logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz DIY dla leniwych i... spłukanych :]

trzygrosze 23 Paź 2006 11:10 10295 15
REKLAMA
  • Wzmacniacz DIY dla leniwych i... spłukanych :]
    Witam.

Chciałem przedstawić swój (no może niezbyt ambitny ) wzmacniacz " na szybko " zrobiony przez ostatni łikend, jako ze pozbyłem się wszystkiego co miałem ( dzisiaj sprzedaję ostatni wzmacniacz jaki miałem w domu ), poszperałem w swojej kanciapie i udało mi się znaleźć całkiem, całkiem eleganckiego decka Grundiga, który w środku był juz zmasakrowany tak totalnie że juz nie dało się go odratować ( przynajmniej za sensowne koszta ).

Całosc oparta o nieśnmiertelne kości TDA7294 w najprostrzej aplikacji
    Wzmacniacz jak narazie posiada trzy wejscia ( selektor żrudeł na przednich trzech przyciskach ), regulacje głosności i balans, jest oczywyscie wskaźnik wysterowania ładnie mrugający w rytm muzyki :]

Zasilanie - (+/- )24V
    moc jednego trafa to mniej więcej 50pare W
    Filtrowanie 2x6400uF

koszt całej budowy :
    2xTDA7294 - 22zł
    Zaciski głosnikowe - 1.20zł

Reszte miałem :]

Jak do tego doszło ?
    Poździerane napisy starłem do końca, również zmasakrowaną gałkę wyszlifowałem i pomalowałem, szuflade trzeba było wyprostowac i dociąć by ładnie weszła na swoje miejsce. Przez przypadek podając za wysokie napięcie spaliłem oryginalny moduł wskaźnika wysterawania ( 2x6diodek ), dałem nowy, z innego decka :P niestety 2x5diodek ( pierwsza dioda z każdego kanało świeci się teraz cały czas ), wskaźnik podłączony jest przed potencjometrem głośnosci i działa niezależnie od niego.

Ogulnie czas spędzony przy tym wzmacniaczu to całe dwa dni z przerwami na fizjologię, miałem z nim sporo problemów, wcale nie było tak słodko jak by się wydawać mogło, ale efekt mysle ze jest :]. Nic nie brumi, trzaska itp, brak opóźnienia załączania kolumn ( w tym przypadku niepotrzebne )

Do wad wzmacniacza zaliczyłbym troche za głosno buczące trafa, ale da się znieść nawet przy bardzo cichym słuchaniu, do zalet : wygląd i funkcjonalnosc :]
    Załączniki:
    • Wzmacniacz DIY dla leniwych i... spłukanych :] IMG_1763.jpg (82.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz DIY dla leniwych i... spłukanych :] IMG_1769.jpg (79.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz DIY dla leniwych i... spłukanych :] IMG_1760.jpg (113.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    trzygrosze
    Poziom 21  
    trzygrosze napisał 597 postów o ocenie 18, pomógł 11 razy. Mieszka w mieście Szczecin. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3144699
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Witam!
    HeHE jestem pierwszy....

Jak dla mnie to powiem C że nie chciało Ci się tego robić....
    Przedewszystkim poukładałbyś to wewnątrz....

Jak mówisz ze środek był zmasakrowany to dalczego go do końca nie wywaliłeś i nie zoribłes preampa na np. TL072 który kosztuje chyba 2zł??

Pająk pod TDA?? hmm jak by był jeszcze estetycznie zrobiony i pozabezpieczany to nawewt o nim bym nie wpsomniał...

No to teranz wychodiz na to że to Twoja ostatnia konstrukcja w zyciu.... posprzedawałeś wszystko co miałes :( szkoda...

Jak dal mnie 3/10
    Estetyka wnętrza robi swoje... niestety
  • #3 3145109
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Racja, zgadzam się co do wszystkiego..prawie :]

Co do pająka to jest zrobiony bardzo solidnie, mozma mocna ruszac kablami i nie ruszy się zaden element. Pozabezpieczać ... hmm.. nie wiem od czego, od kurzu ? Może chodzi o izolację elementów od radiatora ? Nie ma szans, nic sie nie zetknie, musiałbyś chyba urzyć trochę siły. Zresztą dla rapten kilku elementów..

Sekcja zasilania : wiem, wiem trzeba poprawić bo tam dziwne rzeczy się dzieją, w najblizszym czasie poprawię i puszczę foty.

TL072 ? Akurat tu nie jest potrzebny.

Posprzedawałem bo szykuje sie na coś konkretnego :D a ten wzmacniacz zostaje u mmnie, będzie zasilał " Tyły "
  • REKLAMA
  • #4 3145204
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Misian@ napisał:
    Jak dla mnie to powiem C że nie chciało Ci się tego robić....
    Przedewszystkim poukładałbyś to wewnątrz....
    - z tego co widzę Trzygrosze robi wzmacniacze "maszynowo" rzekłbym. Sam napisał - dwa dni :D. Dla porównania sugeruje obejrzeć inne samoróbki, albo własne ... (swoich na pewno na tym forum nie pokarzę).

Szybko, skutecznie, działa i ładnie wygląda, osobiście zastrzeżeń nie mam.

P.S.
    Osobiście parę wzmacniaczy na TDA popełniłem, ale żaden się płytki nie dorobił ...
  • #5 3145936
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    z zewnątrz marzenie (szkoda że fabryczna ):P trzeba było mówić że środek był a obudowe sam zrobiłeś w tym jesteś dobry :P po co budować cokolwiek na "TL072 " skoro oryginalny moduł w tej obudowie na pewno jest kilka razy lepsiejszy

pozdroffka
  • #6 3146804
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Swietnie! Genialnie! Bravo , wielkie bravo! Swietna rzcz! Kocham te twoje obudowy bo są znakomite! pozdro
  • REKLAMA
  • #7 3147750
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Tez nie wiem czemu mialby sluzyc ten preamp na tl072. Chyba bufor jak juz. Fajna obudowa ale gdybys chcial to sprzedac to proponyje zrobc cos zeby wnetrze wygladalo estetyczniej. Poza tym jest git:)
  • #8 3148735
    251mz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    ładna obudowa , konstrukcja wewnatrz droche do dopracowania:)
  • #9 3150907
    Rudolfak
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Całkiem całkiem. Powiedz tylko, ile wat to cudo wyciąga???

Obudowa: 9.5/10
    wykonanie 8/10
  • #10 3151043
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Rudolfak napisał:
    Całkiem całkiem. Powiedz tylko, ile wat to cudo wyciąga???
    - taa, kilowaty najważniejsze :D.
    Wszystko masz napisane w pierwszym poście.
  • #11 3159508
    Malinka-lol2
    Poziom 11  
    Witam,projek pomysłowy i ładnie wykonany.9,9/10tą jedną dziesiątą odejmuje za brak przycisków po prawej stronie.Za ile bys to chciał sprzedać??jeśli wogule to byś sprzedał.
    POZDRO.
  • REKLAMA
  • #12 3159710
    trzygrosze
    Poziom 21  
    NIc nie sprzedaje :]
    Moze za jakieś pół roku.
    Do budowy wzmacniacza podszedłem bardzo egoistycznie, jest mój i tylko mój :P

Co do mocy, to pewnie z 2x5000PMPO :D
  • #13 3160207
    Malinka-lol2
    Poziom 11  
    a niemasz jakiegos innego wzmacniacza do sprzedania za niewielkie pieniądze??czegos najprostrzego,najwyklejszego,najsłabszego(cos z najgorszych jakie masz)..???

Dodano po 7 [minuty]:

albo czy mógłbyś mi zbudowac wzmacniacz na zlecenie za pieniądze(hajs)....oczcywiście coś bez obudowy itp...sama płytka drukowa bez transformatora itd..??
  • #14 3173270
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Witam:)

Widzę ze kolega trzygrosze specjalizuje się od wzmacniaczy audio:) Zawsze mu to wspaniale wychodzi tylko jedno mam uwagę te kabelki trzeba jakoś je bardziej pociągnąć staranniej;) Co do obudowy wzmacniacza pasuje idealnie do takiego wzmacniacza przedni panel bardzo mi się podoba:) Wyposaż ten wzmachor jakimiś innymi bajerami na przykład iluminofonią wskaźnikiem wysterowania albo analizatorem widma akustycznego bardziej efektownie byłby wyglądał cała konstrukcja. Moja ocena za całokształt 5-/6 Pozdrawiam WAS!!
  • #15 3173504
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    Z zewnatrz ladny, ale wewnatrz moglbys rzeczywiscie wlozyc wiecej wysilku. Uwazam, ze nie powinno sie robic nic na chybcika, by jak najszybciej dzialalo. Projekt powinien byc doipracxowany i wykonany starannie. Aczkolwiek efekt sie liczy. 4/6
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
  • #16 3174673
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ta.. specjalizuje :P

Wskaźnik wysterowania przecierz jest :] Kabelki poukładam, a z " bajerów " to jeszcze dodam: z przodu wyjście na słuchawki i szybkie wejście ( aux), z tyłu jeszcze dwa wejscia, tak by wszystkie 6 przycisków było wykorzystanych ( narazie tylko 3 ) i to by było wszystko, no moze jeszcze dam wkładkę gramofonową, ale sie zobaczy jeszcze :]

trzygrosze

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono prosty, samodzielnie wykonany wzmacniacz audio oparty na układach TDA7294, zasilany symetrycznym napięciem ±24V i filtrowaniem 2x6400µF. Konstrukcja wykorzystuje obudowę po uszkodzonym decku Grundig, z trzema wejściami audio sterowanymi selektorem na przednim panelu, regulacją głośności i balansu oraz wskaźnikiem wysterowania działającym w rytm muzyki. Koszt budowy ograniczył się głównie do zakupu dwóch układów TDA7294 i zacisków głośnikowych, reszta elementów pochodziła z posiadanych zapasów. Wzmacniacz ma moc około 2x50W (transformator 50W) i według autora około 2x5000 PMPO. Dyskusja zwróciła uwagę na estetykę wykonania wnętrza, gdzie zastosowano montaż "pająkowy" (lutowanie przewodów bez płytki), co wzbudziło mieszane opinie – konstrukcja jest solidna, ale wymaga lepszego uporządkowania i zabezpieczenia. Propozycje ulepszeń obejmowały dodanie preampu na układzie TL072 (bufor), choć autor uznał go za zbędny w tym projekcie. Wzmacniacz ma pozostać własnością autora jako urządzenie do zasilania tylnych kanałów w systemie audio. W planach jest rozszerzenie funkcjonalności o dodatkowe wejścia, wyjście słuchawkowe oraz ewentualne wsparcie dla wkładki gramofonowej. Ogólnie konstrukcja została oceniona jako szybka i funkcjonalna, z ładną obudową, ale wymagająca dopracowania wnętrza i okablowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA