logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt GTA290 - dziwne dźwięki po włączeniu zasilania, możliwe zwarcie?

valstus 15 Paź 2006 15:41 2155 12
REKLAMA
  • #1 3115897
    valstus
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam mam wzmacniacz blaupunkta gta290 przy załączeniu mu zasilania po 5 sekundach dziwnie buczy , trzeszy , słuchy dochodzą z okolic okrągłej cewki, dławika czy to prawidowa reakcja wzmacniacza na załączenie mu zasilania czy może on mieć gdzieś zwarcie prosiłbym o wyjaśnienie mi tego

dziekuje

Dodano po 12 [minuty]:

czy bez podłączonych głośników można podłączać zasilanie wzmacniacza?
    do do jakich gniazd mam podączyć ?
    mam tu takie oznaczenia :
    R -
    R +
    L-
    L+

R i L typu chinch na obudowie widnieje napis "line in"

Dodano po 1 [minuty]:

podłączając wzmacniacz do zasilacza nie mam podączonego oprócz tego nic czy to dobrze czy żle?
  • REKLAMA
  • #2 3117614
    Bęben
    Poziom 16  
    Mozesz podłaczyć wzmacniacz bez głośników
    R - głośnik prawy
    L - głośnik lewy
    znaki + i - to bieguny, nalezy podłączyć do odpowiednich biegunów głośników
    Line in to wejście
    wzmacniacz nie powinien buczeć....
    podłącz coś do wejścia, choćby zewrzyj je do masy i zobacz czy buczy.
  • REKLAMA
  • #3 3117915
    valstus
    Poziom 21  
    witam czemu wzmacniacz buczy podałem mu napiecie 12 V cewka lub dławik na płytce zaczyna wchodzić w rezonans i dziwnie buczy

pozdrowienia

Dodano po 2 [minuty]:

gdy zmniejsze napiecie do 8 v to przestaje buczeć i żółta dioda nadal świeci

Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]:

podłaczyłem na wejście sygnał z walkmana , buczenie nie ustało , buczenie dochodzi od dużej cewki przetwornicy

Dodano po 7 [minuty]:

na płytce brakuje mi pokręteł od; ,low pass, hi pass ,bass , nie ma jednego stopnia tranzystora o typie kb688 , brakuje dwóch bezpieczników nie wiem czemu służy te drugie gniazdo na bezpiecznik

Dodano po 1 [minuty]:

gdzie to wszystko kupić?

Dodano po 3 [minuty]:

a i o jakiej wartości do blaupunkta gta290 dać te pokrętła i czy bezpieczniki dobierać w zależności od obciązenia i obciązalności zasilania jak je dobrać

Dodano po 24 [minuty]:

do czego służy ten kabelek przykręcany do obudowy na płytce oznaczenie ma chgnd
  • REKLAMA
  • #4 3119201
    valstus
    Poziom 21  
    Witam mam wzmacniacz blaupunkta gta290 przy załączeniu mu zasilania po 5 sekundach dziwnie buczy , trzeszy , słuchy dochodzą z okolic okrągłej cewki, dławika czy to prawidowa reakcja wzmacniacza na załączenie mu zasilania czy może on mieć gdzieś zwarcie prosiłbym o wyjaśnienie mi tego

czy bez podłączonych głośników można podłączać zasilanie wzmacniacza?
    do do jakich gniazd mam podączyć ?
    mam tu takie oznaczenia :
    R -
    R +
    L-
    L+

R i L typu chinch na obudowie widnieje napis "line in"

podłączając wzmacniacz do zasilacza nie mam podączonego oprócz tego nic czy to dobrze czy żle?
  • #5 3119229
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Jeśli te odgłosy są mocno słyszalne to oznacza że coś jest nie tak z koncówką mocy (uszkodzony tranzystor-y, przebicie jakieś), lub uszkodzone są diody prostownicze.
    Jeśli posiadasz miernik jakikolwiek to sprawdż czy na wyjściu głosnikowym nie ma napięcia stałego, co będzie oznaczać uszkodzenie transystora-ów w końcówce mocy.
  • REKLAMA
  • #6 3119271
    valstus
    Poziom 21  
    powitać sprawdziłem na wyjściu głośnikowym oznaczonym r+, r- l+, l- jest pomiędzy + i - napiecie rzedu 10 V co dalej ?
    czarny kabelek przykręcany do obudowy oznaczony chgnd do czego on jest?
  • #8 3119300
    valstus
    Poziom 21  
    od czego zalezy dobór bezpieczników we wzmacniaczu jakich należy użyć bo mam tu dwa widoczne gniazda na nie ,nie wiem czemu dwa a nie jedno główne?

Dodano po 1 [minuty]:

10 V jest na obu kanałach R i L

Dodano po 1 [minuty]:

dwa b688 i dwa d718
  • #9 3119343
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Co do bezpieczników to nie wiem dlaczego ładują np. 3x20A zamiast 1x60A może ktoś wyjaśni, myśle że jest większa powieszchnia styku bezpieczników, co powoduje mniejsze grzanie, niż w przypadku jednego bezpiecznika.
    ale tego nie wiemdo końca

Jeśli na dwóch kanalach jest 10V to większa ilość tranzystorów poszła, jak nie szystkie :( ale to już był by niezły koszt niedawno kupowałem takie do mojego GTa 5000, ok 3zł sztuka co w Twoim przypadku daje ok 25 zł
  • #12 3119505
    valstus
    Poziom 21  
    czy to napewno dobry pomysł na 100% a jak je sprawdzić nie wylutowując ich z płytki?

Dodano po 3 [minuty]:

po wylutowaniu tych co sie grzeją przestanie buczeć?

Dodano po 15 [minuty]:

po zwarciu jednego gniazda bezpiecznika wzmachol odpala ale co najdziwniejsze te drugie gniazdo jest rozwarte i wzmachol działa to po co ono tam jest?

Dodano po 4 [godziny] 16 [minuty]:

nie mam dwoch tranzystorów sterujących ,mają przebicie , czy mogę podłączyć wzmachol do zasilania , podłączałem go na 5 s nie słychać żadnych trzasków z miejsca cewki przetwornicy na wyjściu głośników oznaczonym r+, r- pokazywało mi 1.2 V stałego a na L+i L- nie pokazywało mi nic po jakimś czasie sprawdziłem tak samo i na r+ , r- jest napiecie 22 V
  • #13 3132693
    valstus
    Poziom 21  
    wzmacniacz pobiera z zasilacza 0,6 A przy obciążeniu tak samo czy tak ma być ?
    czy ten porąd się zwiekszy podłączając wzmacniacz do akumulatora ?

Dodano po 1 [minuty]:

mam wylutowane z niego dwa traznystory , końcówki mocy czy to może mieć wpływ?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Blaupunkt GTA290 po włączeniu zasilania zaczyna buczeć i trzeszczeć, a dźwięki pochodzą z okolic dużej cewki dławika, co nie jest normalną reakcją. Buczenie występuje nawet przy podłączeniu sygnału zewnętrznego oraz bez podłączonych głośników. Na wyjściach głośnikowych (R+, R-, L+, L-) zmierzono napięcie stałe około 10-22 V, co wskazuje na uszkodzenie tranzystorów końcówek mocy (typy B688 i D712/D718) lub diod prostowniczych. Zaleca się sprawdzenie tranzystorów poprzez ich podgrzanie podczas krótkiego włączenia wzmacniacza i wymianę uszkodzonych elementów. Wzmacniacz posiada dwa bezpieczniki, co może służyć rozłożeniu obciążenia i zmniejszeniu grzania, jednak dokładna funkcja nie jest jednoznaczna. Czarny kabel oznaczony "chgnd" to połączenie masy płyty wzmacniacza z obudową. Wzmacniacz można zasilać bez podłączonych głośników, a wejścia R i L typu chinch oznaczone jako "line in" służą do podłączenia sygnału audio. Uszkodzenia końcówek mocy wpływają na pobór prądu i mogą powodować nieprawidłowe działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA