logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 TE - cichy dźwięk z komputera, normalny z radia, co sprawdzić?

krzysiek011001 06 Paź 2006 16:51 1550 7
REKLAMA
  • #1 3091168
    krzysiek011001
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam, trafił mi się ten sprzęt jakiś czas temu, jednakże pojawił się problem. Mianowicie, gdy podłączam go do komputera (na wejściu uniwersalnym, potem na magnetofon) głośniki grają bardzo cicho, tak jakby do kolumn trafiał nie wzmocniony sygnał. Jednak gdy przełączam na radio, wszystko jest ok, dźwięk taki jak powinien być. Zwora jest na swoim miejscu. Zajrzałem do środka, ale za bardzo nie wiem od czego zacząć. Może jakieś sugestie od znawców tematu? Jest to pierwszy wzmacniacz który "naprawiam".

PS. Wiem że tego jest już bardzo dużo tematów dotyczączych Radmorów, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3091540
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    krzysiek011001 napisał:
    Witam, trafił mi się ten sprzęt jakiś czas temu, jednakże pojawił się problem. Mianowicie, gdy podłączam go do komputera (na wejściu uniwersalnym, potem na magnetofon) głośniki grają bardzo cicho, tak jakby do kolumn trafiał nie wzmocniony sygnał.

A czy podłączyłeś wyjście liniowe karty muzycznej, do właściwych styków w gniazdach DIN5? Czyli do numerów 3, 5 i 2?
    Bo jeśli wykorzystałeś 1, 4 i 2, to słyszysz w głośnikach przesłuch sygnału.
    Por. http://www.hardwarebook.net/connector/av/dinaudio.html

Jeśli podłączenie jest prawidłowe, to poszukiwanie usterki należy rozpocząć od przełącznika źródeł sygnału. Zakładam, że z karty muzycznej "wychodzi" sygnał audio o właściwym poziomie.

GM
  • REKLAMA
  • #4 3093138
    krzysiek011001
    Poziom 14  
    Problem rozwiązany, podłączyłem wyjście z karty dźwiękowej do wejścia korektora, w miejsce zwory, wszystko działa.

Grzegorz Markowski, masz racje, tylko nie moge podłączyć w inny sposób styków z gniazda 5-DIN, chyba że przelutowując kabelki z gniazda.

Aha, i jak podłączam PC do korektora, to nie mogę zmienić już na żadne inne wejście ani na radio, przełącznik nie działa.
  • REKLAMA
  • #5 3093572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3093598
    krzysiek011001
    Poziom 14  
    Kabel 5-Din - mini jack jest nowy, w radmorze nie było wcześniej żadnych modyfikacji, ja otwierałem go pierwszy raz, czyli wszystko jest na swoim miejscu... także teraz już nie wiem :|
    A które wyprowadzenia na zworce (umieszczonej w wejściu korektora) powinny być zwarte? w przypadku mojej zwory są to: 1 i 3 araz 4 i 5
  • #7 3094503
    jt153
    Poziom 11  
    W zworze ma być zmostkowany 1 z 3 oraz 4 z 5.
  • #8 3094717
    krzysiek011001
    Poziom 14  
    No ok, mam zmostkowane te wyprowadzenia co trzeba, gniaza też są w pożądku, a jednak działa tylko na wejściu korektora...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Radmor 5102 TE, który przy podłączeniu do komputera przez wejście uniwersalne (następnie na magnetofon) generuje bardzo cichy dźwięk, natomiast przy odbiorze radia dźwięk jest prawidłowy. Zwora na wejściu korektora jest na swoim miejscu (mostek 1-3 i 4-5). Sugerowano sprawdzenie poprawności podłączenia wyjścia liniowego karty dźwiękowej do odpowiednich pinów gniazda DIN5 (3, 5 i 2), gdyż błędne połączenie (np. 1, 4 i 2) powoduje przesłuch sygnału i cichy dźwięk. Połączenie sygnału z karty dźwiękowej bezpośrednio do wejścia korektora (zamiast uniwersalnego) rozwiązało problem głośności, ale uniemożliwiło przełączanie źródeł sygnału. Zaleca się dokładne sprawdzenie gniazd i kabli 5-DIN oraz prawidłowe podłączenie sygnału, unikając podłączania do wejścia korektora, aby zachować funkcjonalność przełącznika źródeł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA