Witam po raz pierwszy.
Gratuluję świetnego forum które odwiedzam od dawna ale dopiero teraz się zalogowałem bo mam pare pytań.
Zakupiłem Beckera BE. 4720 do Vectry B (polecam świetnie pasuje)
Już po paru dniach zorientowałem się że może "kraść" mi prąd z akumulatora.
Szukałem na forum i widzę że nie mi pierwszemu, jednak żadnych konkretów tylko typu -podłącz dobrze.
Miernik pokazywał prawie 1 A przy wyłączonym.
Zacząłem szperać w kablach i okazało się że czerwony przewód w kostce czyli zasilający trzeba było odłączyć bo był sprawcą poboru (wyjście w Beckerze na tym pinie nazywa się "Switched Positive(terminal15)".
W to miejsce trzeba podłączyć żółty przewód aby miał stałe zasilanie (bo po wyjęciu kluczyka tracił pamięć) i sprawa chyba załatwiona.
Dodam że do radia mam wciśniętą dodatkową kostke ISO jako przedłużkę, dlatego mogą przełączać przewody.
Teraz mam na mierniku 0.11A , co mam nadzieję jest w normie (proszę o potwierdzenie).
Jest to bardzo rozbudowana nawigacja, z którą nie daję sobie rady.
Poszukuję polskiej instrukcji.
Jest taka Na Elektrodzie ale ściągałem na 3 kompach i za każdym razem "plik jest uszkodzony i nie może być naprawiony"-Pomocy.
Mam 4płyty Ver 9(podobno najnowsza-wypalana) i nawigacja cały czas pokazuje koło i w W-wie że jetem poza możliwością mapy.
Nigdzie mnie jeszcze nie poprowadziła
Znajduje satelity a mimo to jak mam ustawiony kompas to pokazuje co chce.
Coś wyczytałem że sprzęt powinien być podłączony do prędkościomierza.
Nie wiem jak to istotne, ale i tak nie wiem gdzie szukać kabelka w aucie.
Jest tam sporo wiązek (climatronic) i lipa.
Jest w iso radia wyjście- "speed signal(GAL)" do którego pewnie trzeba się wpiąć.
Proszę o jakieś rady i spostrzeżenia na temat radia. Będę nie tylko wdzięczny.
Marzy mi się spotkanie przy pizzy lub piwku
z kimś kto ma takie radyjko i się oriętuje. Ale to tylko marzenie.
Pozdrawiam
Robert
Gratuluję świetnego forum które odwiedzam od dawna ale dopiero teraz się zalogowałem bo mam pare pytań.
Zakupiłem Beckera BE. 4720 do Vectry B (polecam świetnie pasuje)
Już po paru dniach zorientowałem się że może "kraść" mi prąd z akumulatora.
Szukałem na forum i widzę że nie mi pierwszemu, jednak żadnych konkretów tylko typu -podłącz dobrze.
Miernik pokazywał prawie 1 A przy wyłączonym.
Zacząłem szperać w kablach i okazało się że czerwony przewód w kostce czyli zasilający trzeba było odłączyć bo był sprawcą poboru (wyjście w Beckerze na tym pinie nazywa się "Switched Positive(terminal15)".
W to miejsce trzeba podłączyć żółty przewód aby miał stałe zasilanie (bo po wyjęciu kluczyka tracił pamięć) i sprawa chyba załatwiona.
Dodam że do radia mam wciśniętą dodatkową kostke ISO jako przedłużkę, dlatego mogą przełączać przewody.
Teraz mam na mierniku 0.11A , co mam nadzieję jest w normie (proszę o potwierdzenie).
Jest to bardzo rozbudowana nawigacja, z którą nie daję sobie rady.
Poszukuję polskiej instrukcji.
Jest taka Na Elektrodzie ale ściągałem na 3 kompach i za każdym razem "plik jest uszkodzony i nie może być naprawiony"-Pomocy.
Mam 4płyty Ver 9(podobno najnowsza-wypalana) i nawigacja cały czas pokazuje koło i w W-wie że jetem poza możliwością mapy.
Nigdzie mnie jeszcze nie poprowadziła

Znajduje satelity a mimo to jak mam ustawiony kompas to pokazuje co chce.
Coś wyczytałem że sprzęt powinien być podłączony do prędkościomierza.
Nie wiem jak to istotne, ale i tak nie wiem gdzie szukać kabelka w aucie.
Jest tam sporo wiązek (climatronic) i lipa.
Jest w iso radia wyjście- "speed signal(GAL)" do którego pewnie trzeba się wpiąć.
Proszę o jakieś rady i spostrzeżenia na temat radia. Będę nie tylko wdzięczny.
Marzy mi się spotkanie przy pizzy lub piwku

Pozdrawiam
Robert