Witam wykonanie staranne, podoba mi się tylko brakuje mi tu przedwzmacniacza z regulacją niskich i wysokich troche ten panel przedni pusty apropo napięcia zasilania to jak koledzy piszą nie mam sensu dawać wiekszego niż ± 40V (stałego) bo mocy to niezwiększy znacznie a zwiększy moc traconą na kostce w postaci ciepła co będzie przyczyną nadmiernego grzania sie tda
Dyskusja dotyczy wzmacniacza audio opartego na popularnej końcówce mocy TDA7294, zasilanego transformatorem 200VA 2x24V i filtrowanego przez cztery kondensatory 4700uF. Autor zastosował obudowę ze sklejki z wentylatorem z tyłu oraz analogowe wskaźniki wychyłowe, które spotkały się z pozytywnym odbiorem. Wzmacniacz ma wyłącznik sieciowy umieszczony z tyłu obudowy, co budziło dyskusję na temat wygody użytkowania i bezpieczeństwa. Poruszono kwestie organizacji wnętrza urządzenia, w tym układu kabli, rozmieszczenia radiatorów i elementów zasilania, aby ograniczyć zakłócenia i poprawić chłodzenie. Zwrócono uwagę na dobór transformatora – zalecane jest 2x26V o mocy około 250W, co pozwala uzyskać moc wyjściową około 50-60W na głośnikach 8Ω, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa układu i efektywności końcówki mocy. Dyskutowano także o potencjalnych ulepszeniach, takich jak zastosowanie potencjometru z wbudowanym wyłącznikiem oraz lepsze prowadzenie przewodów sygnałowych i zasilających. Wskazano, że napięcie zasilania powyżej ±40V nie przynosi znaczącego wzrostu mocy, a zwiększa straty cieplne i ryzyko przegrzania TDA7294. Wzmacniacz oceniono jako solidną konstrukcję z miejscem na poprawę estetyki i porządku wewnątrz obudowy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.