logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SanDisk Sansa - szybkie rozładowywanie baterii nawet po wyłączeniu urządzenia

jareks91 22 Paź 2006 00:57 2179 3
  • #1 3140356
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Mp3 rozladowywuje mi baterie nawet jak jest wylączona...
    Rozkręcilem tą mp3-ke i nie ma tam żadnego zwarcia. Ojawy są dosyć dziwne. Jak daje omomierzem miedzy zaciski bateri to pokazuje 20Kom jednak jeśli ustawiam na mierniku żeby sprawdzil w tych punktach przewodzenie diody to wyswietla mi ok 0.8 V. Wyglada to tak jakby miedzy zaciskami + a - byla dolączona dioda przewodząco. Co robi zwarcie...Ciagnie prąd 50mA przy wylączonym oddtwarzaczu.
    Nie wiem co moze być uszkodzone w tej mp3 macie jakiś pomysl??

Zamieszczam skany z tej mp3. a Moze ta mala bateryjka jak jest rozladowana to robi zwarcie?? jest to mozliwe?? bo napiecie na tej bateryjce jest ok 30 mV.
    Załączniki:
    • SanDisk Sansa - szybkie rozładowywanie baterii nawet po wyłączeniu urządzenia 2.JPG (64.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SanDisk Sansa - szybkie rozładowywanie baterii nawet po wyłączeniu urządzenia 1.jpg (65.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3144128
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam ta mała bateryjka to nie bateryjka tylko kondensatorek potrzymujący pamięć przez jakiś czas przy wymianie bateri , zamontowany po to by przy zmianie bateri nie zapominał zapamiętanych stacji radiowych , co do rozładowywania bateri to jak szybko ją rozładowywuje ???? ja w swoim mp3 mam wyłącznik zasilania i rozwiązuje to problem , widać elektronika tego mp3 nie jest doskonała i pobiera tyle tyle prądu w stanie wyłączenia . Często kondensatorki ceramiczne mają wady i troche ciągną , zdażały się też zwarcia , ale nie wiem czy opłaca się w tym grzebać , lepiej dać wyłącznik lub wyjmować baterię , jak podczas pracy bateria starcza na ile powinna to dałbym sobie spokój z dłubaniem .Mój aparat foto jest całkiem sprawny ,laptop też ,a i tak po jakimś czasie bateria sama się rozładuje .
  • #3 3199298
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    hmm wyczerpuje sie tak w ciągu 3 dni. w Stanie spoczynku pobiera prąd rzedu 50 mA a wiec nie malo... :(
  • #4 3199769
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam, jak wiadomo , jaki jest układ w środku , to można sprawdzić w jego specyfikacji jaki pobiera prąd spoczynkowy i wtedy dopiero szukał bym usterki, ale wydaje mi się ,że ten typ tak ma , poprostu nie jest dopracowany , ale radzę pomimo wszystko sprawdzić specyfikację tego kontrolera ,napewno dużo wyjaśni.
REKLAMA