logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensator do jednofazowej spawarki. Jaki zastosować?

tilutek 28 Wrz 2006 21:41 8997 4
REKLAMA
  • #1 3066907
    tilutek
    Poziom 1  
    Witam. Proszę mi podpowiedzieć jaki kondensator zastosować do jednofazowej spawarki do której dorobiłem diodowy prostownik. Napięcie po stronie wtórnej w stanie jałowym jest ok.47V. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3067118
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Ja uczyłem się elektroniki za komunistów, jednak to pytanie przekracza wszelką moją wiedzę. Według mnie skuteczność spawania była zawsze zależna od średnicy elektrody i od wydajności spawarki. Do spawania stosowało się spawarki AC lub DC i do tego odpowiednie elektrody. Nominał typowej spawarki, to ok. 80V. Napięcie 47V - to spawarka do zabawek. Jednak może się mylę.
  • REKLAMA
  • #3 3067125
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    A to bez niego Ci źle spawa ?? W elektrodowych spawarkach raczej się nie spotyka rozwiązań z kondensatorami. Tego typu ulepszenia stosuje sie najczęsciej w TIGach. Dużo czestszym rozwiązaniem jest cewka (dławik) na rdzeniu, badz powietrzna. Jest to o wiele okonomiczniejsze rozwiązanie a przedewszystkim skuteczne. Ja od roku pracuje w serwisie i z Twoim rozwiązaniem sie nie spotkałem...

A może masz na mysli pierwotną strone ????

Paweł
  • REKLAMA
  • #4 3067206
    Arek313
    Poziom 12  
    Zeby to mialo sens to musisz miec za prostownikiem filtr LC.
    Przy spawaniu potrzebny jest ciagly i w miare staly prad.
    Dawanie kondensatora jak w zasilaczu DC nic tu nie da, bo przy spawaniu i tak prad bedzie podobny ksztaltem do sinusa, tylko ze wyprostowany. No i bedzie sie dalej kleic, tak jak bez prostownika.

Za prostownikiem nalezy dac najpierw cewke w szereg, a potem do masy kondensator. Napiecie biegu jalowego na kondensatorach odpali luk, a cewka sie w miedzyczasie rozpedzi i bedzie trzymac prad.

Ja dysponowalem cewka z takim rdzeniem jak mniej wiecej jedna kolumna rdzenia mojej spawarki. Do tego pozbieralem wszystkie elektrolity z lampowych telewizorow i magnetofonow jakie mialem (filtrowaly napiecia anodowe, wiec wytrzymaja napiecie biegu jalowego) i poskladalem w potezna pod wzgeledem wymiarow baterie.
    A potem stwierdzilem ze nie potrzebuje trojfazowej spawarki ani minimaga zeby spawanie bylo latwe i przyjemne:)

Spawalismy tym blachy poszycia kilku gruchotow ktorymi jezdzilismy i nie bylo problemu.
    Wade to ma jedyne taka ze prostownik z cewka i bateria kondensatorow zajmuje tyle co sam transformator.

Jesli chodzi o wartosci filtra LC, to chyba im wiecej indukcyjnosci i pojemnosci tym lepiej.
    Przy cewce trzeba pamietac ze przez uzwojenie plynie prad spawania - trzeba by miec dosyc duzy przekroj drutu - ja mam prostokatny ale nie pamietam wymiarow. A przy kondensatorach - o tym ze jest na nich 1.4 wartosci skutecznej napiecia jalowego transformatora i musza wytrzymac wiecej.

PS. Co racja to racja, moje rozwiazanie nie jest popularne i pewnie nie jest ekonomiczne. Ale mialem goly transformator, lezala duza cewka, lezaly kondensatory, byl prostownik, to niewiele mnie to kosztowalo:) Ale sam nigdzie indziej czegos takiego nie widzialem:) Niemniej jednak dziala jak nalezy:)
  • #5 3067243
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Takie rozwiazanie ma sens. Cewka, jak napisał kolega wyżej musi ważyć razem z rdzeniem kilka ladnych kilogramów, żeby był dobry efekt. Natomiast kondensatory, łaczy sie rownolegle w baterie - typowa wartość takiej bateri to ok 50 000 mikrofaradów (+/-) Tak przygotowane źrodło możesz śmiało wykożystać do półautomatu :)

Paweł
REKLAMA