logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yeasu FTL-1011 - Jak poprawnie zaprogramować częstotliwości CB?

ArturAVS 01 Paź 2006 20:04 6471 19
REKLAMA
  • #1 3075922
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7829
    Witam

Wpadł mi w ręce taki Yeasu FTL-1011.Poszukałem , pogrzebałem i poczytałem co nieco na forum i. I ponoć trx jest robiony w dwóch wersjach A i B , różniących się zakresem pracy. Mój niestety nie ma oznaczenia wersji.Sciągnąłem soft , zrobiłem kabelek. Działa , tak jak koledzy pisali w różnych tematach w dos-ie ok. Zastanawia mnie jednak fakt że jak wpiszę podczas programowania częstotliwość np.27000 to soft łyka to bez problemu (w wersji CE5 3.0, nowszy nie bierze), ale trx nic nie odbiera.A jak do w/w f dodam pośrednią radia to jest ok.Tzn 27000+16900(bo taka jest p.cz.)=43900 to radio odbiera ok. na częstotliwości 27000.Czy w sofcie wpisuje się częstotliwość heterodyny??Bo już się pogubiłem.A i dodam że odstroiłem trochę VCO aby synteza zaskoczyła , tory w.cz jeszcze nie strojone.Może mi ktoś po ludzku wytłumaczyć jak to jest??

Szkoda na części puścić.A można wykorzystać.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Arturavs
  • REKLAMA
  • #2 3076392
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Ciągnołem taki model ale na 50MHz tym starym programem DOS i nic nie musiałem kombinować z wpisywaniem p.cz.
  • #3 3077247
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    znajdz karte katologową tego radiotelefonu i zobacz w jakim przedziale czestotliwosci ono pracuje i w takim przedzialeprogramuj, to tak jak bys chcial fiatem 126 P jechac 200km/h
  • REKLAMA
  • #4 3077265
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ciekawe czy hybryda PA zadziała na CB czy trzeba ją będzie rozbierać i dokładać pojemności na ceramice. Lepiej to radio na 28MHz przerobić bo można z 2 kat. normalnie pobić sobie piane na tym paśmie w FM.
  • #5 3077350
    ArturAVS
    Moderator
    Witam

Dziękuję za zainteresowanie. Karta jest tu: http://www.conspark.com.pl/pro_opis.php?numer=1

Ale to mi nic nie mówi nt. SQ6ADE to co jest jako PA w tym TRX nie wygląda na hybrydę , raczej oddzielny moduł PA. Zresztą docelowo ma być wymontowany.Chodzi mi głównie o nasłuch.Chociaż moc jest interesująca :) . Jak wyżej pisałem nie wiem na jakie pasmo jest TRX. Sądząc po tym co dało się zaprogramować to chyba A. W ostateczności dorobi się jakiś sterowniczek do syntezy.I jeszcze jedno , czy zamiast oryginalnego EEPROMu 93LC56 można wstawić 93LC46?? Bo 56-tek jak na złość nie mam , a 46 do bólu. A 12 kanałów to trochę przymało na CB. Dolutowało by się dwie sztuki i jazda.

RTX-Service : Motto dobrego elektronika powinno być: Nie ma rzeczy niemożliwych ,są rzeczy trudno wykonalne,czasochłonne i kosztowne.
    A 200km/h 126p to bym nie chciał jechać za żadne pieniądze :) .

Proszę o jakieś sugestie ,modyfikacje itd.Nie chcę robić nadajnika , ale chociaż profesjonalny odbiornik CB o dobrych parametrach.

Pozdrawiam

Arturavs
  • REKLAMA
  • #7 3077380
    sq6ade
    Poziom 40  
    Spotkałem się że w tym modelu była hybryda ale w moim 1011 jest faktycznie moduł z tranzystorami:
    To nawet dobrze.
    93LC46 ma mniej pamięci i sie nie nada.

Tak sobie pomyślałem że może by to na 2m podgonić w takim wypadku :idea::?:
    Czy mozaika PCB jest taka sama jak w 2011 ?
  • #8 3077638
    ArturAVS
    Moderator
    Witam

SP5IT to się akurat zgadza , ale od strony technicznej nie widzę problemów aby to wykonać.Z pin 5 MC3361 mamy wyjście p.cz. 455 Khz i dalej hulaj dusza. A nawet mam w przyszłości zamiar odsłuch SSB zrobić.

SQ6ADE u mnie PA wygląda tak samo, jednak pierwsze co rzuciło mi się w oczy to ilość zwojów cewek. Na Twojej fotce od lewej 4,u mnie 6 , następna bez zmian , 3-cia od lewej 3, u mnie 6 ,dalej: 3, u mnie 6 ; 5 ,u mnie 6.

Więc zdaje mi się że masz wersję B tego TRX.

2011 nie widziałem, ale takich 1011 mogę mieć jeszcze parę sztuk, oraz Motorolek na te samo pasmo (z jednej firmy, kiedyś mieli trunking ale zrezygnowali i auta wraz z wyposażeniem poszły do prywaciarzy). Chcem te TRX wykorzystać do odsłuchu CB. Co ciekawe oryginalna antena bez strojenia ma na 19 CB SWR 1,4. Więc musiało to blisko pracować. Antena z wyglądu przypomina gumówkę od ręczniaka ,tyle że z cewką na dole.

Będę w firmie to porobię zdjęcia radia, antence zrobię foto jak któreś autko przyjedzie.

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #9 3077673
    sq6ade
    Poziom 40  
    Osobiście uważam ciągnięcie tego radia na CB za nienajlepszy pomysł. Do odbioru AM potrzebne będzie jeszcze dorobienie ARW.
  • REKLAMA
  • #10 3093542
    ArturAVS
    Moderator
    Witam

SQ6ADE : faktycznie ,po przestudiowaniu schematu widać że nie ma ARW.Ale chyba coś się poradzi?.Zastanawia mnie dlaczego właśnie nie ma? Jak jedno autko obok drugiego stoi i 60W w antenę puści ( bo taka sytuacja też zapewne nastąpiła nie raz) to chyba jakieś ARW powinno być??Co prawda jest wzmacniacz-ogranicznik, ale mimo wszystko jakieś ARW powinno być.Dlaczego nie ma??

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #11 3094103
    sq6ade
    Poziom 40  
    Nie ma bo nie musi być. To wynika z systemu modulacji FM. Sygnał nie jest w stanie przesterować demodulatora FM bo jest właśnie ogranicznik.
    W AM przesterowanie detektora AM uniemożliwia jego pracę.
  • #12 3094972
    ArturAVS
    Moderator
    Witam

Wiem że modulacja FM z samej zasady nie potrzebuje ARW, jednak jakiś sposób pomiaru sygnału powinien być, chociażby do SQELCHa. Więc tak sobie myślę czy nie wykorzysać tego sygnału do regulacji wzmocnienia. A z drugiej strony jak dorobi się detektor AM, to i zniego będzie można wziąść sygnał ARW. Pozostanie jedynie kwestia odpowiedniego wpięcia się w p.cz. aby wszystko zadziałało. Jutro Niedziela , więc trochę podziałam w temacie i zobaczę co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #13 3095127
    sq6ade
    Poziom 40  
    W odbiornikach FM sqelch rozwiązuje się nieco inaczej niż w AM. Niekoniecznie na zasadze pomiaru poziomu napięcia p.cz. poddanego "wyprostowaniu". W niektórych CB z samym FM aby zasilić s-metr jest dobudowany prosty wzmacniacz p.cz. i prostownik.
  • #14 3096953
    sq6ade
    Poziom 40  
    arturavs napisał:
    W ostateczności dorobi się jakiś sterowniczek do syntezy.

No właśnie ten pomysł od dawna mnie męczył i kiedyś przygotowałem taką koncepcję aby do FTL'a podłączać dodatkowy sterownik ale bez rezygnacji z oryginalnego. Przełączenie sygnałów sterujących PLL zrobiłem na CMOS 4053. Brakuje jeszcze programu.
    Oto schemat:
  • #15 3099646
    ArturAVS
    Moderator
    Witam

SQ6ADE; to co napisałem w pierwszym poście , otwierającym temat nie zgadza się. Moja wina. Nie działało mi F2 i F5 na klawiaturze.W wyniku tego nie było wpisanej do CE5 wartości f. p.cz. i podziału preskalera.Okazało się to wczoraj , jak dogłębnie zacząłem grzebać w radiu.Naprawione. Dalej; dorobiłem detektor AM (na razie bez ARW).Działa wyśmienicie.Jednak jedno małe ale. Wydaje mi się że selektywność jest bardzo kiepska (w FM). Słyszę nośną kilka kanałów w górę i w dół(a chyba w NBFM tak nie powinno być).Chyba to radio ma dosyć wąskie filtry, i na dodatek kwarcowe. Więc czemu tak się dzieje? Co do Twojego sterownika; Mój w zasadzie jest podobny:czytaj : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic575040.html .
    Pisałem tam o syntezie , wczoraj odgrzebałem sterownik wraz z syntezą. Jest to MC145155P2. Według noty alikacyjnej ,nie polecana do nowych zastosowań.Sterowana również SPI.Do wyżej wymienionej mam napisany soft wraz z obsługą tego VFD na Mxxxxxx. Ale nie wiem jak zrobić soft do MC145158; nie wiem jak obsłużyć "Modulus Control".Gdybym wiedział to jedno popołudnie załatwiłoby sprawę.Ale mówiąc szczerze nie wiem od czego zacząć. Soft do MC145155 mam gotowy ,ale jak ugryźć MC145158??

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #16 3099692
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Radia tego typu masowo ostatnio trafiające w nasze ręce przystosowane były do odstępu międzykanałowego 25kHz, stąd siedzi tam odpowiednio szeroki filtr kwarcowy. W radiach przystosowanych do pracy z odstępem sąsiedniokanałowym 12,5 kHz filtr jest dwa razy węższy.
  • #17 3099744
    sq6ade
    Poziom 40  
    Aby ustawić do pracy MC145158 musisz załadować mu po SPI licznik referencyjny R oraz 2 liczniki sygnału Fin czyli N i A.
    Wzór jest w aplikacji MC145158 i wygląda tak: Nt=N*P+A
    Nt to podział całkowity czyli wynikający z podziału wymaganej częstotliwości VCO przez raster strojenia.
    P to podział preskalera (jeśli preskaler jest np 64/65 to chodzi o 64)
    Wartość R obliczysz dzieląc częstotliwość wzorca kwarcowego przez raster strojenia.

sp5wcx napisał:
    Radia tego typu masowo ostatnio trafiające w nasze ręce przystosowane były do odstępu międzykanałowego 25kHz,

Kolejny mocny argument przeciwko przerabianiu na CB :D
  • #18 3101658
    ArturAVS
    Moderator
    Witam

SQ6ADE: Jaki argument?? ,radio jak radio . Nie ma rzeczy niemożliwych . A 25kHz nie stanowi problemu od strony technicznej.Wymiana filtrów nie stanowi problemu. Z drugiej strony ciągnięcie na CB i/lub inne inne pasma to taka sama robota.

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #19 3101967
    sq6ade
    Poziom 40  
    Zauważ że coraz mniej elementów zostaje z "rdzenia" FTL1011 a coraz więcej dokładasz. Wygląda to w dużej przenośni tak jakbyś do kluczyków dorabiał samochód.
    Oczywiście taka akcja ma walory edukacyjne, może być pewnwym wyzwaniem z którym można się zmierzyć i powiedzieć później niedowiarkom: " i co? nie da się? " itd. i z tym nie polemizuję.
  • #20 3160911
    ArturAVS
    Moderator
    Witam

Sorki za dłuższą nieobecność, ale to wypadek losowy. Więc tak zamiast 93C56 wstawiłem 93C66.Akurat takie mogłem kupić.I radio działa na 24 kanałach.Co do przeróbek to jast tak:przeszukałem swoje zapasy i znalazłem kwarce 11,900000 MHz.Plan jest taki : I p.cz. radia 16,900-11,900=5,000 MHz dalej filtr drabinkowy na kwarcach 5,000 + BFO i demodulator=nasłuch SSB,FM zostaje oryginalny+wymiana filtra 455KHz na wąski.AM dodatkowy wzmacniacz p.cz. 455KHz i detektor.Całość planuję zmieścić na płytce mniej-więcej paczki papierosów aby dało się to upchnąć w TRX.RIT chyba zrobię przez odstrajanie kwarcu syntezy.To by było na razie na tyle.

Pozdrawiam
    Arturavs

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania i adaptacji radiotelefonu Yeasu FTL-1011 do pracy na pasmach CB. Model ten występuje w wersjach A i B różniących się zakresem częstotliwości, co wpływa na poprawne wpisywanie częstotliwości w oprogramowaniu (np. CE5 3.0). W trakcie programowania pojawiły się wątpliwości, czy należy wpisywać częstotliwość pośrednią (p.cz.) zamiast bezpośredniej częstotliwości odbioru. Użytkownicy potwierdzili, że w oryginalnym oprogramowaniu nie trzeba wpisywać p.cz., ale zakres pracy radia jest ograniczony do fabrycznego pasma. Wskazano, że radio ma szerokie filtry kwarcowe dostosowane do odstępu kanałowego 25 kHz, co wpływa na selektywność i odbiór sąsiednich kanałów.

Wymiana pamięci EEPROM z 93LC56 na 93LC46 jest niemożliwa ze względu na różną pojemność. Zaproponowano użycie 93C66, co pozwoliło na rozszerzenie liczby kanałów do 24. W radiu brak jest automatycznej regulacji wzmocnienia (ARW) typowej dla AM, co wynika z modulacji FM i zastosowania ogranicznika sygnału. Dorobienie detektora AM i wzmacniacza p.cz. umożliwia nasłuch AM i SSB, jednak wymaga dodatkowych modyfikacji, w tym wymiany filtrów i dodania BFO.

Planowane są dalsze przeróbki, takie jak zmiana częstotliwości pośredniej na 5 MHz (różnica między 16,9 MHz a 11,9 MHz kwarcu), zastosowanie filtrów drabinkowych, oraz implementacja RIT przez odstrojenie kwarcu syntezy. Dyskusja podkreśla, że przeróbki są technicznie wykonalne, ale wymagają znacznej ingerencji i dodatkowych komponentów, co może zmniejszyć oryginalną funkcjonalność radia.

Podsumowując, Yeasu FTL-1011 można wykorzystać do nasłuchu CB i innych pasm po odpowiednich modyfikacjach sprzętowych i programowych, jednak wymaga to znajomości syntezy częstotliwości, filtrów kwarcowych, pamięci EEPROM oraz modulacji FM i AM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA