logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AGP na GA7VT880L, Radeon 9600 – kolorowe paski po instalacji sterowników AGP

C-oolt 06 Paź 2006 22:05 1245 6
REKLAMA
  • #1 3092257
    C-oolt
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Siemka !!!!

Mam problem z komputerem a dokładnie z prędkością AGP. Mój problem polega na tym ze jak wgram sterowniki do chipsetu lub do obsługiwania mojej szyny AGP (stery od karty graficznej) to po paru minutach od włączenia się komputera pojawiają się na ekranie same kolorowe paski i nic nie widać. Problem występuje jedynie przy włączonym AGP próbowałem już wszystkich możliwych opcji związanych z sterownikami (nowe , stare itp)
    Gdy wyłączę AGP to problem nie występuje lecz wtedy tracę na wydajności. Komp był sprawdzany w serwisie i nic nie wykryto.

--------------------------------------
    AMD Sempron 2500+
    Sapphire ATI RADEON 9600
    512 DDR
    WD 120 GB
    Gigabyte-GA7VT880L
  • REKLAMA
  • #2 3092426
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Sprawdź na innej karcie graficznej lub inną kartę u siebie.
  • REKLAMA
  • #3 3094595
    C-oolt
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Siemka !!!

Na pewno mslisz ze to moja karta jest uszkodzona. Lecz ona jest sprawna sprawdzalem u kumpla moja karte i u niego AGP chodzi normalnie. Jedynie u mnie przy wlaczonym AGP wsyzstko sie sypie. Mam dziwne przeczucie ze albo slot AGP jest uszkodzony albo cos jest nie tak z chipsetem. Lecz nie moge tego sprawdzic.

P.S Chipset to VIA Apollo KT880

P.S Czy na prace AGP ma wplyw napecie na karcie graf. gdyz mowiono mi zebym zmienil napiecie na karcie lecz nie jestem tego pewien.
  • REKLAMA
  • #5 3094742
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Niektóre płyty z KT 880 mają kłopoty z radeonami z serii 9xxx. Ja miałem taki problem z asusem na tym chipsecie i wyraźnie pisało o tym w instrukcji do mojej płyty sprawdź w instrukcji swojej lub na stronie Gigabyte.
    W moim asusie problemy te rozwiązał dopiero kolejny bios choć przyznam że nie do końca.
  • REKLAMA
  • #6 8264720
    F1X
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Zdaje sie ze wszystko wina sterownikow. radeony mialy to do siebie że AGP albo nie działało albo działało tylko na pewnym poziomie (x2,x4, na x8 rzadko) gdy zainstalowane były sterowniki "standardowe" - firmowe. W wielu przypadkach pomagało zainstalowanie sterowników firmy Omega do ATI. Przynajmniej pomogły w moim przypadku.
  • #7 8264963
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Opcje typu szybki zapis w BIOS-ie wyłączałeś dla sprawdzenia?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pojawiania się kolorowych pasków na ekranie po instalacji sterowników AGP dla karty graficznej Sapphire ATI Radeon 9600 na płycie Gigabyte GA7VT880L z chipsetem VIA Apollo KT880. Objaw występuje tylko przy włączonym AGP, co sugeruje problem z obsługą magistrali AGP lub slotem. Karta działa poprawnie na innym komputerze, co wyklucza jej uszkodzenie. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie slotu AGP oraz pomiar napięć zasilania na magistrali AGP, gdyż możliwe jest niewłaściwe działanie regulatora napięcia. W niektórych przypadkach problemy z kompatybilnością Radeonów serii 9xxx na chipsetach KT880 rozwiązuje aktualizacja BIOS-u płyty głównej. Dodatkowo wskazano, że standardowe sterowniki ATI mogą powodować ograniczenia w pracy AGP (np. działanie tylko na niższych prędkościach x2 lub x4), a instalacja alternatywnych sterowników firmy Omega może poprawić stabilność i wydajność. Sprawdzenie ustawień BIOS, takich jak wyłączenie opcji szybkiego zapisu, również może mieć wpływ na stabilność AGP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA