logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć dane w EEPROM 93C46 przed przypadkowym nadpisaniem?

Atreyu 20 Wrz 2006 14:44 4974 5
REKLAMA
  • #1 3038956
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    Witam!
    Nie wiem czy to dobry dział do zadania tego pytania ale najwięcej tu informacji o programowaniu uPC.
    Czy ktokolwiek mógłby pomóc w następującym problemie. Jest sobie pewien układ który współpracuje z pamięcią 93C46S w której siedzą dane konfiguracyjne zapisane przez producenta. Z powodu jakiegoś błędu w programie/mikrokontrolerze od czasu do czasu układ ten zamazuje dwa bajty danych w tej pamięci. Pytanie brzmi: czy istnieje inny chip wykonany jako np. jednokrotnie programowalny EPROM który mógłby przejąć funkcję tego układu i jednocześnie nie pozwolił by na zamazywanie tych danych??
    Może też istnieje jakaś inna wersja tego eeproma która ma jakąś blokadę zapisu ??
    Pozdrawiam. . .
  • REKLAMA
  • #2 3039304
    Bęben
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Zobacz czy ta pamiec ma taka mozliwosc, podejrzewam ze tak,
    wyszukaj info na temat tej kostki, np na http://www.alldatasheet.com/
    Tylko z kad pewnosc ze program jest zle wykonywany?
  • REKLAMA
  • #3 3039497
    Atreyu
    Poziom 23  
    Precyzując moje poprzednie pytanie:
    Zawartość tej pamięci prezentuje załączony zrzut ekranu. Wartość podświetlonej komórki (offset: 2E) powinna wynosić 51. Z powodu błędu w sposobie zarządzania mikrokontrolera dokonuje on samoczynnego zapisu pod adresem 2E błędnej wartości. Jest to na 100% błąd w układzie VLSI bo producent się nawet do tego przyznał.
    Co do funkcji samej pamięci eeprom to producent podaje cos takiego:

ERASE/WRITE DISABLE (EWDS): To protect against accidental data disturb, theErase/Write Disable (EWDS) instruction disables all programming modes and should be executed after all programming operations. The operation of the READ instruction is independent of both the EWEN and EWDS instructions and can be executed at any time.

Niestety jest to funkcja która jest dostępna chyba przy programowaniu, a ja używam programiku eeprom.exe do programowania przez LPT który takiej funkcji nie ma. Nie mam tez żadnej pewności czy mikroprocesor który pobiera dane z tej pamięci nie jest w stanie całej jej wykasować.
    Załączniki:
    • Jak zabezpieczyć dane w EEPROM 93C46 przed przypadkowym nadpisaniem? Image1.gif (5.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3039820
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3350
    ponyprog obsługuje 93C46
    może on ma możliwość zaprogramowania blokady zapisu ?
  • REKLAMA
  • #5 3039885
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam
    Ten eeprom można "uśpić" gdy nie jest odczytywana pamięć podając na pin nr 1 CS (chip selekt) stan niski. Lub zmienić ten eeprom na np. 93C76
    który posiada pin nr 7 WE (Write Enable) stan wysoki możliwy zapis.
  • #6 3040392
    Atreyu
    Poziom 23  
    Witam!
    Zassałem PonyProg ale nie mogę się doszukać opisu podłączeń pamięci z szyną microwire do portu RS/LPT PC.
    Tak jak już wcześniej pisałem używałem do tego celu prostego programatora pracującego w środowisku DOS. Programik ten załączam do tej wiadomości.

Co do tej funkcji to chyba PonyProg ma coś takiego co tam nazywa się "WriteSecurity" - choć nie wierzę zbytnio w jej skuteczność w tym konkretnym przypadku.

Co do kostki 93C76 to faktycznie ma ona sprzętową kontrolę zapis/odczyt ale mój koszmarny programik nie obsługuje tego typu pamięci :(

Zatem mam podstawowy problem - jak odczytać / zapisać tą kostkę z użyciem w miarę prostego adaptera sprzętowego? Mam wprawdzie jakiegoś JDM'a ale w wersji 1.0 która obsługuje tylko PIC16F84 i chyba 16C84 Microchipa. . .
    Załączniki:
    • eeprom.zip (14.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA