logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AGP wyłączone w Windows XP na GIGABYTE GA-7VASMFS, Radeon 9600 Pro

tanatloc 13 Sty 2008 21:12 4261 13
REKLAMA
  • #1 4690950
    tanatloc
    Poziom 11  
    Jak w temacie.

konfiguracja PC:

płyta główna GIGABYTE GA-7VASMFS (dla Fujitsu Siemens)
    procesor Athlon XP 2400
    pamięc 1GB DDR na szynie 400
    karta graficzna Radeon 9600 pro agp x8, 256Ram, 128 bitowy
    dysk 250 giga SATA
    niewiem czy miałoby to znaczenie ale dopisze że jeszcze mam:
    kartę dźwiękową soundblaster 128
    karta TV LifeView FlyTV 2000/3000

W biosie pisze że jest ustawione AGP x8 i nie można tego zmienic ale niestety w windowsie XP pisze że AGP is OFF i karta działa jakby była na PCI co uniemożliwia odpalenie programów korzystających z AGP np gier.

Szukałem na różnych forach gdzie był poruszany ten temat jednak nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Wgrywałem różne wersje sterowników karty graf. patche do directa, najnowsze drivery do płyty głównej i nic. Help.
  • REKLAMA
  • #2 4691225
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    AGP powinno działać jeśli są zainstalowane sterowniki AGP (do płyty głównej),Sterowniki k.graficznej i DirectX. Z Menadżera urządzeń odinstaluj sterowniki do k.graficznej i AGP i zainstaluj ponownie. W biosie wyłącz Fast Write i szybkość AGP powinna się dać zmienić na X4.
  • REKLAMA
  • #3 4691284
    tanatloc
    Poziom 11  
    Niestety po wyłączeniu Fast Write dalej jest tylko informacja w biosie że szybkośc agp wynosi x8. Przeinstalowanie sterowników nic nie dało. AGP x8 mi pasuje tylko że niestety nie działa i w właściwościach radeona pisze Magistrala PCI 1, urządzenie 0, funkcja 0.
  • #4 4691355
    tronic1
    Spec od komputerów
    Uruchom Dxdiag.exe i sprawdź jak to wygląda.
  • #5 4691479
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Zainstaluj ten sterownik, a następnie przeinstaluj sterownik karty graficznej:
    http://www.viaarena.com/Driver/via_hyperionpro_v515a.zip
  • #6 4692102
    tanatloc
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak mówiłeś TZOK rezultat bez zmian. A oto wyniki dxdiag moduł direct3d jak widać na załączonym obrazku nie przeszedł testów.

• REKLAMA
  • #8 4692503
    tanatloc
    Poziom 11  
    Jeszcze dopiszę jakie opcje mam w biosie dotyczące AGP i co jest ustawione:

W Advanced BIOS Features:
    Init Display Set - AGP

W Advanced Chipset Features:
    AGP Aperture Size - 128M
    Current AGP Transfer Rate - 8X (i tego nie można zmienić nawet po wyłączeniu dwóch poniższych opcji)
    AGP Fast Write - Enabled
    AGP 3.0 Calibration cycle - Enabled
    PCI Delay Transaction - Disabled (nie wiem czy to ma znaczenie w AGP)
    HALT Command Detect - Disabled (nie wiem czy to ma znaczenie w AGP)

Co do Smartgarta to na starszym cataliście jak i najnowszym jest ten sam objaw jeśli ustawię prędkość AGP suwakiem na x4 lub x8 to po wymaganym restarcie dalej w zakładce z powrotem jest off (screen poniżej)

• REKLAMA
  • #9 4692594
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    W biosie tej płyty nie ma możliwości regulacji mnożnika AGP.
    Jeśli ta karta jest sprawna to problemy są natury programowej i napewno do usunięcia
    Czy przypadkiem, gdzieś w zakładkach nie masz wyłączonego przyśpieszenia sprzętowego lub obsługi 3D.
  • #10 4694470
    tanatloc
    Poziom 11  
    Już nie mam pomysłów jak to ugryźć. Próbowałem różnych kombinacji włączając i wyłączając różne opcje w cataliście i nic :/
  • #11 4694497
    tronic1
    Spec od komputerów
    Właściwości ekranu - Zaawansowane - Rozwiązywanie problemów i sprawdż czy suwak przesunięty max w prawo, przyspieszanie sprzętowe - pełne.
  • #12 4695666
    tanatloc
    Poziom 11  
    Suwak na maxa w prawo ale tam pisze wszystkie przyspieszenia są wyłączone :/

• #13 4695723
    krzyżak
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Identyczny problem z rozwiązaniem:
    KLIK
    Pozdrawiam
  • #14 4700575
    tanatloc
    Poziom 11  
    Dzięki tronics oraz krzyżak. Sprawa rzeczywiście wygląda tak że na nowych sterownikach radeona AGP nie reaguje. Na starych jest wszystko ok ale niestety nie mogłem uzyskać efektu od razu gdyż po odinstalowaniu sterowników zawsze jakieś śmiecie zostawały. Zrobiłem nowy system i zainstalowałem na świeżo starą wersję sterowników i wszystko ruszyło.

Problem rozwiązany, dzięki wszystkim.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku aktywnego interfejsu AGP w systemie Windows XP na płycie głównej GIGABYTE GA-7VASMFS z kartą graficzną Radeon 9600 Pro AGP x8. Pomimo ustawienia w BIOS-ie prędkości AGP na x8 i zainstalowanych sterowników, system wykazywał, że AGP jest wyłączone, a karta działała jak na magistrali PCI, co uniemożliwiało uruchomienie aplikacji korzystających z AGP. Próby rozwiązania obejmowały reinstalację sterowników karty graficznej i chipsetu (w tym sterowników VIA Hyperion), wyłączanie opcji Fast Write w BIOS-ie, sprawdzanie ustawień przyspieszenia sprzętowego w systemie oraz testy narzędziem Dxdiag i SMARTGART. Ustawienia BIOS-u wskazywały na brak możliwości zmiany mnożnika AGP, a w systemie przyspieszenie sprzętowe było wyłączone mimo suwaka ustawionego na maksimum. Ostateczne rozwiązanie polegało na instalacji starszej wersji sterowników karty Radeon na świeżo zainstalowanym systemie, co przywróciło prawidłową obsługę AGP i umożliwiło działanie programów wykorzystujących ten interfejs.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA