logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie przy zasilaniu wzmacniacza Blaupunkt GTA290 - co sprawdzić?

ufo007 12 Lut 2006 21:48 2090 6
REKLAMA
  • #1 2295184
    ufo007
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam kupilem uszkodzony wzmacniacz z allegro wymienilem pekniety kondensator, połatalem sciezki, brakujacymi potecjometrami zastapilem rezystorami narazie. Ale mam problem nie odpalalem narazie, sprawdzalem przewodnosci brzeczykiem w mierniku i zobaczylem ze piszczy przy zaciskach zasilania i uziemienia tak jakby gdzies bylo zwarcie, podlaczylem do plusa zasilanie 12 woltow z prostownika a uziemienie zostawilem luzem zeby prad nie plynal i miernikiem sprawdzilem napiecie pomiedzy zaciskiem ground w wzmaczniacu a minusem w prostowniku i pokazywalo 12 woltow :/ i nie wiem co zrobic wyczytalem gdzies ze ktorys z tranzystorow odpowiadajacy za podawanie zasilania moze byc uszkodzony i zwiera do masy plusa ale wylutowalem wszystkie i miernik dalej brzeczy. Moze ktos wie w czym problem
    http://mail.bsk.vectranet.pl/~rsadowski/gta290.htm
    Załączniki:
    • Zwarcie przy zasilaniu wzmacniacza Blaupunkt GTA290 - co sprawdzić? IMG_0002.jpg (69.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2295977
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam !!!

Wzmaczniacz zasilany jest z przetwornicy napiecia, wiec uszkodzone mozebyć wszystko co sie w niej znajduje, sprawdź układy scalone w przetwornicy oraz tranzystory (także koncowe) i diody.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2296027
    vigor48
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    kolego ufo 007 proponuję nie naprawiać wzmacniacza zasilając z prostownika do ładowania akumulatorów ponieważ z prostownika wychodzi napięcie tętniące a nie stałe może to pogłębić uszkodzenie wzmacniacza. pozdrawiam.[/b]
  • REKLAMA
  • #4 2296040
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    kolego wigor48

niedkońca masz racje !!! z prostownika owszem wychodzi napięcie tętniące (25 lub 100hz) ale we wzmacniaczu jest przetwornica i napewno są tam kondensatory na wejściu które w jakiś sposób odfiltruja to napiecie, pozatym nieznam przypadków żeby napięcie jednokierunkowe uszkodziło układ, a takim niewątpliwie jest napięcie wyprostowane choćby jednopołówkowo.

Myśle ze w stanie spoczynku(bez sygnału) te kondensatory które są w we wzamcniaczu spokojnie poradzą sobie z tętniącym napięciem z prostownika, po podłączniu sygnału mozebyć jedynie słyszalne buczenie.

Co by nie niebyło wzmacniacz ma zwarcie i nalezy je usunąc !! na wszelki wypadek można dołączyć do wyjścia prostownika kndensator 1000uF / 25V i napewno bedzie wszytko ok.

Pozdrawiam
  • #5 2353891
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Hehe
    ja mam wzmaka XS XSA 660 (docelowo będzie GTA 1300 Blaupunkta)
    i pomiędzy plusem zasliania (gdy wzmacniacz działa) a masą mam
    napięcie 32 Volt !!!!!! a pomiędzy minusem a masą wzmaka jest w granicach 20 Volt !!!!

Czy to jest normalne ??
    Dla wiadomości podam że wzmacniacz działa bezproblemowo :)

A co do podłączania wzmaka pod transformator to nie polecam :/
    Jak podłączyłem (trafo po wyprostowaniu mostkiem) mojego w domku to
    led od power/protect mrugał na zmianę raz zielono, raz czerwono
    (ok 50 hz)
  • REKLAMA
  • #6 2461703
    martinez911
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja mam problem z GTA 1300 niemoge dostać przełacznika trujpozycyjnego czy wiecie gdzie moge taki dostac?PROSZE o pomoc
  • #7 2901529
    ufo007
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wiec naprawa narazie mnie przerosła odlozylem ja na jakis nudny zimowy wieczor. Uzbieralem troche i kupilem nowego monacora carpowera.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Blaupunkt GTA290 zgłasza zwarcie przy zaciskach zasilania i masy, co może wynikać z uszkodzeń w przetwornicy napięcia, w tym układów scalonych, tranzystorów i diod. Pomimo wymiany kondensatorów i naprawy ścieżek, problem zwarcia utrzymuje się nawet po wylutowaniu tranzystorów. Zasilanie wzmacniacza prostownikiem 12 V może powodować tętniące napięcie, które jest częściowo filtrowane przez kondensatory w układzie, jednak nie jest to optymalne rozwiązanie i może pogłębić uszkodzenia. Zaleca się sprawdzenie elementów przetwornicy oraz unikanie zasilania prostownikiem bez odpowiedniego filtrowania. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące innych modeli Blaupunkt, takich jak GTA1300 i XS XSA 660, gdzie obserwowano nietypowe napięcia na zaciskach zasilania, a także problemy z dostępnością przełączników trójpozycyjnych do GTA1300. Autor ostatecznie zrezygnował z naprawy i zakupił nowy wzmacniacz marki Monacor Carpower.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA