logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT2762 z IRFP250 i NE5532 - zniekształcenia dźwięku przy pełnym wysterowaniu

Bastek78 03 Paź 2006 13:53 2029 4
REKLAMA
  • #1 3080828
    Bastek78
    Poziom 11  
    Witam.
    Zrobiłem sobie wzmacniacz według zestawu AVT2762. Zastosowałem IRFP250 i pozmieniałem wszystkie rezystory według opisu. Zasilanie symetryczne 61 V. Mam problem z niedosterowaniem tego wzmacniacza.
    Podłączyłem do wyjścia karty dźwiękowej i na pełnym wysterowaniu moc w odsłuchu połowa tego, co przy TDA7294 - jakość dźwięku OK.
    Zastosowałem przedwzmacniacz na NE5532 i poziom sygnału jest OK, tylko tego, co jest w głośniku, nie można nazwać muzyką - straszne zniekształcenia.
    Pomocy.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • AVT2762 z IRFP250 i NE5532 - zniekształcenia dźwięku przy pełnym wysterowaniu mikser_modul.gif (31.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3082679
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Ten wzmacniacz ma identyczna petle sprzezenia zwrotnego co TDA wiec ma dokladnie takie samo wzmocnienie a to znaczy ze TDA nie moze grac glosniej no chyba ze w porownaniu z mostkiem TDA ktory ma o 6dB (2x) wieksze wzmocnienie.
    W opisie tego wzmacniacza jest wyraznie napisane jak podniesc wzmocnienie. Zamiast pytac moglbys najpierw przeczytac dokladnie artykul. Bo skoro go nie czytales to pewnie odpowiedzi na forum tez nie bedzie ci sie chcialo.
    Nie mam pojecia czemu dodatkowy wzmacniacz nie mialby zalatwic sprawy. No chyba ze nie bardzo wiesz jak go wykonac.
    Schemat b jest odpowiedni tylko trzeba zwiekszyc rezystor 100om do wartosci ok 10k (max wzm 4.7x). I dac na wejsciu kondensator. Potencjometr moze zostac do regulacji wzmocnienia. Moze byc tez schemat a wtedy wejsciowy rezystor 10k co da wzmocnienie max 4.7x a to powinno wystarczyc.
  • REKLAMA
  • #3 3083732
    Bastek78
    Poziom 11  
    Witam,
    Artykuł czytałem z 8 razy i znam go prawie na pamięć. Próbowałem różnych wersji z różnymi parametrami. Co do samego wzmacniacza, nie mam żadnych zastrzeżeń tylko do przedwzmacniacza. Po dodaniu kondensatora wejściowego 2×470 nF MKT wystąpiło zupełne obcięcie "basu".
    Po zmianie na elektrolityczny 10 uF przedwzmacniacz zachowywał się tak samo jak bez kondenatora. Prosiłbym, jakby ktoś miał, o inny schemat przedwzmacniacza o lepszych parametrach.
    Bym zapomniał: w wzmacniaczu ma zastosowane tranzystory KSP92 zamiast MPSA92, czy przez to może być taka duża różnica we wzmocnieniu?
    Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3086342
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Ja też znam na pamięć, bo go sam napisałem. KSP to to samo co MPSA, a za wzmocnienie odpowiada pętla sprzężenia zwrotnego, a nie wzmocnienie prądowe tranzystorów.

Już Ci napisałem, co masz zrobić z tym przedwzmacniaczem. Ale widzę, że tak to czytasz jak ten artykuł z EDW.
  • #5 3086468
    Bastek78
    Poziom 11  
    Podłączyłem ten wzmacniacz do radia samochodowego (docelowe przeznaczenie) i działa OK, więc rezygnuję z przedwzmacniacza.
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrowienia.
    Zamykam temat.
REKLAMA