logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ulepszyć wzmacniacz PW 7020? Wymiana tranzystorów i kondensatorów

Assmen 04 Paź 2006 04:05 1982 6
REKLAMA
  • #1 3083277
    Assmen
    Poziom 11  
    Posiadam wzmaka PW 7020 i postanowilem go "ulepszyc" nie wiem narazie czy go ulepszylem hehe zmienilem tr mocy z oryginalnych BD911/BD912 na BD249/BD250, wymienilem kondensatory, co dalej ? bedzie moze pasowalo trafo z Radmora 5412 ?, mialem tez wersje WS304S Unitry, i tam sa zastosowane 2x4700uF + 2x4700uF, w PW jest tylko jeden duzy 2x4700uF, prosze o pomoc, zalezy mi na tym aby ten wzmacniacz troche ulepszyc.

Aha, i prosil bym o to abyscie pisali do mnie po ludzku :- ), tzn nie mam duzego doswiadczenia w elektronice.
  • REKLAMA
  • #2 3083705
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    a co ci da trafo z radmora pw7020 i radmor 5412 mają podobną moc a więc wymiana trafa nic nie da
    na początek musiał być się zastanowic czego chcesz od tego wzmacniacza czy większej mocy to raczej nie realne (koszt) czy też poprawa brzmienia basu czy sopranu ale na to sam sobie musisz odpowiedzieć czego chcesz
  • REKLAMA
  • #3 3084779
    Assmen
    Poziom 11  
    ech, ok zostawmy to trafo, co z reszta moich zmian jaki to mialo sens, i co z tym drugim duzym kondensatorem, a i dodam ze przy glosniejszym sluchaniu przygasa mi diodka od zasilania w ws304s tego nie mialem, interesowalo by mnie tez poglebienie bassu bo musze bardzo korektorem nadrabiac zeby to milo gralo. Kolumny mam dosyc nie wielkie ale chcial bym aby graly swoja pelna moca duzo im chyba do tego nie brakuje (STX- GDN22/120/SS GDN 17/150/SS i Tonsil GDWT9/70 oryginalne cewki.) kolumny 8ohm oczywiscie
  • REKLAMA
  • #4 3088243
    Assmen
    Poziom 11  
    HALO! Interesuje mnie czy nie lepiej by bylo jak by byly 4x 6800uf bo jest tylko 2x4700uf a w WS 304s jest 4x4700uF hm? i jak juz to gdzie te 2 "dodatkowe" wlutowac
  • REKLAMA
  • #5 3088352
    Wydra9
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Wymiana kondensatora nic nie da poniewaz on tylko filtruje prad nie wzmacnia go ani nie ma wpływu na jakosc gry
  • #6 3088630
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    w ws304 albo teżw mocniejszej wersji ws401 masz osobne zasilanie do każdego kanału czyli każdy kanał miał chyba swoje uzwojenie w trafie jak i mostek greca i swoje kondensatory filtrujące można się bawić w przerubkę ale to da tylko subtelną poprawę brzmienia może być minimalnie leprzy bas bo większe kondenasatory zmagazynują więcej energi i wtedy na duże uderzenie basu będzie mniejszy spadek napięcia na tranzystorach mocy ale czy warta skurka za wyprawkę ??
  • #7 3088677
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    takze mam 7020
    wywaliłem korektor i filtry (duze szumy), przerobiłem wybór źródła do swoich potrzeb (1x play +2x rec), wymieniłem wszystkie elektrolity na płytkach sterujących, zwiększyłem kondensatory wejściowy pary różnicowej i separujacy w sprzężeniu zwrotnym
    dla mnie gra ok

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano możliwości ulepszenia wzmacniacza PW 7020 poprzez wymianę tranzystorów mocy z BD911/BD912 na BD249/BD250 oraz kondensatorów elektrolitycznych. Wymiana transformatora na model z Radmora 5412 nie przyniesie istotnej poprawy ze względu na podobną moc obu transformatorów. Zwiększenie pojemności kondensatorów filtrujących, np. do 4x 6800 µF zamiast 2x 4700 µF, może minimalnie poprawić bas, ponieważ większe kondensatory magazynują więcej energii i zmniejszają spadki napięcia przy dużych uderzeniach basu, jednak efekt ten jest subtelny i może nie uzasadniać kosztów modyfikacji. Wzmacniacz WS304S posiada osobne zasilanie dla każdego kanału z oddzielnymi uzwojeniami transformatora, mostkami prostowniczymi i kondensatorami, co może wpływać na lepsze parametry dźwięku. Dodatkowo, usunięcie korektora i filtrów w PW 7020 oraz wymiana elektrolitów na płytkach sterujących, a także zwiększenie pojemności kondensatorów wejściowych pary różnicowej i separujących w sprzężeniu zwrotnym, przyniosły pozytywne efekty w jakości dźwięku. Problem z przygasającą diodą zasilania przy głośniejszym słuchaniu może wskazywać na obciążenie zasilacza. Wzmacniacz współpracuje z kolumnami 8 Ω (STX GDN22/120/SS, GDN 17/150/SS, Tonsil GDWT9/70) i użytkownik dąży do poprawy basu bez konieczności stosowania korektora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA