logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dym bez wytwornicy dymu. Jak to bezpiecznie zrobić?

DjExit 09 Paź 2006 17:34 11227 6
REKLAMA
  • #1 3100611
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Witam!
    Prowadzę dyskotekę w pobliskim gimnazjum 20 października i mam problem. Mam projektor laserowy ale niestety już nie mam wytwornicy dymu, ani tymbardziej pieniędzy na nią. Chce sprawić dzieciakom niezłą imprezę i potrzebuje coś co można wykonać domowym sposobem lub kupić tanio i nie zatruje imprezowiczów :D Myślałem nad suchym lodem ale ie wiem gdzie to kupić i jak to urzywac. Może ktoś ma jakieś pomysły co do wytwarzania dymu (bezpiecznego) bez wytwornicy dymu?
  • REKLAMA
  • #2 3100624
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Przepis na najprostszą wytwornice dymu, to rurka i płyta grzejna z żelazka. Jest opisane trochę amatorskich konstrukcji...
    Musisz wziąć pod uwage jeszcze bezpieczeństwao użycia takiego środka. Płyny do wytwornic dymu są bezpieczne. I do tego wydajne. I dadzą długi efekt.
    Suchy lód nie da ci trwałego efektu. A poza tym, to dwutlenek węgla. Trochę ciężko w tym oddychać... ;)
  • REKLAMA
  • #3 3100655
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    W sumie... Płyn do wytwornicy 40zł za 5l, rzelasko nie wiem z kąd, rurka by się znalazła. :| I tak by wyszło troche za drogo. Mając na myśli że nie mam kasy, to mam na myśli że jestem niemal kompletnie spłukany. 20 zł na biegu bym miał ale raczej nie więciej :( Nie ma jakiegoś innego sposobu? Mi chodzi o jednorazowe wytwożenie dymu, tylko na tej jednej imprezie i raczej dym się będzie utrzymywał bo nie ma tam wentylacji :D Troche duszno jest po 3 godzinach ale zawsze wszyscy się świetnie bawią.
  • REKLAMA
  • #4 3100684
    Błażej
    Ocena: 3617
    To lej bezpośrednio łyżeczką na żelazko... ;)
    Poszukaj w starszych postach. Było kiedyś o alternatywnych do płynu metodach wytwarzania dymu. Ale wszystkie były wątpliwej efektywności. I wcale nie były tańsze...
  • REKLAMA
  • #5 3101990
    chaka
    Ocena: 100
    Ehh znowu ktos chce kombinowac jak kon pod gore... znow sie zaczynaja zelazka, plujace maszyny itp. Jak chce ktos grac to warto zainwestowac te 100zl i miec cos czym sie nie popazysz ani nie wybuchnie..
  • #6 6682042
    kubawlo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja bym poradził didżejowi żeby sie nauczył polszczyzny, bo kaleczy aż nie fajnie sie czyta. Najłatwiej kliknąć "pisownia" podczas odpowiadania na posty.
  • #7 6682431
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    A ja bym Ci poradził nie odkopywać tematów sprzed 3 lat... ;]

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy bezpiecznego wytwarzania dymu na imprezę szkolną bez użycia profesjonalnej wytwornicy dymu z powodu braku środków finansowych. Proponowane rozwiązania to domowe konstrukcje, np. użycie rurki i płyty grzejnej z żelazka do podgrzewania płynu do dymu, jednak wiąże się to z ryzykiem i ograniczoną efektywnością. Suchy lód jest rozważany jako alternatywa, ale jego zastosowanie jest problematyczne ze względu na emisję dwutlenku węgla, co może utrudniać oddychanie. Koszt płynu do wytwornicy (około 40 zł za 5 litrów) jest zbyt wysoki dla autora, który dysponuje jedynie około 20 zł. Inne domowe metody wytwarzania dymu są mało efektywne i niekoniecznie tańsze. W dyskusji pojawia się sugestia, że lepiej zainwestować około 100 zł w profesjonalny sprzęt, który jest bezpieczny i skuteczny. Wątki dotyczą także problemów z wentylacją i utrzymaniem efektu dymu podczas imprezy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA