logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodatkowy piec na węgiel. Czy możliwe jest jego wstawienie?

plaset 12 Paź 2006 21:50 6566 27
REKLAMA
  • #1 3111217
    plaset
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Mam pytanko, czy w istniejącej kotłowni wyposażonej w wiszący kocioł gazowy, można wstawić dodatkowy piec na węgiel.
  • REKLAMA
  • #2 3111280
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    mozesz tylko jest to kwestia przerobienia instalacji CO
  • #3 3111775
    kałboj61
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam i Pzdr.!!
    Można .
    Potrzebny jest bufor albo wymiennik ciepła który odbierze ciepło
    wytworzone przez kocioł na paliwo stałe i przekaże do inst. co.
    inst. co . z kotłem wiszącym wykonana prawidłowo ma taką ilość wody w układzie że kocioł na paliwo stałe podłączony do niej spowoduje zagotowanie
    wody i wyrzut przez zawór bezpieczeństwa .
  • #4 3111825
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Można, ale pod pewnymi warunkami.
    Mianowicie zakładam że dodatkowy kanał spalinowy jest do dyspozycji?
    Należy również pamiętać o prawidłowej wentylacji grawitacyjnej i nawiewie do kotłów.
    Po drugie kotłów na paliwo stałe zgodnie z przepisami nie wolno montować w układach zamkniętych i to jakby nie podlega dyskusji.
    Jeżeli układ jest zamknięty to albo otwieramy układ albo montujemy wymiennik lub bufor.
    I tu uwaga do kol. KAŁBOJ wymienniki montuje się po to aby rozdzielić układ otwarty np. węglówki od zamkniętego układu grzewczego budynku.
    Tłumaczenie, że jest mało wody i będzie się gotować jest totalną bzdurą!
    Ale do rzeczy, Za wymiennikiem montujemy pompę lub łączymy układ szeregowo z kotłem.
    Należy również pamiętać o zaworach zwrotnych aby woda nie "zamykała" się przez współpracujący kocioł.
    Do tego można zastosować prostą automatykę przełączającą pomiędzy kotłami.

Należy pamiętać, że producenci kotłów gazowych nie dopuszczają ich do pracy w układach otwartych ze względu na większy dostęp powietrza do instalacji i co za tym idzie szybszą korozję, chodzi tutaj o gwarancję.
    W związku z tym układ z wymiennikiem wydaję się lepszy nie licząc oczywiście dodatkowych kosztów, te wynoszą ok. 1000-1200 zł więcej.
    Jeżeli sobie życzysz mogę narysować jak to powinno być podłączone, napisz tylko jakie urządzenia jeszcze posiadasz np. zasobnik.
  • #5 3112038
    niccc
    Poziom 12  
    Ja podłaczylem piec do zamknietego ukladu, zrobilem sobie takie sterowanie, ze albo gazowy zasila uklad albo kociol na wegiel. Dodatkowo przy kotle zamontowalem zbiornik wyrownujacy cisnienie w instalacji no i oczywiscie pompe wody podlaczona do sterowania pieca - czy to jest poprawne podlaczenie ?
    Pozdrawiam

JJ
  • REKLAMA
  • #6 3112068
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    U mnie była sytuacja odwrotana: był piec węglowy, w latach osiemdziesiątych równolegle do niego został podpięty piec gazowy (oczywiście dwa przewody kominowe). Układ jest otwarty, grawitacyjny. Piece mają zawory - czyli miało to działać na zasadzie: ten który nie grzeje jest zakrecony.
    W praktyce (jak się jeszcze opłacało grzać gazem) robiłem to tak: piec gazowy był ustawiny na np 40° a ja równocześnie paliłem w węglowym. Kiedy w nocy "wypaliło się" i temperatura wody spadła włączał się gazowy - nie wiem czy takie coś jest zgodne z przepisami.
  • REKLAMA
  • #7 3113100
    Raffi13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    niccc napisał:
    Ja podłaczylem piec do zamknietego ukladu, zrobilem sobie takie sterowanie, ze albo gazowy zasila uklad albo kociol na wegiel. Dodatkowo przy kotle zamontowalem zbiornik wyrownujacy cisnienie w instalacji no i oczywiscie pompe wody podlaczona do sterowania pieca - czy to jest poprawne podlaczenie ?
    Pozdrawiam

JJ

NIe.

To jest niepoprawne podłączenie. ŻADEN kocioł na paliwo stałe nie może byćpodłaczony do instalacji zamkniętej. Nad paliwem stałym nie masz kontroli. Jeśli wzrośnie zbytnio emperatura i woda się zagotuje to żadna automatyka nie zgasi płomienia a wtedy wiadomo zawór bezpieczeństwa gorzej gdy go nie ma. Jak najszybciej załóż sobie wymiennik ciepła. Zostawiasz wtedy kocioł gazowy w układnie zamkniętym a kocioł węglowy robisz w układzie otwartym. Swoja automatyke mozesz zostawić ale hudraulike koniecznie przerób.

Pozdrawiam
  • #8 3113185
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Widziałem taki efekt u braciaka: układ zamkniety, piec (samoróbka) palony drewnem "zagotował" się. Zawór bezpieczeństwa nie zadziałał i piec dosłownie rozdarło, jadna spoina puściła na odcinku 35 centymetrów, a patrząc na kotłownię, to wrzatek musiał tryskac nawet po suficie.
    Resztę zostawiam wyobraźni ...
  • #9 3113934
    Raffi13
    Poziom 11  
    forestx napisał:
    Widziałem taki efekt u braciaka: układ zamkniety, piec (samoróbka) palony drewnem "zagotował" się. Zawór bezpieczeństwa nie zadziałał i piec dosłownie rozdarło, jadna spoina puściła na odcinku 35 centymetrów, a patrząc na kotłownię, to wrzatek musiał tryskac nawet po suficie.
    Resztę zostawiam wyobraźni ...

to sie rozumie samo przez się.

Lepiej zakładaj wymiennik

pozdrawiam
  • #10 3113955
    DonRomano
    Poziom 34  
    Tak jak napisałem wyżej, kotłów na paliwo stałe nie wolno podłączać w układzie zamkniętym.
  • #11 3119617
    niccc
    Poziom 12  
    Cytat:
    Nad paliwem stałym nie masz kontroli. Jeśli wzrośnie zbytnio emperatura i woda się zagotuje to żadna automatyka nie zgasi płomienia a wtedy wiadomo zawór bezpieczeństwa gorzej gdy go nie ma

Z ta kontrolą to jest roznie, ale ogolnie to piec jest z nadmuchem, zamkniety, jesli temperatura przekroczy ustawiona lub piec sie przegrzeje, to dmuchawa jest automatycznie wylaczana i do srodka niema dostepu powietrza, przez co wszystko w nim gasnie szybko gasnie, zawory bezpieczenstwa sa, nawet dwa w calym ukladzie. Czy w takim przypadku rowniez istnieje jakies niebezpieczenstwo ? Jesli tak to jak najprosciej "otworzyc" taki uklad ? Wystarczy wyprowadzic na strych rurke, czy trzeba zalozyc jakis zbiorniczek jeszcze ? Czy wogole jest jakis inny prosty sposob, Na strychu w zimie mam taka temperature jak na polu, boje sie ze jesli mam zalozyc jakis zbiorniczek to zamarznie on. Pomozcie

Pozdrawiam
    Jurek
  • REKLAMA
  • #12 3121250
    DonRomano
    Poziom 34  
    :arrow: niccc zamontować wymiennik w kotłowni.
    Naczynie nie musi być na strychu może być w domu pod sufitem nad najwyższym grzejnikiem.
  • #13 3123808
    grzesiwek
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    ja mam piec węglowy z naczyniem membramowym i zestawem bezpieczeństwa czy to jest prawidłowo?
  • #14 3124595
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jeżeli układ jes zamknięty to jest złe podłączenie.
    Problemy z czytaniem i zrozumieniem czytanego?
  • #15 3193760
    rafal-w
    Poziom 12  
    Mam pytanie do kolegi DonRomano
    Podłączam piec weglowy poprzez wymiennik do układu zamknietego, osobny kanał dymowy. Jaki duży, wielki ma być układ otwarty ? minimalny ? Prawdopodobnie to nazywa się zwład pieca. Zależy mi na tym aby całe ciepło z pieca węglowego poprzez wymiennik zostało dostarczone do grzejników, a nie grzało rury układu otwartego w piwnicy.
  • #16 3194382
    msaklak
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    kolego grzesiwek to jest błąd! tak nie może być! przeczytaj co napisał DonRomano...

kolego nicc, jeśli masz na strychy temp jak na polu to naczynie wzbiorcze mozesz zamontowac pod sugitem, byle wyzej od grzejnika zamontowanego najwyzej, a zbiorniczek jest po to zeby układ sie nie zapowietrzal

forestx, tak kocioł gazowy moze pracowac w systemie otwartym, ale nie jest to zalecane. Jedyne z gazówek które są do tego fabrycznie przystosowane to kotły żeliwne
  • #17 3204068
    DonRomano
    Poziom 34  
    Układ otwarty przy wymienniku?
    Taki jak potrzeba, minimalny, łączysz wszystko jak najkrótszymi rurami, nie ma potrzeby zawyżania ilości wody w układzie.
  • #18 3208333
    kurtis
    Poziom 2  
    witam
    mam taką sytuację :
    - w domu 110m kw zamontowany układ grzewczy z początku lat osiemdziesiątych : piec węglowy + układ otwarty
    - do tego układu parę lat póżniej dołączone ogrzewanie z elektrociepłowni , przez wymiennik ciepła , początkowo używany z bojlerem c.w.u. , po około 2 latach tylko jako c.o. - układ pozostawiony otwarty .
    oba systemy są sprawne , piecem węglowym zacząłem dogrzewać dwa tygodnie temu , dzięki systemowi zaworów mogę grzać jednym , lub drugim .

jak i czy w ogóle zamknąć ten układ - na czas grzania ciepłownią - czy wystarczy zawór na końcówce rurki odpowietrzającej zakręcany na czas grzania ciepłownią ?
    jestem na końcówce węzła cieplnego , więc rozważam rezygnację z ciepłowni na rzecz gazowego pieca c.o. - na grzanie węglem w tygodniu mam za mało czasu , więc tak czy inaczej czeka mnie rozwiązanie kwestii zamknięcia układu .
  • #19 3233868
    Treger
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Co do układu zamkniętego - to sprawa jest jasna i opisana powyżej.
    Co do dodatkowego wymiennika, to obawiam się , że jest to niepotrzebny kłopot i wydatek. Pieców nie przełącza się na ogół codziennie!) .
    Ja mam gaz i węgiel, instalację otwartą i cztery zawory kulowe, które przełączają obieg wody między piecami. Tylko musiałem zabezpieczyć "wajchy", bo razu pewnego dzieciak bawił się zaworkami i ...
  • #20 3235985
    DonRomano
    Poziom 34  
    No właśnie bawił się zaworkami i...
    Powiedz w takim razie kiedy przełącza się kotły jak nie codziennie?Co trzy dni?

Przecież kotły przełączą się same np. wtedy gdy będziesz spał lub gdy wyjdziesz z domu na dłużej.Zgaśnie w węglowym to załączy się gazowy aby temperatura w domu nie spadła poniżej zadanej.
  • #21 3235997
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    A tak z ciekawości spytam
    Ile (tak mniej więcej) kosztuje sezon opalania gazem (w niedużym domku jednorodzinnym).
  • #22 3236543
    DonRomano
    Poziom 34  
    U mnie 150m stary dom, z gotowaniem i ciepłą wodą za tamten sezon zapłaciłem ok.2800zł.
  • #23 3250227
    Dora4
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Panowie da się podłączyć piec gazowy i węglowy jeden na zamkniętym układzie drugi na otwartym w jednej instalacji bez konieczności zakupuwymiennika ciepła i bufora. Wada trzeba recznie przełanczać pracę z jedego kotła na drugi.
  • #24 3252767
    noel79
    Poziom 21  
    kolega powyzej ma absolutna racje po co wyrzucac dodatkowo pieniacze na wymienniki kilka kolanek ,rurek i zaworów załatwi całą sprawę
  • #25 3253012
    tc
    Poziom 20  
    Zgodnie z przepisami piece węglowe powinno się montować w układzie otwartym, lecz w praktyce spotykam się często że montowane są w układzie zamkniętym . Generalnie bezpieczeństwo zależy czy układ zamknięty jest odpowiednio wykonany. Układ taki powinien mieć duże naczynie wzbiorcze w którym należy kontrolować ciśnienie, przynajmniej dwa zawory bezpieczeństwa o dużej średnicy oraz brak możliwości odcięcia tychże urządzeń zabezpieczających.
    Eksploatacja pieca w układzie zamkniętym jest na własną odpowiedzialność.
    Podejrzewam że oficjalnie aby piec węglowy mógłbyć dopuszczony do montażu w układzie zamkniętym podlegałby dozorowi technicznemu a to podrożyłoby znacznie koszty eksploatacyjne. W związku z tym łatwiej jest odpowiednio napisać instrukcję montażową przez producenta niż ponosić dodatkowe koszty z tym związane itp.

Awarie pieców zdażają się również w systemie otwartym np spowodowane zamarznięciem naczynia lub dolaniem zimnej wody do gorącego pieca zamknięciem zaworów,nagromadzenie gazów i wybuch itp , możliwości jest wiele
  • #26 3253702
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    tc napisał:
    Eksploatacja pieca w układzie zamkniętym jest na własną odpowiedzialność.
    - wiesz, z tą własną odpowiedzialnością to róznie bywa :D.
    Ja w tym roku włożyłem sobie rurkę w komin (wsad Φ=170 zrobił mi taki "cug", że popiołu nie wybieram, bo wszystko w komin wciąga :D), do tego tanio kupiłem suchutką sosnę i już dwa razy zdarzyło mnie się "przegotować" piecyk. Więc cieszę się, że mam układ otwarty.
  • #27 3254066
    Dora4
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Przykładowy schemat mógłby wyglądać np. tak. Co onim sądzicie:?:
    Załączniki:
    • Drawing1.pdf (7.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3257439
    DonRomano
    Poziom 34  
    Mógłby, ale....
    Spróbuj teraz wytłumaczyć komuś starszemu jak, kiedy i który zawór przełączyć gdy chce grzać w tym czy drugim kotle.
    Nie wspomnę, że sam po sezonie letnim będziesz się zastanawiał przez chwilkę co poprzełączać i gdzie dobić wodę do instalacji.

Kotłownia powinna być bezpieczna i bez obsługowa(nie licząc podkładania węgla czy drewna).

Są pewne i sprawdzone schematy instalacji, których należy się trzymać a wszelkie kombinacje należy zachować dla siebie i to pod warunkiem, że mieszka się 100 kilometrów od najbliższego sąsiada.

Myślę, że temat podłączenia dodatkowego kotła węglowego do instalacji zamkniętej został całkowicie wyczerpany.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W istniejącej kotłowni z wiszącym kotłem gazowym możliwe jest dołączenie dodatkowego pieca na węgiel, jednak wymaga to odpowiedniej modyfikacji instalacji centralnego ogrzewania (CO). Kluczowe jest zastosowanie wymiennika ciepła lub bufora, które oddzielą układ otwarty pieca na paliwo stałe od zamkniętego układu kotła gazowego, co zapobiega przegrzewaniu i zagotowaniu wody oraz chroni instalację przed uszkodzeniami. Kotły na paliwo stałe zgodnie z przepisami nie powinny być montowane w układach zamkniętych ze względu na brak kontroli nad procesem spalania i ryzyko awarii, takich jak pęknięcia spoin czy niekontrolowane wzrosty ciśnienia. Układ otwarty wymaga odpowiedniej wentylacji grawitacyjnej i zabezpieczeń, w tym naczynia wzbiorczego, zaworów bezpieczeństwa oraz automatyki sterującej przełączaniem między kotłami. Możliwe jest ręczne przełączanie obiegów wody między kotłami za pomocą zaworów kulowych, choć wymaga to obsługi użytkownika. W praktyce spotyka się różne rozwiązania, jednak najbezpieczniejszym i zgodnym z normami jest stosowanie wymiennika ciepła i utrzymanie pieca na paliwo stałe w układzie otwartym, a kotła gazowego w układzie zamkniętym. Dodatkowo zaleca się montaż naczynia membranowego w układzie otwartym, umieszczonego w pomieszczeniu, aby uniknąć zamarzania. Wymiennik ciepła powinien być dobrany tak, aby minimalizować straty ciepła i zapewnić efektywne przekazywanie energii do instalacji CO. Praktyczne doświadczenia użytkowników wskazują na konieczność stosowania zaworów zwrotnych, pomp obiegowych oraz automatyki, aby zapewnić bezpieczną i efektywną współpracę obu kotłów. Montaż dodatkowego pieca na węgiel bez wymiennika i w układzie zamkniętym jest niezalecany i niezgodny z przepisami, grożący poważnymi awariami i zagrożeniem bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA