logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont intalacji w mieszkaniu - normy i parę pytań

roodzeek 19 Kwi 2006 11:33 10457 14
  • #1 2543227
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam nadzieję że w dobrym dziale piszę.

Przyszedł elektryk w związku z remontem mieszkania i zaczął opowiadać co należy zmienić wg nowych norm:
    - oddzielne obwody gniazdka/oświetlenie - OK
    - instalacja zasilająca gniazdka: różnicowa, kable 2,5mm^2 - OK
    - instalacja oświetleniowa: różnicowa - ? :?
    - położenie wyłączników 1,20m od podłogi
    - położenie gniazdek: 0,20m od podłogi

Szukam dziś od rana na necie ale nie mogę znaleźć norm opisujących te zagadniania.

Co do położeń gniazdek to znalazłem to: http://www.e-instalacje.pl/946_2580.htm ale to chyba jest kwestia użytkownika - jak chce wyżej (0,80m gniazdka i 1,50m wyłączniki) to nie powinno być problemu?

Jaka jest unormowana wysokość montowania gniazd trójfazowych? (jest możliwość podłączenia siły głównie do celów grzewczych).

Moje pytanie tyczy się szczególnie tej instalacji oświetleniowej - faktycznie musi to już być różnicówka?

Jeszcze jedno - widziałem jak montowali kable w ścianach to wbijają co kilkadziesąt cm gwóźdź i mocują kabel przy pomocy pętli z drutu - tworzą się zwarte zwoje na całej długości kabla - na ile jest to bezpieczne, czy powoduje jakieś nieporządane efekty? (w końcu cośtam się będzie indukować, a że tych zwartych zwojów trochę będzie na całej długości kabla...)

Z góry dziękuję za porady i ew. materiały dotyczące tych zagadnień.
  • #2 2543264
    McDzendzan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jak będziesz zakładał nową instalacje elektryczną to do wyłącznika róznicowo prądowego będą podłączone wszystkie obwody. Zasilania i oświetlenia. Więc to nie podlega dyskusji. Lecz co do wysokości gniazdek i włączników to jest kwestia użytkownika. Jak Ci pasuje tam montujesz. Co do montażu przewodów to jest wiele opcjii. Np przyklejasz kable do sciany klejem z pistoletu na gorąco a puźniej gipsem. Są specjalne kołki plastykowe do montażu przewodów.
  • #3 2543806
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Witam
    McDzendzan napisał:
    Lecz co do wysokości gniazdek i włączników to jest kwestia użytkownika. Jak Ci pasuje tam montujesz.

Istnieją zalecenia aby układane przewody mieściły się w pewnych strefach
    Załączniki:
    • Remont intalacji w mieszkaniu - normy i parę pytań strefy.jpg (8.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2544289
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    jesli bylaby to nowa instalacja to warto dac roznicowke na obwody oswietleniowe ale przy modernizacji trzeba by sie zastanowic czy masz wogole jakies lampy w metalowych obudowach do ktorych moznaby podlaczyc PE ?? ja osobiscie takich w mieszkaniu nie posiadam
    Pozdrawiam
  • #5 2544387
    yater1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    O ile te "zwoje drutu" nie są ze sobą połączone to raczej nie będzie problemów. Ja jednak bardziej obawiałbym się o jakość wykonanych robót przez tę firmę. Są o wielelepsze i bardziej estetyczne sposoby instalowania kabli w ścianach.
  • #6 2546272
    roodzeek
    Poziom 23  
    Dzięki za odpowiedzi.
    :arrow: yater1 : wszystko i tak będzie pod tynkiem więc nie będzie widać. A dawanie wszędzie peszela (tak to się odmienia?) to chyba przesada.
    :arrow: tygrys_michał : o to właśnie mi chodzi - czy jest to wymagane wg norm? Szczerze mówiąc nie widziałem lamp z uziemieniem (ale może za mało po sklepach chodziłem).
  • #7 2547038
    yater1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ogólnie to nie chodzilo mi o peszel bo to jednak byłaby lekka przesada kłaść go pod tynk i chyba trochę drogo. Chodziło mi, ze jeżeli firma oszczędza na estetyce to czy nie oszczędza również w innych miejscach. Lepiej popatrzeć im troche na rence.
  • #8 2547265
    orfedeusz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Warto wzrócić uwagę czy ta firma kładąc przewody np: pod gniazdka
    w jednym pokoju nie próbuje sugerować że 3 gniazdka powinny być
    podpięte do 3 osobnych bezpieczników.
    taniej jest kable z tych 3 gniazdek spiąć w puszcze pod sufitem i
    porowadzić dalej 1 grubszy przewód do bezpiecznika.
    Jeśli chcą tak sugerować to świadczy o tym że chcą zarobić na
    samych przewodach.
  • #9 2547402
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    Obecnie obowiązującą normą w tym zakresie jest wieloarkuszowa norma PN-IEC 60364 "Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych", zatwierdzona do obowiązkowego stosowania w budownictwie.
    Odnośnie okablowania to są arkusze 5-52:2002 i 5-523:2001. Sprawy dotyczące aparatury łączeniowej opisane są w arkuszach: 5-51:2000; 5-53:2000. Instalacje oświetleniowe wnętrzowe opisuje arkusz 5-559:2003.

Niestety, PN nie są dostępne do wglądu przez internet. Trzeba je kupić lub wypożyczyć.
  • #10 2547422
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1952
    Na oświetlenie również obowiązkowo instalacja z przewodem ochronnym. Na rynku jest cała masa metalowych żyrandoli, kinkietów itd. Szczerze mówiąc niewiele jest opraw całkowicie plastikowych. Każda plafoniera ma zacisk ochronny. Jeśli nawet w tej chwili masz same plastikowe oprawy to predzej czy później założysz metalową. Nie daj sobie wcisnąć dwuprzewodowej ! Jest niezgodna z przepisami i ze zdrowym rozsądkiem.
  • #11 2548093
    roodzeek
    Poziom 23  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Jeszcze takie pytanko - czy są jakieś specjalne zalecenia pod obwód gdzie będzie wpięty komputer (a raczej kilka)? Osobny bezpiecznik, zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, specjalne gniazdka itp?
    Wiadomo że listwa (ACAR) i tak będzie, ale jej możliwości zabezpieczenia zasilacza komputerowego są ograniczone.
    (nie siedzę za bardzo w temacie instalacji elektrycznych stąd pytania)
  • #12 2548890
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1952
    No tak. Ochrona przeciwprzepięciowa jest również wymagana, ale kosztowna. Zwłaszcza, jeżeli budynek zasilany jest z linii napowietrznej.
  • #13 2549428
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Cytat:
    Zwłaszcza, jeżeli budynek zasilany jest z linii napowietrznej

blok z mieszkaniami w warszawie zasilany z linii napowietrznej?? :roll:
    chyba raczej niespotykane
    Pozdrawiam
  • #14 2549777
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    jeżeli nie masz jeszce zamontowanego UPS-a to jeżeli masz szansę a raczej okazję podczas wumiany instalacji aby to zrobić
  • #15 2898019
    roodzeek
    Poziom 23  
    Instalacja zrobiona, odbiór też, więc wszystko OK. Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące remontu instalacji elektrycznej w mieszkaniu zgodnie z obowiązującymi normami PN-IEC 60364. Potwierdzono, że wszystkie obwody, zarówno zasilające gniazdka, jak i oświetleniowe, powinny być chronione wyłącznikiem różnicowoprądowym (różnicówką). Wysokość montażu gniazdek i wyłączników jest kwestią użytkownika i nie jest ściśle normowana, choć typowo gniazdka montuje się około 0,20 m, a wyłączniki około 1,20 m od podłogi. W przypadku instalacji oświetleniowej zaleca się stosowanie przewodu ochronnego (PE), zwłaszcza ze względu na metalowe oprawy oświetleniowe, które posiadają zaciski ochronne. Montaż przewodów w ścianach może odbywać się różnymi metodami, np. przyklejanie kabli klejem na gorąco i zabezpieczanie gipsem lub używanie plastikowych kołków montażowych. Zwrócono uwagę na jakość wykonania instalacji i ewentualne próby nieuzasadnionego rozdzielania obwodów na wiele bezpieczników w celu zwiększenia kosztów. Wskazano, że normy PN-IEC 60364 są dostępne do zakupu lub wypożyczenia, nie zaś online. Dodatkowo omówiono potrzebę zabezpieczeń przeciwprzepięciowych dla obwodów komputerowych oraz możliwość instalacji UPS-a podczas remontu. Temat zakończono informacją o pomyślnym odbiorze wykonanej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA