logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o budowie skanera z głowicą TV z Świata Radio 8/2001

Requan 06 Lip 2003 20:07 25016 49
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy skaner z głowicą TV opisany w Świecie Radio 8/2001 działa w praktyce i jakie są typowe problemy przy jego uruchomieniu?

Tak, ten skaner można zbudować i w kilku relacjach działał poprawnie po prawidłowym zmontowaniu [#352112][#1676960] Układ jest oceniany jako dość prosty w montażu, a najczęstsze problemy dotyczą poprawnego sterowania głowicą przez I2C oraz uruchomienia generatora drugiej pośredniej 26–28 MHz; w jednym przypadku pomogła wymiana dławika i trymera [#279282][#352112] Pojawiają się też opinie, że skaner po złożeniu bywa „cichy” albo wymaga strojenia, a moduł konwertera dla niskich częstotliwości działa słabo [#6140354][#1676960] Wątek potwierdza też, że konstrukcja pracuje tylko w FM [#377181]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 278202
    Requan
    Poziom 11  
    W tym numerze byl publikowany schemat skanera opartego na glowicy TV.
    Mam prosbe do osob ktore zbudowaly ten kit o podzielenie sie swoimi uwagami,bo chcialbym go zbudowac ale obilo mi sie o uszy ze ktos zlozyl i nie dziala.
    Zeby nie zapychac forum z gory dziekuje za odpowiedzi
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 279282
    Tomek K.
    Poziom 12  
    Sam nie budowałem tego skanera, ale znalazłem w sieci amatorskie układy, działające na podobnej zasadzie, np. http://hem.passagen.se/communication/meny.html (problem w tym, że gość właśnie chwilowo zlikwidował witrynę, ale jak byś chciał, mogę podesłać stosowne schematy). On to robił na UV916, a nie UV1316, ale to niewielka różnica.
    Też noszę się z zamiarem budowy takiego radia. Czy wiesz może co konkretnie nie działało? Jedyny problem na jaki można napotkać to chyba poprawne sterowanie głowicą przez I2C, ale to jest opisane w necie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 280256
    Requan
    Poziom 11  
    Witaj!
    Dzieki za odpowiedz,oczywiscie poprosze o te schematy: tektrom(_at_)poczta.fm
    Powiem Ci szczerze: ja slyszalem ze pare osob zlozylo ten skaner i nie dzialal,ale nie umieli sprecyzowac co. Zwalali wszystko na i2c :wink: . Ale spotkalem sie tez z opiniami ze ktos zlozyl i poszlo bez problemu,bo jak wiesz tam praktycznie nie ma co stroic, wiec jak cos nie dziala to moze byc wina np proca itp.Jesli chodzi o ten skaner ze Swiata radio to sprawa wyglada tak: jakis czas temu pisalem do jego autora a on napisal: cena plytki drukowanej+zaprogramowanego proca+glowica UV1316+wyswielacz=200zl. Skaner zlozony-380zl,wiesz zawsze ryzyko ze wydasz troche kasy zlozysz i nie bedzie dzialac.To sa ceny podane jakis czas temu wiec moga byc juz nieaktualne.
    Co do Twojego schematu,czy masz plik wsadowy do proca?? Jesli tak to moznaby sie pokusic o zlozenie,mozeby nam cos z tego wyszlo :)
    pozdrawiam
  • #4 352112
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Dlaczego ma nie dzialac??? Jesli ktos zrobil i mu nie dziala to niech szuka przyczyny w swoich "umiejetnosciach".
    Ja wykonalem i jest OK. Za 150zl otrzymalem 2 plytki (super jakosc, zero bledow), kontroler i glowice.
    Montaz jest bardzo prosty (dla srednio zaawansowanego elektronika). Klopotem bylo nabycie BA1604, ale udalo sie w sklepie internetowym - chyba RadioHobby.
    Uruchomienie tez jest proste. Jedynie mialem klopot z uruchomieniem generatora drugiej posredniej (26-28 MHz) po wymianie dławika (cewki) i trymera jest ok - dziwne nie?

Jest to moj pierwszy skaner, a dzieki niemu znanalazlem kilka ciekawych czestotliwosci (Policja, MPK, Centertel, pasma amatorskie).

W razie pytan piszczie!

Polecam ten skaner - jest wart uwagi (widac wklad pracy autora).
    Jednoczesnie pozdrawiam autora, Macieja Zaremskiego.
  • #6 356682
    androot
    Adres e-mail autora: zmac(_at_)poczta.onet.pl - Pan Maciej Zaremski

Autor liczy sobie za płytkę, głowicę i mikrokontroler 150zł (jednak ja kupowalem 3-4 miesiace temu) moglo sie cos zmienic.
    Ale jak zaznaczylem wczesniej skaner dziala i sprawuje sie swietnie (na razie nie ma obudowy).
    Koszt części które trzeba dokupić we własnym zakresie to drugie 150zł.
  • #7 357800
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Przez przypadek przegladalem ostatnio moje stare czasopisma i w Elektroniku Elektorze 1/93 8O znalazlem artykul "Odbiornik VHF/UHF" 47-890MHz na glowicy TV UV616S/6456, G1968, NE605N, KACS1506, ale niestety strojenie analogowe (potencjometrem), a odczyt poziomu sygnalu AM na analogowym wskazniku wychylowym.
    Ciekawe czy to dzialalo? Na pewno byloby taniej niz opisywany we wczesniejszych postach zestaw, ale bez tych wszystkich cyfrowych bajerow :(

:arrow: wlasnie probowalem znalezc cos na temat NE605N i znalazlem to:
    https://www.elektroda.pl/uzytkowa/plmiscelektr/2002_05/05_02091.htm
  • #9 357908
    androot
    raffin napisał:
    Na pewno byloby taniej niz opisywany we wczesniejszych postach zestaw, ale bez tych wszystkich cyfrowych bajerow :(

Trudno nazwać syntezę i jakiś interfejs użytkownika (wyświetlacz 2x16 +klawiaturka) "cyfrowymi bajerami" one są po prostu niezbędne.
    Spróbuj potencjometrem (nawet 10 obrotowym) trafić na tą samą częstotliwosć, zakładając zakres 45-860MHz i krok strojenia 25kHz.
    Poza tym oprogramowanie umożliwia skanowanie pamięciowe, skanowanie w zakresach itp.
  • #10 358038
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    :arrow: androot - wlasnie o to mi chodzilo, a nie zebym uwazal to za jakies wodotryski!

Napisalem maila do Pan Macieja Zaremskiego i dowiedzialem sie, ze:
    - profesjonalnie wykonane plytki (glówna odbiornika i klawiatury) procesor zaprogramowany, wyswietlacz LCD z podswietleniem i powiekszonym rozmiarze trzcionek , glowica UV1316 PHILIPS w cenie 200zl.
    - pozostale elementy sa latwo dostepne w cenie do 80zl
    - odbiornik zmontowany i uruchomiony (bez obudowy) 380zł

Zastanawiam sie czy nie zamowic tego zestawu?
  • #11 358065
    androot
    Ja osobiście polecam. Mój kolega kupił uzywany, fabryczny skaner za 900zł i ma prawie to samo co ja.
    A z ręcznymi skanerami po 300zł na allegro to różnie bywa.

Pisałem ze koszt pozostałych częsci to ok. 150zł, ponieważ ja LCD kupiłem we własnym zakresie.
  • #13 366228
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 366250
    androot
    Moje zdanie jest takie samo jak kolegi powyżej.
    Lecz skończmy już z tym! temat dotyczy skanera, a nie przepisów i ustaw!
    Jeśli ktoś ma jakieś własne doświadczenia z budowy i uruchamiania skanera to niech pisze!
  • #15 367675
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    pulka napisał:
    ten schemat też przeglądałem ale niestety problem z częściami i dałem odpust

A czy nie można zastapić czymś tych elementów? Mi się bardzo podoba ten schemat, bo jest sterowany potencjometrem, a nie cyfrowo. Może można zastosować inną głowicę? Nie wydaje mie się żeby było to niemożliwe.
  • #16 367686
    androot
    A co Ty taki "antycyfrowy"? ;-)
    Powodzenia, ale potencjometrem nic nie zddzialasz! Nie wiesz na jakiej czestotliwosci odbierasz, nigdy 2 razy nie wstroisz sie w to samo miejsce, a do tego nie masz skanowania, ktore jest bardzo pozyteczna funkcja.
    Zaloz, z e skanera odbiera w zakresie 80-850MHz. Przy kroku strojenia 25kHz daje to 32000 kanałow, nawet drugi potencjometr w roli precyzera nie pomoze...

A pozostale uklady proponuje zastapc plastelina - bedzie dzialac ;-)
  • #17 367746
    Tomek K.
    Poziom 12  
    Zgadzam się całkowicie z przedmówcą.
    Części są łatwe do zdobycia - polecam np.:
    http://lewandowscy.pl/.

Jak bardzo się nie chce sterować TSA i głowicą przez mikrokontroler, to można to zrobic wprost z kompa - ale wtedy uwięzi się radio przy kompie :(

Żeby to jakoś działało analogowo, potrzeba miernika częstotliwości (heterodyny głowicy), żeby wiedzieć gdzie i co słuchać. A taki miernik to nieuchronny powrót do cyfry...

I kolejna rzecz - wbrew pozorom, transmisje często nie odbywają sie non stop, a ich długość jest zazwyczaj ograniczana do minimum. Z tego prosty wniosek - kręcąc potencjometrem bardzo trudno jest na coś trafić.
    Potencjometr jest dobry np. w pasmie 80 m. Tam HAMy mają do dyspozycji 300 kHz, transmisje są dość długie.

Tomek
  • #18 368096
    Jogesh
    Poziom 29  
    androot napisał:
    A co Ty taki "antycyfrowy"? ;-)
    Powodzenia, ale potencjometrem nic nie zddzialasz! Nie wiesz na jakiej czestotliwosci odbierasz, nigdy 2 razy nie wstroisz sie w to samo miejsce, a do tego nie masz skanowania, ktore jest bardzo pozyteczna funkcja.
    Zaloz, z e skanera odbiera w zakresie 80-850MHz. Przy kroku strojenia 25kHz daje to 32000 kanałow, nawet drugi potencjometr w roli precyzera nie pomoze...

A pozostale uklady proponuje zastapc plastelina - bedzie dzialac ;-)

Dlatego jestem antycyfrowy, bo nie umiem programować mikrokontrolerów, a pozatym lubię kręcić gałką. Miernik częastotliwości by się podłączyło i by było OK.
  • #19 368136
    androot
    kociątko napisał:

Dlatego jestem antycyfrowy, bo nie umiem programować mikrokontrolerów, a pozatym lubię kręcić gałką. Miernik częastotliwości by się podłączyło i by było OK.

Sorki, ja tez 3 lata temu balem sie mikrokontrolerow jak nie wiem co!
    Ale sam rzucilem sie na gleboka wode, robiac prace dyplomowa.
    W ciagu ferii powoli doszedlem co i jak, a nie bylo to latwe. Zwlaszcza, ze trzeba bylo przygotowywac sie do matury...
    Ale prace ukonczylem i dostalem 6 ;-)
    Teraz idzie mi to coraz lepiej. Na mikrokontrolerach wiele mozna zrobic i WARTO!
    Jak ktos chce zobaczyc moja prace dyplomowa....
    www.androot.prv.pl

Pozdrawiam
  • #20 376471
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ściągnąłem sobie skany tego artykułu, ale czy ktoś ma rysunki płytek i rozmieszczenia elementów? Bez tego nioe mozna marzyc o zmontowaniu. :? 8O :D :(
  • #22 376949
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    a czy ten skaner ma tylko AM czy AM i FM.........
  • #23 377181
    andrew33
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    Ma tylko FM.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #24 613718
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam
    Mam 28 szt. nowych BA1604 przyda sie komuś?
    pozdr
    bb
  • #25 621574
    heynow
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam
    Czy istnieje jakiś zamiennik tej głowicy, ew. czy jest możliwość przystosowania innej (tuner z wideo np)
  • #26 665610
    amper55
    Poziom 2  
    Wtam wszystkich cztających to forum,Czy ma ktoś może plik wsadowy do proca tego skanera,Chciał bym sobie skonstruować takie użądzenie we własnym zakresie....Pozdrawiam!
  • #27 665752
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Wsad do procesora jest dostępny u autora ;)
  • #28 665984
    chrisi
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    [quote="SP2QVX"]Witam Wszystkich
    Skany artykułu "Odbiornik szerokopasmowy-skaner UKF"

Odbiornik ten zbudowalem 8-9 lat temu.byl opublikowany w jakims niemieckiej gazecie
    Chodzi do dzisiaj.jesli chodzi o skale wistarczy przekladnia 1:10.
    starsi koledzy to chyba potwierdza,odboirniki KW.ze skala na sznurce.
    problem jest z ne 605 chyba nie jest produkowany
  • #29 671899
    igor002
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Słuchajcie ja mam problem, kupiłem do tego analogowego skanera prawie wszystko, ne605 philipsa też mi sie udało ale niewiem jak z cewką p.cz. KACS1506(TOKO) i filtr ceramiczny B1968(simens), niewiem na jakie czeastotliwosci te cewki i filtry i czym by to ewentualnie zastąpic.
    Składam ten układ na prace dyplomowa:/ pomózcie
  • #30 672151
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    filtr to chyba SAW na posrednia w TV. Pracuje to cos w okolicach 32-38MHz. Wpisujac oznaczenie powienienes na googlach znalezc dokladne dane. A cewki nie masz szans u nas kupic. Za to co innego 7x7 Polferu - na pewno jakis podpasujesz. Dane calej rodziny tych filtrow widzialem na elektrodzie a kupisz je w cyfronice

pozdr
    fmy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy skanera radiowego opartego na głowicy telewizyjnej UV1316, opisanego w czasopiśmie Świat Radio 8/2001. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi montażu, dostępności części oraz problemów z uruchomieniem, zwłaszcza z poprawnym sterowaniem głowicą przez interfejs I2C i oprogramowaniem mikrokontrolera. Koszt zestawu (płytka drukowana, zaprogramowany procesor, głowica, wyświetlacz LCD) oscyluje wokół 200-380 zł, a pozostałe elementy można dokupić za około 80-150 zł. Wskazano, że skaner działa w paśmie FM, bez demodulacji AM, co budzi pytania o możliwość rozszerzenia zakresu i dodania AM. Wspomniano o trudnościach z dostępnością niektórych elementów, takich jak układ BA1604, filtr ceramiczny B1968, cewka KACS1506 oraz o alternatywach i zamiennikach. Poruszono temat sterowania analogowego potencjometrem, które jest niepraktyczne ze względu na szeroki zakres częstotliwości i brak precyzji, oraz zalet sterowania cyfrowego mikrokontrolerem. Autor projektu oferuje gotowe płytki i zaprogramowane procesory, jednak wsad do mikrokontrolera nie jest powszechnie udostępniany. Użytkownicy dzielą się linkami do skanów artykułu i schematów oraz dyskutują o możliwościach modyfikacji i rozbudowy skanera. Pojawiły się także pytania o zamienniki głowic i oprogramowanie. Ogólnie skaner jest oceniany jako wartościowy projekt dla średnio zaawansowanych elektroników, choć wymaga cierpliwości i umiejętności programowania mikrokontrolerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA