką. Propozycje rozwiązań obejmują pomiar prądu pobieranego przez dysk, który rośnie wraz z obciążeniem, oraz analizę częstotliwości migania standardowej diody aktywności dysku. Sugerowano zastosowanie układu pomiarowego natężenia prądu lub integratora (układu całkującego) do oceny poziomu pracy dysku i sterowania diodami. Alternatywnie, zaproponowano rozwiązanie programowe sterowane przez port COM, jednak autor preferuje rozwiązanie sprzętowe z migającymi diodami. Wskazano, że do realizacji potrzebny jest układ elektroniczny podłączony zamiast standardowej diody HDD, który na podstawie napięcia lub prądu ładowałby kondensator i sterował tranzystorami w celu zapalenia odpowiednich LED. Brak gotowych rozwiązań, wymagana jest samodzielna konstrukcja i poszukiwanie informacji technicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA