logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukający dysk Maxtor 60GB 7200 RPM - czy można na nim pracować?

razul 15 Lip 2003 01:53 2298 22
  • #1 289164
    razul
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam dysk twardy Maxtor 60gb 7200 i ma tak przypadlosc dziwna. Otoz czasem, jakby sie zawiesz i zaczyna sie "resetowac" - zachowuje sie tak jak przy wlaczeniu kompa. Dysk wydaje tez charakterystyczny odglos - stuka. Z moich informacji wynika, ze stuka silnik krokowy. Co z takim dyskiem zrobic ?? mozna na nim pracowac ? oddac go do reklamacji ?? Kiedys spotkalem sie z tym w hdd ibm - 2 sztuki, jeden chodzi do dzis, drugi dawno padl :( czy ktos sie spotkal z tym problemem i moze mi pomoc ?
  • #2 289190
    AdamOSA
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Problemu nie rozwiąże bo nie radze rozkręcać HDD . Ale od siebie moge doddac ze na 4 stukające dyski , 3 mi padły . Myśle ze powodem jest uszkodzenie mechaniczne (wstrząs uderzenie , zużycie mechaniczne )
    Nie pamietam ale chyba ramie ma na początku stoper w postaci dwóch zwężajacych się blaszek które je stopuje . Może masz je uszkodzone ( zmiana własności mechanicznych ) . Jeżeli chodzi o elektronike to to jedyny powód tego zjawiska było by próbowanie przez sterownik cofniącie ramienia dalej nisz na to pozwala mechaniki . Oglądałem rozebrany jeden ze swoich HDD który miał takie uszkodzenie i już padł . Ramie przesuwało sie od początku do zewnętrznek częci talerza i może zachodziło na niego na 3 mm i na powrocie wydzielało to uderzenie . Jeżeli masz możliwośc to oczywiście polecam reklamacje tego HDD.
  • #3 289207
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Takie stukanie to objaw uszkodzenia mechanicznego. Reklamuj go.
  • #4 289775
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Pewnie , że reklamuj.
    :arrow: P.S
    Lekkie stuknięcie przy wyłączeniu dysku w Maxtorkach to norma i nie jest to uszkodzenie!
  • #5 290166
    NimnuL
    Poziom 15  
    Z doswiadczenia wiem, ze warto zrobic kopie zapasową ważniejszych danych i przygotować się na pad dysku . . . są to jego ostatnie okrzyki, niedlugo ucichnie . a przed całkowitym popsuciem trudnoe bedzie Ci go reklamowac .
  • #6 290283
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Jeśli hardy wciąż jest na gwarancji, to leć z nim niezwłocznie do sklepu, jak ci wymienią to zawsze ta gwarancja będzie lecieć od nowa, a dysk też nowszy dostaniesz :twisted:
    Poszukaj też w tym dziale problemu Micka64 (pozdrawiam :) ) z Maxtorem, udało się nam go wspólnie usunąć a był identyczny jak twój 8)
  • #7 290298
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6479
    A może masz włączone jakieś opcje oszczędzania energii i np. wyłącza Ci dysk po 3min bezczynności?
  • #8 290345
    /|\Atari
    Poziom 27  
    tzok :arrow:
    Cytat:
    A może masz włączone jakieś opcje oszczędzania energii i np. wyłącza Ci dysk po 3min bezczynności?

To po wykryciu aktywności użytkownika dysk by się włączył
  • #9 290478
    tzok
    I to właśnie objawiło by się stuknięciem, podobnie jak jego wyłączenie. Poza tym dysk wyłącza się po pewnym czasie niekorzystania z niego a nie "nieaktywności" użytkownika (ruszania myszką, pisania na klawiaturze) jak wygaszacz ekranu czy wstrzymanie systemu.
  • #10 290479
    ArekS
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Dyski Maxtora to najgorsze dyski na rynku - z mojego doświadczenia.
    Jedno stuknięcie przy włączeniu to może być, ale więcej to na pewno początek końca jeśli nie koniec dysku jak pisali przedmówcy.
  • #11 290489
    tzok
    Ja mam maxtora i go sobie chwalę, dostałem go za quantum'a, w którym wysiadła elektronika po 8 miesiącach używania. Zawsze można trafić na wadliwy egzemplarz ale akurat Maxtory mają dość dobrą opinię. Najgorsze w/g mnie są Samsungi i Fujitsu, za Seagate też nie przepadam. Niezłe są IBM/Hitachi (wrażliwe na zasilanie), Maxtory, WDC (?). Proponuję przejrzeć na Allegro dział Dyski: Uszkodzone.
  • #13 290542
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    U nas w pracy też były 2 hdd IBM 30GB. Raz była awaria sieci zasilającej. I wtedy "padł" serwer w którym znajdowały się one spaliło płytę na dwa klocki (dane były zgrywane na obu jednocześnie). Po tym "wypadku" dyski właśnie zaczęły działać następ.: jak się uruchomiły to spoko i przez miesiąc a czasami nie chce się uruch. i stuka. Minęło od wypadku 1,5 roku i do teraz działają ok z tym że na jednym jedną part. trza było usunąć (jedyny program jaki sobie z tym poradził to bodajże Ranisch. Part. Magic nie dał rady).
  • #14 290547
    NimnuL
    Poziom 15  
    Atari - będzie trudno reklamowac działający dysk - to, ze stuka nie upowaznia do reklamacji . . .
  • #15 291464
    razul
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzieki wszystkim za informacje. Jesli chodzi o oszczedzanie energii to na pewno nie to, nie uzywam wcale. Generalnie rozwazalem mozliwosc, ze to problem np. kontrolera na plycie, ale przytrafilo mi sie to takze na innym kompie u kolegi, podczas pregrywania plikow. Pomoglo zresetowanie kilkukrotne(!). Uszkodzenie mechaniczne mozliwe, ale raczej taki dostalem, bo podczas pierwszego partycjonowanie,zaraz jakgo kupilem, to mialem problemy. pozniej dwa miechy pochodzil i sie zaczelo...
    Zaniose go, zobaczymy co powiedza.

btw : moj kolega poszedl do reklamacji z dyskiem bo :"glosno chodzil"... wyklocil sie w sklepie i mu przyjeli, a w hurtowni mu wymienili... tez niemoglem uwierzyc.

pozdrawiam wszytskch
  • #16 291631
    /|\Atari
    Poziom 27  
    ArekS :arrow:
    Cytat:
    Dyski Maxtora to najgorsze dyski na rynku - z mojego doświadczenia.

No cóż, niestety nie masz chyba zbyt dużego doświadczenia - bez urazy - bo Maxtor dysków od wczoraj nie robi, a robi je może nie najszybsze ale najstabilniejsze z dostępnych. A przyczyn stuknięć może być wiele, naprzykład jeśli w trakcie jakiejś krytycznej operacji zgaśnie prąd, to np. Bootsektor może zostać rozniesiony po powierzchni dysku i będą postukiwania, jak dysk nagle zgubi czytanego boota.......
  • #17 291683
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    :lol: Witaj w klubie :P , miałem IDENTYCZNY objaw tyle że na Maxtorze 40GB... Zrobiłem tak jak radził mi kolega /|\ Atari (również pozdrawiam;) : Ze stronki producenta dysku ściągnąłem narzędzie o nazwie POWERMAX 3 i tym programem sformatowałem NISKOPOZIOMOWO dysk (Low Level Format)...
    Dysk po dzień dzisiejszy pracuje jak marzenie :D

POZDRAWIAM
  • #18 291870
    NimnuL
    Poziom 15  
    Atari - popieram ... nie wiem skąd się wziela opinia ArekSa . . . to jedne z lepszych dysków ... firma z doswiadczeniem i ze znakomitymi produktami .
  • #19 293922
    Andrzej Piotrowski

Poziom 15  
    Ocena: 9
    Widzę, że ile dysków tyle opinii. Ja również jestem rozdarty. W orginalnych Dell'ach są często dyski Maxtora. W kosmos na promach kosmicznych również latały kopy z dyskami Maxtora (była nawet swego czasu taka reklama). Ja natomiast do tych dysów się kiedyś bardzo zniechęciłem podobnie jak do Quantum i szajsowatych WDC. Powiem wam jedno wszystko zależy od partii i miejsca z którego dyski pochodzą, jak dyski pochodzą z nowootwartych fabryk (i na dodatek w Chinach) to prawie na bank prędzej czy później będzie z nimi kłopot. Ja osobiście najbardziej jestem przekonany do Seagat'ów ale pewnie kiedyś mnie i tak wyprostuje.
    Konto firmowe:
    PPHU ServiCo Microsystems Andrzej Piotrowski
    Witosa 2/64, Piła, 64-920 | Strona WWW: www.servico24.pl
  • #20 293975
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Z moich osobistych doświadczeń najlepsze są dyski Seagate. Miałem jednego 130 MB miał, chyb a 17 właścicielem byłem (teraz ma go kolega) i CHODZI DALEJ! Żadnych badów - po prostu super. W swoim kompie mam Seagate i Fujitsu i oba chodzą wzorowo. Za to spotkałem się z kilkoma przykładami totalnych padów Quantumów i Samsungów. Maxtor - nie testowałem to niewiem :D
  • #21 294061
    wro
    Poziom 12  
    Miałem nowego 40 Gb Maxtor'a i od początku dało się słuszeć stukotanie a po 11 dniach przestał dziełać. Dodatkowo podczas pracy lekko wibrował. Jak masz to samo to raczej przestanie Ci działać tak jak mi.

Pozdr :-)
  • #22 294111
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    mam maxtorka ponad rok i jest zajebisty.Owszem stuka przy wyłączeniu ale nidgy przy włączaniu - co do wyłączania to podczas uruchomionej funkcji oszczędzania energii wyłącza się w iinym przypadku nie.
    co do stukania podczas przeszukiwania to jest słyszalny bardzo słabo tylko ruch głowicy ale to norma w każdym dysku......

reklamacja cię ratuje bo nie ma co kombinować - po coś jest ta gwarancja no nie :D
  • #23 481416
    ArekS
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Zgadzam się z panem Andzejem Piotrowskim.
    Natomiast z Attari bym polemizował. Na kilkadziesiąt dysków jakie wymieniłem najwięcej było Seagate i WDC. Najmniej coprawda Maxtorów ale ani jeden nie działał dłużej jak trzy lata (gwarancja rok). Chciaż niektóre działają jeszcze dziś. Może rzeczywiście zbyt wcześnie się uprzedziłem, może to tylko taka partia produkcyjna.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Maxtor 60GB 7200 RPM wykazuje objawy stukania i resetowania, co wskazuje na możliwe uszkodzenie mechaniczne, najczęściej związane z problemami z ramieniem głowicy lub silnikiem krokowym. Stukanie może być normalne przy wyłączaniu dysku, jednak częste i głośne stuknięcia podczas pracy sugerują awarię. Zaleca się wykonanie kopii zapasowej danych i niezwłoczne skorzystanie z gwarancji lub reklamacji, gdyż dalsze użytkowanie może prowadzić do całkowitej utraty dysku. Niektórzy użytkownicy sugerują niskopoziomowe formatowanie narzędziem POWERMAX 3 jako próbę naprawy, jednak jest to rozwiązanie ryzykowne. Dyski Maxtor mają mieszane opinie – jedni chwalą ich stabilność, inni wskazują na częste awarie, porównując je do innych marek takich jak Seagate, IBM, Quantum, Samsung, Fujitsu czy WDC. Warto również sprawdzić ustawienia oszczędzania energii, które mogą powodować cykliczne włączanie i wyłączanie dysku, objawiające się stukaniem.
REKLAMA