logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA7294 z "byle czego "

trzygrosze 06 Cze 2006 22:35 5235 14
REKLAMA
  • Witam.

Oto kolejny wzmacniacz na TDA7294. No ja wiem, wiem.. było tego sporo na forum, ale mimo wszystko ciężko jest sie oprzec pokusie pochwalenia się własną konstrukcją przed tak licznym gronem.

Wzmacniacz który prezentuję został zrobiony praktycznie z "byle czego" co znlazlem pod ręką. Jedyną rzeczą jaka do niego kupiłem to dwie końcowki TDA.

OBUDOWA
    Przedni panel to fragment wieka od baardzo starego skanera( takiego zwykłaego do kompiuty ). Reszta obudowy jest od odtwarzcza wideo. Tylni panel na zdjęciu wyglada jakby sie "rozłaził", ale to tylko dlatego że jest nieskręcony jeszcze. Nóżki wzmacniacza są z korków od wina :D . Jeden zacisk głosnikowy nie jest jeszcze pomalowany na czerwono z roztargnienia zapomniałem :] Górna pokrywa jest na stałe przykrecona i przyklejona do przedniego panelu, tak było mi łatwiej wykończyć obudowę.

WNĘTRZE
    W środku funkcję zasilania pełni transformator około hmm... trudno mi powiedzieć 150-200W (?) W każdym razie "daje radę", kondensatory mają 2x6600uF. Transformator musiałem przewinać a raczej dowinąć chyba trzy czy 4 zwoje do jednej gałęzi zasilania które pierwotnie było : 1x22V i 1x20V. W tej chwili na wyjściu TR. jest 2x22V po wyprostowaniu okolo 2x30V ( nie pamietam dokładnie )
    Radiator jes skręcony 16 śrubami z różnych kawałków alunimium . Mimo wszystko ciepło razkłada sie znakomicie. Sam wzm. jest zrobiony na pająku. Kostki TDA nie sa izolowany żadnymi podkładkami, z których zrezygnowałem, żeby ciepło lepiej sie rozchodziło. Cały radiator jest przykręcony do plastikowego "szkieletu". Wzmacniacz nie posiada przedwzmacniacza.

UŻYTKOWANIE
    Na przednim panelu jest tylko włącznik sieciowy i gałka głośności z czerwoną diodą. Po lewej stronie jest też niebieska dioda " power ". Z tyłu jest Wyjście na kolumny i wejście na czinczach. Ogulnie wzmacniacz wizualnie bardzo mi sie podoba, Kolorowe diodki na żywca wyglądaja bajerancko . Jak to gra ? Jak kostka TDA7294 :] czyściutko, zadnych brumów, szumów itp, troche płaski bas ale dlatego że nie ma przedwzmacniacza. Po podłączeniu do komputera mozna to z bdb skutkiem poprawić np korektorem w winampie, ale też nie jest to konieczne.

Pozdrawiam

Krzysiek
    Załączniki:
    • Wzmacniacz na TDA7294 z "byle czego " 1a.jpg (56.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA7294 z "byle czego " 2a.jpg (64.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA7294 z "byle czego " 3a.jpg (62.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA7294 z "byle czego " 4a.jpg (57.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    trzygrosze
    Poziom 21  
    trzygrosze napisał 597 postów o ocenie 18, pomógł 11 razy. Mieszka w mieście Szczecin. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2705699
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Fajny bo z byle czego a gra:) Wole cos takiego od jakis haj endow:) Niestety jesli chodzi o tadeusze na pajakach to mam przykre doswiadczenia. Twoje trafo ma okolo 100W mocy. Troche malo ale jesli kolumny sa 8 omowe a nie sluchasz non stop na maxa to spokojnie wystarczy.
  • #3 2705859
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Ja tez mam TDA w pająku, tyle, ze bez obudowy, która kiedy spasowałoby zrobić. Twoja konstrukcja jest OK, w koncu zrobiona z niczego, a gra i ładnie wygląda :D
    Skąd wytrzasnąć taką gałkę z dioda??
    pozdrawiam macio8888
  • #4 2705878
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Gałka jest od jakiegoś tam radia w której zrobiłem otwór i wstawiłem czerwoną diode. Jeszcze taka mała ciekawostka, wzmacniacz nie ma opóźnienia załączania kolumn, a wcale, wogule nie ma trzasków przy włączaniu i wyłączaniu wzmaka, który jest na najprostrzej aplikacji, dziwne troche bo czasami trzaski sa a czasami nie ma.

Kostek TDA7294 na pająku zrobiłem moze z 20 i nigdy nie miałem z nimi problemu. Kurde nigdy nie moge "wyczuć" mocy trafa, troche to dziwne że te frafko mialoby mieć około 100W, często we wzmakach widzę bardzo podobne gabarytami trafa ktre mają 200-300W. Nie kłucę się bo już nie pierwszy raz ktoś " bluzga" mnie za moc TR. Skoro ma 100W to moc wzmaka będzie pi razy oko 2x30Wprzy 8ohm, ja do niego podpinam monitory 6 ohm, musze go jeszcze pokatować bo nie miałem jeszcze okazji :]
  • REKLAMA
  • #5 2705889
    piotrek_west
    Poziom 12  
    Ja wstawiłem rezystory 1ohm/5W za mostkiem i wyelimonowało trzaski przy włączaniu.
  • REKLAMA
  • #6 2705906
    trzygrosze
    Poziom 21  
    :arrow: piotrek_west

Ja nigdy nie wstawiałem rezystorów za mostkiem i czasem trzaski sa a czasem musze zrobic układzik z przekaźnikiem, ale OK. sprawdze przy nastepnym wzmaku. 5W to chyba troche mało (?)
  • #7 2707015
    macio8888
    Poziom 22  
    Ja nie mam trzasków przy włączaniu bo zrobiłem opóźnienie (stała czasowa RC) do wyprowadzenia MUTE, ale za to przy wyłączaniu mam, ale to z powodu przedwzmacniacza, koncówka sama sie ciuchutko wyłącza.
    pozdrawiam macio8888
  • #8 2708797
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    tda nie strzela przy wlaczaniu jesli sie zastosuje kondensatory a wejsciach mute i stdby, tak jak w podstwowej aplikacji zalecanej przez producenta
  • #9 3004626
    somek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Fajne
    Podoba mi się obudowa.
  • #10 3005789
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Bardzo ladnie wykonana robota. 5/5
  • REKLAMA
  • #11 3111909
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    obudowa cacy a w środku to co zwykle czyli mętlik :) napewno nie jesteś gorszy od innych . A moc trafa można zmierzyć dając obciążenie np. halogenki równolegle i szeregowo i mierząc wskazania

pozdroffka
  • #14 3118866
    trzygrosze
    Poziom 21  
    No niestety ale nie miałem wtedy pasty, jedyne co zrobiłem to wyszlifowałem wszystkie łączenia papierem ściernym, ciepło rozchodzi się bardzo ładnie i moim zdaniem jest OK.
  • #15 3159992
    piotrek8899
    Poziom 2  
    a moze chciałbyś sprzedać tego wzmaka ja bym go od ciebie kupił jak tak to zostaw mi wiadomość na gg to mój numer 5929202 i podpisz sie ze to ty żebym wiedział

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono wzmacniacz audio oparty na układzie TDA7294, zbudowany z dostępnych pod ręką materiałów, z obudową wykonaną z elementów starych urządzeń (skaner, odtwarzacz wideo) oraz nietypowymi detalami, jak nóżki z korków od wina i gałka z wbudowaną czerwoną diodą pochodzącą z radia. Zasilanie zapewnia transformator o mocy szacowanej na około 100W, co według dyskusji jest wystarczające do zasilania kolumn 6-8 omowych przy umiarkowanym poziomie głośności, dając moc wyjściową około 2x30W. Wzmacniacz działa na najprostszej aplikacji układu TDA7294, bez układu opóźnienia załączania głośników, co skutkuje czasami pojawiającymi się trzaskami przy włączaniu i wyłączaniu. Propozycje rozwiązania problemu trzasków obejmują zastosowanie rezystorów 1Ω/5W za mostkiem prostowniczym lub układu opóźnienia (stała czasowa RC) na wejściu MUTE, zgodnie z zaleceniami producenta. Radiatory wykonano ze skręconych ze sobą mniejszych elementów bez użycia pasty termoprzewodzącej, lecz z dokładnym szlifowaniem powierzchni dla poprawy rozpraszania ciepła. Dyskusja podkreśla, że pomimo prostoty i użycia "byle czego", konstrukcja jest funkcjonalna i estetyczna, a TDA7294 na pająku sprawdza się bez problemów z trwałością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA