Mam pytanko, czy w istniejącej kotłowni wyposażonej w wiszący kocioł gazowy, można wstawić dodatkowy piec na węgiel.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamniccc napisał:Ja podłaczylem piec do zamknietego ukladu, zrobilem sobie takie sterowanie, ze albo gazowy zasila uklad albo kociol na wegiel. Dodatkowo przy kotle zamontowalem zbiornik wyrownujacy cisnienie w instalacji no i oczywiscie pompe wody podlaczona do sterowania pieca - czy to jest poprawne podlaczenie ?
Pozdrawiam
JJ
forestx napisał:Widziałem taki efekt u braciaka: układ zamkniety, piec (samoróbka) palony drewnem "zagotował" się. Zawór bezpieczeństwa nie zadziałał i piec dosłownie rozdarło, jadna spoina puściła na odcinku 35 centymetrów, a patrząc na kotłownię, to wrzatek musiał tryskac nawet po suficie.
Resztę zostawiam wyobraźni ...
Cytat:Nad paliwem stałym nie masz kontroli. Jeśli wzrośnie zbytnio emperatura i woda się zagotuje to żadna automatyka nie zgasi płomienia a wtedy wiadomo zawór bezpieczeństwa gorzej gdy go nie ma
tc napisał:- wiesz, z tą własną odpowiedzialnością to róznie bywaEksploatacja pieca w układzie zamkniętym jest na własną odpowiedzialność.